Berlingske Business

Obama ønsker lavere skat til middelklassen

19BUSUSA-OBAMA.jpg

På tirsdag skal præsident Barack Obama holde sin årlige tale – State of The Union – til nationen i Kongressen. Det bliver en direkte konfrontation om skatten og en triumf over væksten.

WASHINGTON: På tirsdag kører præsident Barack Obama fra Det hvide Hus til Kongressen for at holde sin traditionelle årlige tale til nationen. De i alt godt tre kilometer tager ikke mange minutter at tilbagelægge, men som nogle af hans forgængere har sagt det, så kan køreturen netop på denne dag synes uendelig, fordi så meget er på spil.

Og mon ikke at Obama sidder i sin pansrede præsidentbil af mærket Cadillac – også populært kaldet »The Beast« – og kigger i sine notater. For det er ikke alene Kongressen, der lytter med. Sidste år sad 33 millioner amerikanere foran deres traditionelle TV og så talen, der leveres efter en ceremoni, hvor præsidenten bliver præsenteret for Kongressen med ordene: »Mr. Speaker, The President of The United States«.

For præsidenten er gæst i Kongressen og er inviteret ind i lovgivernes forsamling for at fortælle, hvordan han ser på tilstandene i landet. Og hvad han vil opfordre lovgiverne til at gøre. Og denne tirsdag vil Obama på sin sjette traditionelle tale til nationen bruge sin platform i Kongressen til at konfrontere de nu republikansk styrede to kamre med sine tanker om en skattereform, der allerede nu går under betegnelsen »Robin Hood«-reformen.

For de sidste to år står i næste præsidentvalgs tegn. Obama er selvfølgelig ikke på valg, men han kan – med en række kommentatorers ord – lige så godt glemme kompromisser med Kongressen og styre efter at sætte rammen for den politik, han helst vil have gennemført. Og noget tyder på, at det er det, han vil.

Obama vil nemlig ifølge de amerikanske dagblade bruge en del af sin tid på netop at triumfere over, at det faktisk går rigtig godt med økonomien. Men en skattereform er nødvendig for at få væksten i gang for alvor i USA.

Derfor vil han gå direkte til sagen ved at sige de forbudte ord: At skatten skal sættes op for de rigeste og sænkes for middelklassen, der ifølge Obama trænger til et alvorligt spark.

En ting er sikkert. Disse tanker vil ikke falde i god jord hos Det Republikanske Parti, som ved midtvejsvalget vandt en jordskredssejr og ikke alene vandt flertallet i både Repræsentanternes Hus og i Senatet, men også vandt guvernørposter og andre lokale valg i november.

Men Obama vil mene, at de vandt sejren på trods. For det er rigtigt, at amerikanerne stemte reublikanerne ind, men det er også rigtigt, at den amerikanske befolkning er så grundigt trætte af, at opsvinget ikke når middelklassen i form af lønstigninger og i form af gode, solide job, at valgresultatet kan fortolkes forskelligt.

For opsvinget går paradoksalt uden om store områder i USA, og det svækker forbrugernes tillid til fremtiden og sætter på den måde også en øvre grænse for væksten. Og hvis man ser meningsmålingerne, så er beskeden fra vælgerne soleklart til Kongresssen. Se at komme i arbejdstøjet og lovgiv, så amerikanerne får arbejdspladser til en god løn.

Præsidentens plan for en højere skat for de rigeste i USA vil give landet et overskud på over 300 milliarder dollar over de næste ti år. Modsat vil skattelettelserne til middelklassen give et minus på 175 milliarder dollar. Men altså et solidt overskud, som Obama så ifølge The New York Times vil bruge på at give unge amerikanere en mulighed for i to år at tage en uddannelse gratis på de såkaldte »community colleges«, som er en praktisk og teoretisk uddannelse, der kan være forberedende til en universitetsuddannelse. Den kan i sig selv også bruges i erhvervslivet.

Gratis uddannelse til de unge er en af Obamas mærkesager, og han er i mange taler også gået direkte til angreb mod de enorme summer, det koster amerikanere at sende deres børn på universiteter.

I det hele taget ventes det, at han vil tage et opgør med tankegangen, at de rigeste amerikanere betaler mindst i skat. Han vil henvende sig til middelklassen med en række attraktive forslag om større fradrag, hvis begge parter i et forhold er på arbejdsmarkedet, en barselsorlov og muligheder for at trække en række andre udgifter fra, hvis man altså tilhører den del af den amerikanske befolkning, der ligger inden for middelklasserammen.

Og hvordan vil republikanerne tage imod det? Sikkert ikke godt. Allerede nu er der flere af de republikanske kongresmedlemmer, der forbereder sig på en modoffensiv, som kan gå hen og blive svær. De ved nemlig også, at der er præsidentvalg om to år, og at deres chance for, at en af deres partikolleger kommer ind i Det Hvide Hus, forøges, hvis også middelklassen får glæde af en ny lovgivning. Så lyt med tirsdag. Kedeligt bliver det ikke.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen