Berlingske Business

London er klar til kamp: Vil konfiskere lyssky rigmænds luksusboliger

BRITAIN-DAILYLIFE/
Foto fra Knightsbridge i London. Foto:

London betragtes som et fristed for rige kriminelle, der gemmer milliarder af sorte penge i store ejendomme og luksusbiler. Et nyt lovforslag vil give myndighederne ret til at beslaglægge de kriminelles aktiver.

Går man en tur gennem nogle af Londons dyreste og mest fashionable boligkvarterer, vil man se masser af store flotte bygninger, men formentlig ikke så mange af beboerne. Det skyldes ofte, at ejerne er rige udlændinge, der alene har købt ejendommen for at gemme sorte penge i million- eller milliardstørrelsen.

Den engelske politimyndighed NCA (The National Crime Agency) vurderer, at mange hundrede milliarder pund (100 pund svarer til 878 kroner) af sorte penge passerer gennem Storbritannien hvert år. Mange af dem ender i fast ejendom og i andre aktiver såsom luksusbiler, kunst og smykker.

Men det skal være slut. Nu vil britiske politikere sætte en stopper for den eksisterende opfattelse af London som værende et fristed for rige kriminelle og deres enorme ulovligt fremkomne formuer.

Billede

Et nyt lovforslag vil således give de britiske myndigheder ret til at beslaglægge aktiver som luksusboliger og luksusbiler, såfremt ejerne ikke kan bevise, at de er købt for lovlige midler.

Lovforslaget »Criminal Finances Bill«, der i første omgang blev fremlagt i oktober, møder opbakning på tværs af partierne i det britiske parlament. Ifølge Labour-partimedlemmet Chris Bryant er der ”ret positive” chancer for, at lovforslaget vedtages. Det kan angiveligt ske allerede i foråret 2017.

»Vi vil ikke stå og se kriminelle bruge Storbritannien til at hvidvaske deres beskidte penge eller finansiere terrorisme. Denne lovgivning vil sikre, at Storbritannien tager en global førende rolle i at slå ned på korruption og sende et klart budskab til kriminelle; Vi vil tage din frihed og dine penge,« har Security Minister Ben Wallace udtalt om lovforslaget.

Loven skal lukke det smuthul, som de britiske myndigheder hidtil har stået magtesløse over for. Med den nuværende lovgivning kan myndighederne nemlig ikke beslaglægge fast ejendom fra oversøiske forbrydere, medmindre personerne først er dømt i deres hjemland.

Kæmpe job-opslag: SKAT søger 50 nye medarbejdere

Med den nye lov kan myndigheder såsom told- og skattemyndighederne og The Serious Fraud Office ansøge den britiske landsret om en kendelse, der tvinger ejeren af et aktiv til at forklare, hvordan personen opnåede midlerne til at købe aktivet.

De såkaldte »uforklarlig rigdomsordrer« vil gælde for ejendom og andre aktiver til en værdi mere end 100.000 pund svarende til 878.000 danske kroner. Hvis ejeren ikke kan påvise, at aktivet er erhvervet med lovlige indtægtskilder, vil myndighederne kunne beslaglægge aktivet.

Loven skal desuden hjælpe med at afsløre, hvem der ejer ejendomme i London. Tal fra det britiske tinglysningskontor viser ifølge The Guardian, at fast ejendom i Storbritannien for mere end 170 milliarder pund svarende til 1.500 milliarder kroner ejes af mere end 30.000 skattely-selskaber.

Nordea undersøger sig selv for medvirken til skattefusk - 1

De personer, som kan dømmes efter den kommende lov, behøver ikke at være bosiddende i Storbritannien. Så længe deres aktiver er i Storbritannien, kan loven håndhæves over for dem.

En britisk politiker har kaldt lovforslaget for »en opdateret version af at dømme Al Capone for skatteunddragelse, fordi det ikke var muligt at dømme ham for mord.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen