Berlingske Business
17:26William Demant tog føringen i positivt marked

Obamacare i Lille Mogadishu

04BUSObamacare1.jpg
Overskrift
Harun Abdi på to år bliver undersøgt på børneklinikken People’s Center of Health Service Cedar-Riverside i Minneapolis. Det giver størst tryghed for børnene at have deres egen klinik med egen indgang og venteværelse, mener klinikkens direktør Sahra Noor, som kom på klinikken første gang i 1998, da hendes den gang toårige datter havde ørepine. Foto: Jonas Vandall
04BUSObamacare.jpg
Overskrift
Kvarteret Cedar-Riverside ligger på vestbreden af floden Mississippi, som løber gennem Minneapolis og har højhuset Riverside Plaza fra 1973 som sit vartegn. Kvarteret var fra 1800-tallet kendt som hjemsted for skandinaver, ikke mindst danskere. I dag huser kvarteret en stor del af det store somaliske mindretal i Minneapolis. Nederst: Omkring 80 pct. af patienterne i lægeklinikken i Cedar-Riverside er af somalisk oprindelse, og mange har sprogvanskeligheder. Derfor er tolke en fast del af personalet. Her venter to tolke (th.) i venteværelset i den del af klinikken, der er for voksne, på at blive tilkaldt. I baggrunden kører en sundhedskanal på TV, sponsoreret af et forsikringsselskab, og bl.a. viser reklamer fra Novo Nordisk. Foto: Jonas Vandall
04BUSCedar-Riverside.jpg
Overskrift
Cedar RiverSide Child Care Center er en af de virksomheder, der er startet med hjælp fra African Development Center of Minnesota. Kvarteret Cedar-Riverside i Minneapolis, Minnesota har navn efter de to gader, der krydser hinanden, men bliver også kaldt 'Little Mogadishu' på grund af sit store somaliske mindretal - med anslået 30.000 somaliere er det et af verdens største. Minneapolis har fra politisk side forsøgt at integrere borgerne ved bl.a. at hjælpe med opstart af virksomheder. Berlingske Business er taget dertil for at finde ud af, hvad der sker (Foto: Jonas Vandall).

Danske virksomheder som Novo Nordisk og Coloplast venter stadig på, at præsident Obamas sundhedsreform slår positivt igennem på top- og bundlinje. Men på en lægeklinik i den somalisk dominerede bydel Cedar-Riverside i Minneapolis har Obamacare skabt travlhed.

En pædagogisk reklamefilm for Novo Nordisks diabetesmiddel Victoza kører sammen med en opfordring til at lade sig tjekke for tegn på sukkersyge på TV-skærmen.

Men ingen af de tre patienter i venteværelset i lægeklinikken tager notits af reklamen. En ældre mand og en yngre kvinde diskuterer livligt antallet af dialekter i Somalia, mens en anden ældre mand sidder helt stille med sin stok, varme hue og vinterjakke på.Vi er i People’s Center of Health Service på 20th South Avenue i bydelen Cedar-Riverside i Minneapolis i Midtvest-staten Minnesota i USA.

Klinikken, som i øjeblikket behandler cirka 250 patienter om dagen, ligger i Minneapolis’ afrikansk dominerede bydel, et par hundrede meter fra et markant, betongråt nedslidt højhuskompleks, Plaza Riverside, som huser omkring 4.000 immigranter og flygtningen primært fra Somalia. Mellem 25.000 og 30.000 somaliere har siden 1980erne fundet vej til Minnesota, og en stor del af dem bor i bydelen Cedar-Riverside, som har fået tilnavnet »Little Mogadishu«, hvilket dog kun er en del af historien.

03BUSUS-POLITICS-HEALTHCARE.jpg

Bydelen, der oprindeligt var hjemsted for skandinaviske immigranter, er i dag også hjemsted for kunstnere og kreative sjæle, rummer flere af University of Minnesotas fakulteter, en stor koncertsal, og et righoldigt udvalg af eksotiske caféer og restauranter.

Sahra Noor, der er administrerende direktør, er en moderne udgave af den amerikanske drøm. Det sorte tørklæde er bundet i en knude i nakken, jakken er postkasserød, nederdelen lang, de brune øjne glimter om kap med guldøreringene, og tonen er munter, men også alvorlig.

Sahra Noor, der i dag er midt i 30erne, kom til USA som 18-årig, efter at have boet i en årrække i en flygtningelejr i Kenya. Her var hendes familie flygtet fra borgerkrigen i Somalia. Første stop var Virginia, hvor den unge enlige mor tog en studentereksamen i lyntempo. I 1998 flyttede hun til Minneapolis, som siden midt 1980erne var blevet et samlingssted for somalier i USA. Her boede hun i et af de grå højhuse alene sammen med sin datter, mens hun studerede til sygeplejerske og samtidig tjente til dagen og vejen med et halvtids job.

Det var også på det tidspunkt, Sahra Noor begyndte at komme på People’s Center-klinikken sammen med sin den gang toårige datter som patienter.

04BUSGlobalt-portraet--Jane.jpg

Lynkarriere

15 år, en Master i sygepleje og ledelse af sundhedssystemer, en lederkarriere i bl.a. forsikringsbranchen og endnu et barn senere, blev hun udnævnt til administrerende direktør for People’s Center of Health Service i august 2014. Centret omfatter udover klinikken på 5th South Avenue to andre klinikker i udsatte kvarterer.

Sahra Noor ser sig selv som en slags kulturel brobygger, der både kender den afrikanske tankegang og det amerikanske sundhedssystem indefra.»Sundhedsreformen er god forretning for os, hvis man kan sige det sådan, og betyder, at vi har skabt flere arbejdspladser. Men det vigtigste er, at sundhedsreformen har givet mange, som ikke tidligere gik regelmæssigt eller forebyggende til læge eller tandlæge mulighed for at gøre det. Udfordringen er at få dem til at udnytte mulighederne. Der er en vis mistro mod sundhedssystemet, og mange ved slet ikke, hvornår og hvordan man går til lægen. Samtidig er forsikringssystemet kompliceret at finde rundt i,« siger Sahra Noor, der skal føre en tradition videre.People’s Center i Cedar-Riverside har eksisteret siden 1970erne og har med forskellige former for offentlig støtte i alle årene arbejdet for at blive et alternativt tilbud til fattige og immigranter uden sundhedsforsikring, som ellers har været henvist til at vente til de blev så syge, at de kunne tage på en offentligt betalt skadestue.

FRANCE-POLITICS-INDUSTRY

Obamacare har virket

Der kommer stadig en pæn andel ikke-forsikrede på klinikken, nærmere bestemt omkring 20 pct. Før Obamacare var andelen tættere på 40 pct.

Staten Minnesota, der traditionelt har været en demokratisk stat, er én af de stater, der ikke kun tager godt imod flytningen, men også har taget bedst imod Obamacare.

Hele 95 pct. af befolkningen i Minnesota var medio 2014 dækket af en sundhedsforsikring mod 91 pct. i 2012. Det placerer Minnesota i top 5 blandt amerikanske stater med flest sundhedsforsikrede indbyggere. Medio december havde knap 50.000 indbyggere tegnet en forsikring via den statskontrollerede sundhedsforsikringsbørs i Minnesota, MNSure, der bl.a. har en medarbejder knyttet til People’s Center-klinikken for at sikre, at de sidste ikke-forsikrede kommer med.

Ifølge Sahra Noor har People’s Center of Health Service en større opgave end blot at stille en diagnose og udskrive en recept.

Derfor er centret organiseret på en særlig måde, og samarbejdet mellem afdelingerne er meget tæt. Rundt om i kontorerne i kringelkrogene, finder man socialarbejdere, et callcenter med sygeplejersker, som skal følge op på patienterne efter besøg, og en repræsentant for MNSure.

Novo_rebien_saxenda

Særlig børneafdeling

Klinikken har en særlig afdeling for børn, en særlig afdeling for teenagere, og en særlig afdeling for såkaldt mental rådgivning. Det sidste er en afdeling bestående af psykologer, der hjælper de patienter, der f.eks. lider af post traumatisk stress efter at være flygtet fra deres hjemland eller være blevet fanget i immigrationsmyndighedernes bureaukrati. Af samme grund sidder en frivillig immigrationsadvokat også klar til at hjælpe i et kontor ved siden.

En ny, udvidet tandlægeklinik er også under opbygning. Obamacare betyder nemlig også, at mange nye patienter får mulighed for at få lavet deres tænder.

De mange initiative koster, men Obamacare indeholder også muligheder for klinikkerne for at tjene penge til at skabe nye og bedre behandlingsmuligheder for patienterne.

People’s Center of Health Service har derfor indgået et partnerskab med ni andre lokale klinikker i Minneapolis og omegn, som gør dem til såkaldte »ansvarlige sundhedsorganisationer« i henhold til sundhedsreformen. Det betyder, at staten belønner klinikkerne for, at de opnår resultater med patienterne og for at spare penge fra Medicaid.

rebien

Fortsat strid om finansieringen

Finansieringen af Obamacares statstilskud har været og er fortsat et politisk stridspunkt i USA. Men det er også et spørgsmål, der optager store danske børsnoterede virksomheder som Novo Nordisk eller som Coloplast.

Ifølge Ed Voem, der er direktør for Coloplasts amerikanske datterselskab, der har sit topmoderne amerikanske hovedkontor placeret i et af Minneapolis mest belastede kvarterer tæt på floden godt fem kilometer nordvest for lægeklinikken, har reformen foreløbigt primært været en udgift for Coloplast, som ligesom andre medtech-virksomheder bliver opkrævet en årlig afgift.

Det samme gør medicinalvirksomhederne.

»Det gør vi på forskellige måder, f.eks. i form af øgede rabatter til de offentlige indkøb, og i form af årlige afgifter. Det er den første effekt,« siger Lars Rebien Sørensen, adm. direktør i Novo Nordisk og bestyrelsesmedlem den amerikanske farmaindustris indflydelsesrige brancheorganisation, Phrma.

Selv om Novo Nordisk forsøger at nå helt frem i front, hvor de nyforsikrede patienter befinder sig, som f.eks. i venteværelset i klinikken i Cedar-Riverside, hvor diabetes og overvægt i øvrigt er et stort og voksende problem, eller via reklamer i lokalradioen i Minneapolis, er det indtil videre ikke sundhedsreformen, der er skyld i, at Novo Nordisks salg i USA vokser.

»Den anden effekt, som vi forventer, men ikke rigtig har set endnu, er en volumeneffekt. Indtil videre er det kun syv til ni millioner mennesker, der er kommet ind i de her forsikringsordninger, og det er stadig lidt usikkert, hvor mange af dem, der er nye, og hvor mange der har haft en anden forsikring, men skiftet den ud med en subsidieret billigere forsikring,« siger Lars Rebien Sørensen.

På Sahra Noors klinik er det uden betydning, om det er den ene eller den anden virksomhed, der tjener eller taber på reformen. Her handler det om at sikre den bedst mulige behandling til den enkelte patient.

»Lægerne på klinikken udskriver den medicin og de hjælpemidler, de mener, er de rigtige. Så går patienten til forsikringsselskabet for at se, om det dækker. Hvis ikke kommer patienten tilbage til os. Hvis vi mener, at lægemidlet er afgørende for patienten, har vi mulighed for at stå fast på, at patienten skal have medicinen som en undtagelse, i andre tilfælde kan de klare sig med en anden medicin,« siger Sahra Noor.

»Men for os er det vigtigste ikke at udskrive medicin. Det vigtigste er, at vi er med til at forbedre sundheden blandt folk her i kvarteret og forebygge. Når man er sund og rask, kan man fastholde eller få et arbejde. Så når den enkelte er sund og rask, får vi det alle lidt bedre,« siger Sahra Noor.

Berlingske Business har været på pressetur til Coloplasts amerikanske hovedkontor i Minneapolis. Coloplast har betalt journalistens rejse og ophold, men ikke fotografens. Denne artikel er blevet til på Berlingske Business’ eget initiativ.

Jesper Kongskov har også bidraget til denne artikel.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Sampensions kunder kan glæde sig over et godt afkast for 2017.”En typisk kunde i vores markedsrenteprodukt opnår et afkast i år på omkring 8 pct., og det er meget højere, end hvad man kunne forvente v...

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen