Berlingske Business

OECD spår stabil vækst

Matas stiger 6 pct. fra åbningen Matas går på børsen
Mens verdens økonomier er i bedring, så halter den danske økonomi bagud. Foto:

Mens verdens økonomier langsomt er ved at komme op fart, så hænger Danmark lidt bagud med en lavere vækst end i Europa generelt.

Verdensøkonomien får langsomt mere vind i sejlene. OECD spår stabil vækst i hele OECD-området, men USA og Storbritannien taber lidt økonomisk fremgang – dog fra et højt niveau.

OECD bruger en indikator, CLI, med blandt andet aktiekurser, tillidsmålinger og lageropbygninger i virksomheder til at forudse væksten seks måneder frem i tiden.

boligboble

For USA viser den en vækst under normalt, mens den for OECD-landene under et viser en vækst på knap nok den normale vækst.

Den viser dog en samlet vækst lidt over det normale for de europæiske OECD-lande, og dermed ligger prognosen på linje med Nykredits seneste prognose, der blev opdateret i går. Også selv om eurolandenes økonomier tabte lidt tempo til en vækst på kun 0,3 procent i årets tredje kvartal.

»Vigtigere er det, at der nu har været vækst ti kvartaler i træk. Desuden var der økonomisk fremgang i alle de større økonomier, og fundamentet bliver dermed til stadighed stærkere. Årsvæksten på 1,6 procent var den højeste siden 2011,« påpeger cheføkonom Ulrik H. Bie i prognosen.

Nykredit forventer en vækst i 2016 på to procent og i 2017 på 2,3 procent – begge tal over, hvad Nykredit betragter som et langsigtet holdbart niveau.

Danmark klarer sig sløjt

Den højere vækst i en periode skyldes to faktorer: Dels har en række lande gennemført strukturreformer til gavn for økonomien, dels har Den Europæiske Centralbank, ECB, i sidste uge bebudet at pumpe endnu flere penge ud til at stimulere væksten.

mønter

Bankernes dag-til-dag-rente blev sendt endnu dybere ned i minus, og centralbanken forlængede og forøgede sit opkøbsprogram af obligationer for yderligere at presse renten ned.

»ECBs tiltag vil sikre, at lave pengepolitiske renter bliver sendt videre i realøkonomien som rigelig, billig likviditet. Det vil især gavne små og mellemstore virksomheder, der ikke som de største selskaber har haft mulighed for at finansiere sig billigt direkte i kapitalmarkedet,« vurderer Ulrik H. Bie.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, vurderer på baggrund af nye tal fra Eurostat om den faktiske vækst, at den økonomiske genopretning af Europa ikke er slået ud af kurs. Men Danmark klarer sig sløjt med en vækst på kun 0,9 procent i det seneste år og ligefrem et fald i BNP fra andet til tredje kvartal på 0,1 procent.

GLOBAL-MARKETS/

Europa oplevede en stigning i BNP på 1,9 procent med Østeuropa og Sverige i front.

Kun Grækenland, Finland, Estland og Italien har haft lavere vækst end Danmark – Grækenland med et fald i BNP på 0,9 procent.

»I lyset af, at de græske banker rent faktisk lukkede helt ned i juli, så er det dog nærmest en positiv overraskelse, at BNP ikke faldt mere,« mener Las Olsen.

Huse i Brønshøj

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen