Berlingske Business

Optræk til mere smidig valuta-politik i Kina

De kinesiske myndigheder overvejer at indføre en mere smidig valutapolitik, hvor yuan vejes op mod en flydende kurv af valutaer og med et udsvingsinterval af en bestemt størrelse, som - hvis det nås - vil udløse intervention fra centralbankens side.

Forslaget, der svarer til Singapores valutakurs-politik, kommer fra flere økonomer, og ideen synes at opnå momentum hos de politiske beslutningstagere i Beijing.

En løbende opvejning mod en kurv af valutaer vil samtidig fjerne tvivlen om Kinas uigennemsigtige valutapolitik, som siden august har sendt chokbølger gennem de finansielle markeder og kostet voldsomme beløb i intervention fra den kinesiske centralbanks, Peoples Bank of Chinas, side.

VERDEN BESTÅR AF ANDET END DOLLAR

Det nuværende system giver yuan mulighed for at handle 2 pct. over eller under den daglige referencekurs over for dollar, som fastsættes af centralbanken.

Men verden består af andet end dollar, og kritikere peger på, at det nuværende valutakurs-regime fikserer investorernes opmærksomhed på dollar-yuan, mens forslaget vil kunne løse det kinesiske problem med den nuværende styrkelse af den amerikanske valuta.

Den manglende gennemsigtighed om, hvordan referencekursen fastsættes, holder investorerne fast i et gætværk om hensigterne hos de pengepolitiske beslutningstagere.

- De er ligesom fanget, og jeg tror ikke, markedet aner, hvad politikken egentlig går ud på. Forslaget er en vej ud af den problematik, siger IMF-seniorforsker Tamim Bayoumi fra Peterson Institute for International Economics i Washington.

STØRRE MARKEDSINDFLYDELSE PÅ KURSFASTSÆTTELSE

Ved at målrette en bredere vifte af valutaer og et bredere udsvingsbånd, vil det foreslåede system give markedskræfterne større indflydelse på kursfastsættelsen og dermed spare på valutareserven, mens investorernes fokus vil skifte fra dollar og give større klarhed om den til enhver tid gældende politik.

De kinesiske myndigheder har kæmpet for at genoprette roen omkring yuan siden august, hvor en stribe devalueringer blev iværksat.

Mens myndighederne gentagne gange har sagt, at deres politik har til formål at holde valutakursen stabil over en kurv af valutaer, selv om det betyder kursfald i forhold til dollar, har de haft ringe succes med at overbevise investorerne.

Onshore yuan er svækket næsten 6 pct. over for dollar i løbet af de seneste seks måneder, hvilket har øget forventninger til yderligere afskrivninger og medført en massiv kapitaludstrømning. Det har fået Peoples Bank of China (PBOC) til at intervenere med et stort fald i valutareserverne til følge, mens kapitalkontrollen er skærpet og har slået års indsats for at lempe kontrollen tilbage til nul.

UHOLDBART SYSTEM

Den nuværende fremgangsmåde er dog uholdbar, da centralbanken ender med at slå hul i bunden af valutakassen, mener det tidligere medlem af PBOC's pengepolitiske udvalg Yu Yongding. Han mener, at myndighederne bør vurdere yuan mod en

valutakurv med en justerbar referencerente og et handelsbånd på 7,5 - 15 pct.

Mandag signalerede centralbankens China Foreign Exchange Trade System, at der vil komme yderligere reformer i valutasystemet. Regeringen vil øge fleksibiliteten af yuan mod en kurv i den fortsatte forbedring af den markedsorienterede valutakurspolitik mekanisme, lød det.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen