Berlingske Business

OECD sænker forventningerne til global vækst

FRANCE-ECONOMY-OECD
OECD sænker forventningerne til global BNP-vækst. Arkivfoto. Foto:

De vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, har revideret sit skøn for, hvor stor væksten i verden vil blive de kommende år.

Det skriver OECD i en prognose.

På globalt plan har OECD barberet forventningerne til væksten målt på bruttonationalprodukt (BNP) ned til 3,0 pct. i år og 3,3 pct. i 2017.

Matas stiger 6 pct. fra åbningen Matas går på børsen

I den seneste prognose fra organisationen, som blev udsendt i november, lød skønnene på henholdsvis 3,3 og 3,6 pct.

OECD vurderer, at verdensøkonomien sandsynligvis ikke vil vokse hurtigere i 2016, end den gjorde i 2015, hvilket var det laveste tempo i fem år. Det skyldes især, at den globale handel og globale investeringer er svage. Træg efterspørgsel fører til lav inflation samt utilstrækkelig løn og vækst i beskæftigelsen.

Skatteminister: Skattebommert kan ramme kernevelfærden SKAT Fre

Ustabile og sårbare markeder

Afmatningen i den globale vækst er spredt ud over både de udviklede landes økonomier og de største vækstøkonomier. Det er især USA, euroområdet og økonomier, der er afhængige af eksport af råvarer, såsom Brasilien og Canada, der ventes at blive ramt af afmatningen.

OECD hæfter sig endvidere ved den væsentlige finansielle ustabilitet, som den seneste tids fald i aktier på verdensplan har vist.

»De globale vækstudsigter er stort set fladet ud, de seneste data har skuffet, og flere indikatorer peger på lavere vækst i de store økonomier trods medgang fra lave oliepriser og lave renter,« siger OECD's cheføkonom, Catherine L. Mann, i forbindelse med prognosen.

mønter

Amerikansk økonomi vokser pænt

Ser man på de enkelte landes økonomier vil verdens største af slagsen, USA, ifølge OECD opnå en BNP-vækst på 2 pct. i år og 2,2 pct. i 2017, mens Japans ventes at vokse med 0,8 pct. i 2016 og 0,6 pct. i 2017.

Storbritanniens BNP forventes at vokse med 2,1 pct. i 2016 og 2 pct. i 2017. Samtidig ventes euroområdets samlede BNP at vokse med 1,4 pct. i 2016 og 1,7 pct. i 2017. Europas vækstmotors, Tysklands, BNP forventes at vokse med 1,3 pct. i 2016 og 1,7 pct. i 2017, mens Frankrigs ses vokse med 1,2 pct. i 2016 og 1,5 pct. i 2017.

Desuden ventes Italien at opleve en vækst på 1 pct. i 2016 og 1,4 pct. i 2017.

Vender man blikket mod øst og verdens næststørste økonomi, Kina, ventes Riget i midten at fortsætte overførslen af sin økonomi fra produktion til tjenester. Væksten forventes at blive 6,5 pct. i 2016 og 6,2 pct. i 2017.

En af Asiens andre store økonomier, nemlig Indien, vil ifølge OECD fortsætte med at vokse robust med en BNP på 7,4 pct. i 2016 og 7,3 pct. i 2017.

Vender man blikket mod vest, er udsigterne for Brasiliens økonomi, som for blot få år siden blev spået stor fremgang, blandt de mest dystre. Her vurderer OECD, at man vil opleve en dyb recession. BNP'en forventes at falde med 4 pct. i år, og Brasilien ventes først at begynde at komme ud af nedturen næste år.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen