Berlingske Business

Norsk oliefest afløses af tømmermænd

Norge
Norge producerer to millioner tønder råolie om dagen, hvilket er tæt på at være ti gange mere end den danske produktion. Så det rammer hårdt og direkte ind på tegnebogen, når olien nærmest som et lyn fra en klar himmel rasler ned med 60 procent i pris på kun et halvt år. Foto:

Det er pludselig blevet hårde tider i Norge, hvor de faldende priser på olie rammer hårdt. Nu er der udsigt til lavere lønstigninger end før og stigende arbejdsløshed, men nogen krise er der endnu ikke udsigt til, lyder vurderingen fra økonomer.

Det stenrige fjeld- og olieland Norge, der har en velstand per indbygger hele 50 procent over dansk niveau, står foran en hård opbremsning efter en tiårig lang økonomisk glansperiode. En oliefest, som har forgyldt det store fjeldland på enestående vis og sat skub i et forbrugsboom uden sidestykke i historien, er på overraskende kort tid afløst af hårde tømmermænd.

Det er så meget som en femtedel af bruttonationalproduktet i Norge, der kommer fra de store forekomster af olie og naturgas i Nordsøen. Norge producerer to millioner tønder råolie om dagen, hvilket er tæt på at være ti gange mere end den danske produktion. Så det rammer hårdt og direkte ind på tegnebogen, når olien nærmest som et lyn fra en klar himmel rasler ned med 60 procent i pris på kun et halvt år.

»Væksten vil blive lavere, arbejdsløsheden stige, og lønningerne vokse mindre som følge af det store prisfald på olie. Men en egentlig krise eller depression er der ikke umiddelbart udsigt til,« siger Erik Bruce, der er økonom hos storbanken Nordea i Oslo.

pix-norgeolie

Det sandsynligste lige nu er en vækst i norsk økonomi på 1,5 procent i år, efter tallet var over to procent sidste år. Det er fortsat ganske pænt, hvis det sammenlignes med Danmark og andre europæiske lande, hvor selv én procent er noget, som vil vække glæde. Så nogen norsk recession eller depression er næppe lige om hjørnet.

»Når det ikke går værre, så skyldes det, at den norske krone er faldet på ganske betydelig vis. Det gavner den norske eksport. Norges Bank har også sat renten ned, og vi tror, der kommer to rentesænkninger mere. Det stimulerer boligmarkedet og forbruget i Norge, når renten er så lav,« siger Erik Bruce.

Boligfesten fortsætter

Boligpriserne er steget med hele otte procent det sidste år, og dermed fortsætter den norske boligfest med at buldre af sted med stor fart. Det gør mange rigere, øger forbruget og støtter dermed hele økonomien.

Den svage norske krone vil også lokke flere turister til Norge, og få flere nordmænd til at holde ferie hjemme på de norske skiløjper eller fjeldtoppe, hvilket er med til at skabe aktivitet.

»Det mest bekymrende er, hvis folk begynder at blive nervøse for fremtiden. Det kan ske nu, hvor ledigheden sandsynligvis begynder at stige, og lønningerne vil vokse mindre end før,« siger Erik Bruce.

pix-MARKETS-GLOBAL/

Fortsat er det dog sandsynligt, at lønningerne i år vil stige med 2,5 til tre procent, hvilket er pænt mere end inflationen og også mere end i de fleste andre lande. Men dog mindre end den fremgang på over fire procent, der er set i en del år. Også arbejdsløsheden i Norge er på vej op, efter den har ligget under fire procent flere år i træk. Den norske finansminister Siv Jensen har da også betegnet den faldende norske krone som »en stødpude,« der beskytter Europas største olieeksportør mod ulykke udefra.

»En endnu svagere valuta og endnu lavere rente vil blive det første forsvar af norsk økonomi, før regeringen begynder at overveje andre tiltag,« sagde Siv Jensen i en tale i Oslo torsdag.

»Men vi er nødt til at rette fokus mere mod, hvordan vi får skabt en ny vækst i norsk økonomi. Især fordi nye investeringer på olieområdet vil falde. Det har vi vidst i lang tid, at de ville,« sagde Siv Jensen. Statsminister Erna Solberg har også for nylig sagt, at regeringen er »på vagt« og kan reagere »meget hurtigt,« hvis prisen på olie bliver ved med at falde, og norske økonomi skulle tage yderligere skade.

Finanspolitik klar til brug

Den norske regering har allerede i år planer om at bruge en rekordstor andel af landets olieindtægter på at støtte økonomien. Det er så meget som 6,4 procent af BNP, der bliver brugt af olieindtægterne. Men den andel kan godt komme endnu højere op, hvis det skulle vise sig nødvendigt.

pix_kobber

Den norske centralbankchef Öystein Olsen har sagt, at der er et pres for at lempe den norske pengepolitik, så længe olieprisen er under 70 dollar per tønde. Men olieprisen har nu i flere dage ligget under 50 dollar per tønde. Norges Bank satte renten ned til 1,25 procent i december, og de finansielle markeder venter to nye rentesænkninger i år, så renten kommer ned på 0,75 procent.

De fleste venter dog, at olieprisen i løbet af nogen tid vender tilbage til mindst 70 til 80 dollar per tønde. Det vil ske i takt med, at de lave priser får forbruget til at stige og produktionen til at falde. Priser over 100 dollar per tønde anser de fleste for usandsynlige på kort sigt og inden for de næste par år.

13BUSOIL.jpg

Men olie og råvarer har overrasket stort de senere år og vist sig stort set umulige at spå om.

Flere af de store norske olieselskaber, blandt andet Statoil, har skåret tusindvis af job væk som følge af olieprisens nedtur.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen