Berlingske Business

Nu er centralbanken også blevet bekymret for protestpartier

protest
Foto:

Populistiske og reformkritiske partier har været på hastig fremmarch i en stribe europæiske lande. Nu har det nået et niveau, hvor Den Europæiske Centralbank er blevet bekymret.

Det er ikke sådan for alvor ophidsende læsning, når Den Europæiske Centralbank (ECB) to gange om året offentliggør deres årlige Financial Stabilitiy Review, hvor man gør status over Europas økonomiske tilstand.

Den slags handler jo mest om renter, oliepriser, markedsuro og makroøkonomi, men i den seneste udgave, der blev offentliggjort tirsdag, dvæler ECB noget utraditionelt ved de politiske bevægelserne, der i øjeblikket skyller henover de europæiske lande.

ECB

Bevægelserne dækker her konkret over de protestbevægelser, der vinder frem i lande som Spanien, Grækenland, Frankrig, Østrig og ja, Danmark.

ECB sætter af gode grunde ikke navne på de forskellige partier, men nøjes med at konstatere, at »den stigende tilslutning til populistisk partier, der vurderes som mindre reformorienteret, kan potentielt føre til, at de stærkt påkævede finans- og strukturreformer udskydes og resultere i et øget pres på allerede sårbare lande,« skriver ECB.

Eller sagt på jævnt dansk: Folkets vilje udgør en trussel mod europæisk økonomi.

GERMANY-IMF-ECONOMY-POLITICS-GROWTH

Grækenland tjener som et oplagt eksempel: Her rejste venstrefløjspartiet Syriza sig i askerne af det græske konkursbo med løfter om et oprør mod EUs reformkrav og den økonomiske kartoffelkur, udenlandske debitorer har krævet gennemført af grækerne. Løfterne har dog vist sig vanskelige at gennemføre i virkeligheden, og det seneste år har det græske folk måtte acceptere omfattende reformer af deres pensionssystemer.

Også i Spanien har den yderste venstrefløj kronede dage. Her har protestbevægelsen Podemos ligeledes nydt store sejre, og partiet er det tredjestørste efter parlamentsvalget tilbage i december. Og også her stiller man sig skeptisk over for de generelle spareøvelser og økonomiske reformer, som Spanien er blevet tilrådet til at gennemføre.

Reformskepsissen er dog ikke kun et venstrefløjsanliggende. I Frankrig har højrefløjspartiet Front National, der er skeptiske over for besparelser, oplevet markant fremgang over flere år nu, og så sent som i weekenden var det i Østrig det højrenationale Frihedspartiet og deres frontmand, Herbert Hofer, der uofficielt blev valgets store vinder, selvom modstanderne lige nøjagtig lykkedes med at samlet et flertal, der kunne holde Frihedspartiet fra regeringskontorerne.

Radikale

Herhjemme har både Enhedslisten og Dansk Folkeparti de senere år nydt stadig større vælgeropbakning med valgprogrammer, der dårligt emmer af den slags reformer, ECB slår på tromme for.

ECBs advarsel kommer en måned før, at briterne skal til stemmeurnerne og tage stilling til, hvorvidt Storbritannien fortsat skal være en del af EU. I Bruxelles såvel som i store dele af erhvervslivet er man alvorligt nervøse for, hvad konsekvenserne kan blive af et brexit.

Frygten bliver ikke mindre af, at en rundspørge for uger tilbage blotlagde, at noget nær halvdelen af befolkningen i lande som Italien, Frankrig, Sverige og Tyskland efterlyser en lignende afstemning om deres lands fremtidige forhold til EU.

Fond kræver EU letter på Grækenlands gæld EUROZONE-GREECE/

Ifølge ECBs seneste rapport er reformer nødvendige for at få de enkelte landes gæld bragt ned, og ECB advarer om, at protestpartiernes fremmarch risikerer at afføde dybere splittelse blandt EU-landene.

 

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen