Berlingske Business

Problemlande presser virksomheder

cowi
»Vi må erkende, at graden af korruption samt betalingsviljen dernede er blevet værre. Det kan godt være, at der står en masse byggekraner dernede, men der er jo ikke noget ved at operere der som virksomhed, hvis man ikke har sikkerhed for at få betaling for de ydelser, man leverer,« siger Cowis topchef Lars-Peter Søbye Foto:

Nu tager den danske ingeniørkæmpe Cowi konsekvensen af de mange uroligheder og korruption i Mellemøsten og drosler ned på aktiviteterne i regionen.

Der har langtfra været den positive udvikling i Mellemøsten, som man kunne have håbet på. Mulighederne for at eksportere og drive lokal forretning er stadig dårlige, blandt andet på grund af en ringe betalingsvilje og korruption. Den triste melding kommer blandt andet fra en af landets største ingeniørvirksomheder, Cowi, der siden midten af 1970erne har haft en lang række aktiviteter i Mellemøsten. Som en konsekvens vil man drosle markant ned på aktiviteterne i regionen i fremtiden. Blandt andet har man besluttet at trække sig helt ud af Bahrain, hvor man oplevede en »nedsmeltning« og »borgerkrigslignende tilstande« under det arabiske forår og siden har normaltilstanden aldrig indfundet sig. Tværtimod.

»Vi må erkende, at graden af korruption samt betalingsviljen dernede er blevet værre. Det kan godt være, at der står en masse byggekraner dernede, men der er jo ikke noget ved at operere der som virksomhed, hvis man ikke har sikkerhed for at få betaling for de ydelser, man leverer,« siger Cowis topchef Lars-Peter Søbye og understreger, at det kun er direkte forhandlinger med regeringer og myndigheder, man vil holde sig fra.Som Berlingske Business i dag fortæller, bliver afgående topchef i Novozymes, Steen Riisgaard, ny bestyrelsesformand i Cowi. Han er enig i dispositionen.»Set i lyset af, hvad der er sket, er det helt rigtigt. Vi kan ikke udelukke, at vi igen kan hoppe på enkelte projekter, men vi er nødt til at være meget kritiske over for mulige ordrer fra Mellemøsten i fremtiden. Når der er korruption, vil det desuden gøre det svært for Cowi at komme i nærheden af opgaverne for den slags vil vi aldrig indlade os på,« siger han.Hos industrigiganten FLSmidth oplever man ikke, at det er blevet værre, men man genkender problemstillingen.»Der er mange problematiske lande, hvor det er meget risikofyldt og kompliceret at drive forretning. Det skyldes f.eks. de politiske systemer og risikoen for uro. Det skal man gardere sig imod, og man skal træde varsomt,« siger topchef Jørgen Huno Rasmussen.Hos Dansk Industri oplever nikker man genkendende til meldingerne.»Der er store udfordringer med korruption og bestikkelse. Problemerne opstår særligt, når man skal have direkte med myndighederne at gøre, og det er oftest små- og mellemstore virksomheder, der oplever det,« siger afsætningspolitisk konsulent Christine Jøker Lohmann.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen