Berlingske Business

Norsk ekspert om olieprisen: En abe kan ramme lige så rigtigt

NIGERIA-ECONOMY-OIL
Olierafinaderi i Nigeria Foto:

DNB Markets nedjusterer vurderingen af olieprisen for de næste par år - blandt andet efter den overraskende høje produktion i Nigeria og Libyen.

DNB Markets må bide i det sure æble og nedjustere sine prognoser for olieprisen fra tidligere i år.

I en ny rapport sænker bankens olieanalytiker, Torbjørn Kjus, vurderingen for olieprisen i 2018 til 60 dollar pr. tønde. Det er en nedgang på 10 dollars i forhold til vurderingen i maj.

DNB Markets reducerer også forventningerne for olieprisen i indeværende år; den kommer kun op på de 60 dollars sidst på året, hedder det nu. Tidligere var vurderingen, at prisen ville stige til 70 dollars i fjerde kvartal.

24BUSPix-Olie--brug-dette-b.jpg

Ændringerne skyldes ny produktion i Nigeria og Libyen. Dertil kommer, at OPEC burde have indset, at effekten af den reducerede produktion først ville slå igennem i andet halvår.

Kjus påpeger også, at markedet ser ud til at tro på en myte om, at skiferolien fra USA vil ødelægge markedet, hvis prisen kommer over de 55 dollar pr. tønde.

»Det er en kombination af flere forskellige faktorer. Libyen og Nigeria er måske de vigtigste,« siger Kjus til E24.

 

Et kast med en dartpil

Desuden har der for nylig været en optælling af borerigge i USA, som overgik forventningerne, og endelig kommer der altid en nedgang i efterspørgslen i første halvår og en stigning i andet. OPEC burde have været tydeligere i sin kommunikation her, mener Kjus.

NORWAY-LAYOFFS-ENERGY-OIL-STATOIL

OPEC har også tappet af sine egne lagre og nedbragt produktionen mere end eksporten. Det har været negativt for markedet, fordi trækket på lagrene i OECD-landene ikke er blevet så stort, som det kunne have været.

»Jeg tror, OPEC havde en forhåbning om, at markedet ville være tilfreds når bare produktionen gik ned,« siger Kjus.

Bliver du skuffet over at tage fejl?

»Jeg er ikke skuffet, hvis retningen er rigtig. Men jeg bliver skuffet, hvis retningen er forkert. Derfor er jeg skuffet over andet kvartal,« føjer Kjus til.

Prisen faldt nemlig i andet kvartal i stedet for fortsat at stige, som Kjus havde forventet. Tidligere har DNB-analytikeren ramt retningen for olieprisen rigtigt.

Forhandlinger om Nordsøen Maersk Oil skærer 160 stillinger væ

Så længe hans vurderinger af retningen på olieprisen er rigtige, bliver han ikke skuffet, hvis han ikke rammer det eksakte niveau helt rent.

»Jeg tror, alle professionelle kunder ved, at en abe kunne ramme niveauet lige så rigtigt som et menneske. Det er bare et kast med en dartpil,« siger han.

Stiger i 2020

Mens andet halvår af dette årti har været krævende for oliebranchen, ser næste tiår ud til at begynde meget bedre, vurderer Kjus.

Skiferolien i USA vil nemlig ikke kunne vokse tilstrækkeligt hurtigt til at forsyne markedet uden en oliepris på minimum 60 dollar, spår han.

Han venter derfor en oliepris på 60 dollar pr. tønde i 2018, 65 dollar i 2019, 75 dollar i 2020, 70 dollar i 2021 og 60 dollar pr. tønde olie i 2022.

Dermed er Torbjørn Kjus fortsat mere optimistisk end flertallet af analytikere.

27BUSRUSSIA-OILCUTS-PROPOSA.jpg

Konsensus blandt analytikere er en oliepris på 57 pr. tønde i 2018, 60 dollar i 2019, 64 dollar i 2020 og 68 dollar i 2021, skriver Bloomberg.

Efter 2020 vil markedet få hjælp af olieselskabernes nedskæringer gennem de seneste tre år på grund af faldende produktion i de eksisterende felter og en fortsat vækst i efterspørgslen, tror Kjus.

»Hovedårsagen til, at vi kommer til at overvurdere 2020 er, at vi har overset bølgen af bidrag, som er startet op nu. Canada er et godt eksempel. De øger fortsat produktionen i oliesandet på grundlag af investeringer, som blev foretaget, da olieprisen var høj,« siger han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen