Berlingske Business

Massiv britisk redningsaktion kan påvirke dansk økonomi

Billede
Mark Carney, chef for den britiske centralbank, Bank of England, på pressemødet torsdag, hvor banken nedjusterede sine forventninger til væksten i britisk økonomi. (Foto: Justin Tallis/Reuters)

Den danske nationalbank og andre europæiske centralbanker kan hoppe med på vognen og lempe pengepolitikken allerede i næste måned. Det kan ske, efter at den britiske centralbank nu tager hårde midler i brug for at sætte skub i den britiske økonomi af frygt for konsekvenserne af Brexit.

Øjnene er rettet mod den danske nationalbank og andre europæiske centralbanker, efter at den britiske centralbank, Bank of England, torsdag tog markante redskaber i brug for at understøtte væksten.

Således har briternes overraskende kraftige reaktion fået flere analytikere til at skrue op for forventninger til, at også Den Europæiske Centralbank (ECB) og Nationalbanken vil gennemføre pengepolitiske lempelser allerede til september.

Baggrunden for den britiske redningsaktion er, at Bank of England er bekymret for, hvordan briternes nej til EU vil påvirke den britiske økonomi.

Således foretog centralbanken torsdag den største nedjustering af vækstforventningerne nogensinde. Bank of England forventer nu, at den britiske økonomi vil vokse med 0,8 procent i 2017 og 1,8 procent i 2018. Det er en nedjustering fra 2,3 procent for begge år.

Groft Sagt Edith Thingstrup hoved

Målet er at forbedre konkurrenceevnen

For at imødekomme den vigende vækst valgte centralbanken at lempe pengepolitikken markant på flere måder. Dels halverede Bank of England renten fra 0,50 procent til 0,25 procent – det laveste niveau i centralbankens 322-årige historie – og dels øger centralbanken støtteopkøbene af statsobligationer og virksomhedsobligationer.

Målet for disse pengepolitiske greb er at hjælpe økonomien på vej.

Med en lavere rente er virksomhederne og de private husholdninger mere villige til at låne penge til investeringer og forbrug, ligesom det vil føre til, at kursen på det engelske pund falder. Det forbedrer den britiske konkurrenceevne og medfører større eksport og mindre import.

Øget sandsynlighed for at andre følger med

Ifølge Rasmus Gudum-Sessingø, seniorøkonom i Handelsbanken, kan indgrebene fra Bank of England (BoE) sætte gang i en runde af pengepolitiske lempelser, også i Danmark.

»Mange iagttagere har skruet op for sandsynligheden for, at ECB og Nationalbanken herhjemme eksempelvis kommer til at skulle lempe sin pengepolitik allerede i september som følge af Brexit. Inden dagens BoE-beslutning ventede vi ikke, at det bliver tilfældet, idet Brexit-effekten indtil videre anses som værende rimelig mild og først får tydeligere realøkonomiske konsekvenser på et senere tidspunkt. Dog må dagens kraftige udspil fra BoE siges at have øget sandsynligheden for at andre centralbanker snarligt må følge trop ned af »lempelsesvejen«, og vi har hele tiden haft behov for nye ECB-lempelser i kikkerten på et senere tidspunkt,« siger Rasmus Gudum-Sessingø.

EU commissioner for Internal Market and Services Michel Barnier

Opkøb af statsobligationer

Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, tror også på nye pengepolitiske lempelser hos Nationalbanken og ECB. Men ifølge ham skal man ikke forvente, at rentenedsættelser bliver en del af ECBs og Nationalbankens lempelser.

»Jeg tror ikke, at ECB kommer med en rentenedsættelse, for det virker, som om de har udelukket den del af værktøjskassen, da det også har nogle negative konsekvenser for banksektoren. Det ser ud, som om ECB har accepteret, at renten er kommet så langt ned, som den kan. Man kan ikke udelukke, at de sænker renten, men det ser ud til, at de foretrækker at bruge nogle andre værktøjer,« siger han.

Han peger blandt andet på opkøbsprogrammet af statsobligationer og andre aktiver, hvor ECB i øjeblikket støtteopkøber for 80 milliarder euro hver måned. Det kunne både øges og forlænges, da udmeldingen indtil videre har været, at det varer indtil marts 2017 som minimum.

En anden mulighed er, at ECB lemper på kreditvilkårene for bankerne. Via de såkaldte Targeted Longer-Term Refinancing Operations (TLTROer) har bankerne adgang til billig finansiering hos den europæiske centralbank, såfremt de lover at øge udlånet til private husholdninger og virksomheder, så man kan få gang i kreditvæksten og dermed få gang i investeringer og forbrug.

28UDLxbrbe-FILE-BRITAIN-ECO.jpg
LÆS MERE: Brexit i dødvande

Eventuelle yderligere rentenedsættelser vil gøre ondt på den finansielle sektor og risikerer dermed ifølge Mikael Olai Milhøj at give den modsatte effekt af det, som man ønsker, så man bremser væksten i stedet for at øge væksten.

Af samme årsag er det heller ikke sandsynligt, at Nationalbanken kommer med en rentenedsættelse, vurderer Mikael Olai Milhøj.

»De vil nok i stedet – som de har vist – foretrække at bruge det her interventionsvåben, hvor de strømmer markedet til med danske kroner og så øger valutareserven. Det vil nok være deres primære reaktionsmønster,« siger han.

Når der kommer flere kroner i omløb, trækker det markedsrenterne mere ned end normalt og virker som en de facto rentenedsættelse.

Banker får adgang til billige lån

De to føromtalte redskaber, støtteopkøb og billig finansiering til bankerne, har Bank of England også taget i brug. Centralbanken har øget opkøbsprogrammet af statsobligationer med 60 milliarder pund til 435 milliarder pund.

Derudover starter centralbanken også opkøb af virksomhedsobligationer for ti milliarder pund.

Desuden har centralbanken lavet et program kaldet Term Funding Scheme (TFS), der giver bankerne adgang til billig finansiering hos centralbanken.

Hvis flere af de britiske økonomiske nøgletal i de kommende måneder peger nedad, kan man ifølge Mikael Olai Milhøj ikke afvise, at den britiske centralbank kan komme på banen med yderligere lempelser senere på året, mest sandsynligt til november, hvor den britiske centralbank igen opdaterer sine økonomiske prognoser.

»Den britiske centralbank har stadig mere krudt at skyde med. Renten kan sættes ned til nul procent, opkøbsprogrammet kan udvides, og bankerne kan få endnu lettere adgang til billige penge mod at øge deres udlån. Den britiske centralbank står altså klar til at lempe pengepolitikken i alle dimensioner,« siger han.

De britiske tiltag torsdag var en lille positiv nyhed for danske boligejere.

Ser man eksempelvis på den 30-årige obligation, der ligger bag det fastforrentede lån på to procent hos Nykredit, steg kursen torsdag fra 97,8 til 98,5. Det betyder, at kurstabet bliver mindre, hvis man vælger dette lån.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen