Berlingske Business

Kinas Warren Buffett steg af flyet – og forsvandt

12BUSFOSUN-Guo-145324.jpg
Guo Guangchang er ifølge Forbes Kinas 11. rigeste person og nummer 259 på listen over verdens rigeste – men torsdag forsvandt han pludselig, efter han landede i Hongkongs lufthavn. Allerede nu spekuleres der i, at han er blevet arresteret i en mulig sag om korruption. Foto: Bobby Yip

Guo Guangchang er en af Kinas rigeste, eller det var han i hvert fald indtil torsdag. Nu er han væk, og rædslen breder sig i kinesisk erhvervsliv.

Ved middagstid torsdag gik Guo Guangchang ombord på et fly i Hongkongs lufthavn. Da han landede to en halv time senere i Shanghai, forsvandt han.

Guo Guangchang er en af Kinas rigeste mænd, ja, en af verdens rigeste, og kinesiske medier kalder ham for Kinas Warren Buffett. Nu var han forsvundet.

Første livstegn kom i erhvervsmagasinet Caixin. Det skrev, at man på sociale medier kunne læse, at folk havde set Guo blive ført væk af politiet i lufthavnen efter landingen. Hans eget investeringsselskab, Fosun International, var tavst. Fredag blev det suspenderet på børsen. Sent fredag aften udsendte selskabet så en kort pressemeddelelse, hvor der stod, at »Hr. Guo i øjeblikket assistererer Kinas juridiske myndigheder i visse undersøgelser,« uden dog at komme nærmere ind på, hvilke undersøgelser, der er tale om.

Guo er nummer 11 på Forbes’ liste over kinesiske rigmænd, og nummer 259 på listen over verdens rigeste. Alligevel er både han og Fosun International ukendte navne i Vesten, eller var det i hvert fald indtil januar i år, da det lykkedes Fosun at overtage det franske turistselskab Club Med. Forud var gået et halvandet år langt takeover-slagsmål, der først blev afsluttet, da kineserne bød 939 millioner euro for hele selskabet.

FILE CHINA IMF RENMINBI RESERVE CURRENCY

Guo Guanchang er ikke den eneste kinesiske forretningsmand, som er forsvundet den seneste tid, og som man formoder er blevet anholdt. Ifølge New York Times forsvandt formanden for et af Kinas største børsmæglerselskaber, Yim Fung, fra Guotai Junan International, allerede 18. november, og landets største børsmægler, Citic Securities, har siden søndag været ude af stand til at komme i forbindelse med to af sine ledende medarbejdere. Der foreligger ikke oplysninger om, hvad børsmæglerne har haft af forretninger med den nu forsvundne Guo Guangchang.

I chok

Hele historien bekræfter endnu engang, at kinesisk erhvervsliv er noget ganske særligt, og at myndighedernes håndtering af erhvervsfolk heller ikke altid ligner det, vi kender i Vesten. Skulle den rigtige Warren Buffett virkelig blive arresteret en eftermiddag i Omaha, så ville både politi og virksomhed formentlig skynde sig at fortælle, hvad der foregik.

Men selv for kinesere er udviklingen temmelig overraskende.

»Vi er stadig chokerede. Guo er meget forsigtig i sin omgang med regeringen,« fortalte en anonym kilde i Fosun til Hongkong-avisen South China Morning Post.

»Som han altid siger, så skal man holde sig tæt på politik, men langt fra politikere.«

dær vil have sin egen avis.jpg

Det er ikke til at vide, hvad det er, Kinas Warren Buffett er kommet for tæt på. Ifølge The Guardian blev hans navn nævnt tilbage i august i forbindelse med en korruptionssag i Shanghai. Guo skal have været under mistanke for at have bestukket lederen af en statsvirksomhed.

Fosun International er en temmelig vidtfavnende virksomhed, et konglomerat, vil man kalde det i Vesten. Man ejer som nævnt Club Med, og man har også – ifølge Bloomberg – sat penge i en italiensk herretøjsproducent, Raffaele Caruso, og en græsk smykkefabrikant, Folli Follie, og i det canadiske show- og underholdningsimperium Cirque du Soleil.

Usikkert hvad konsekvenerne bliver

Men Fosun handler først og fremmest om penge. Den største gren af selskabet er forsikring, men man er også i høj fart på vej ind i investment banking og private banking.. Fosun forsøger at overtage BHF Kleinwort Benson Group, og man er i færd med at overtage den tyske »privatbank«, altså formueforvalter, Hauck & Aufhaeuser Privatbankiers.

19BUSCHINA-ECONOMY.jpg

Det er ikke til at sige, hvad der skal blive af alt dette, hvis Guo virkelig er havnet i fængsel for en længere periode.

Og imens breder rædslen sig lige så stille i kinesisk erhvervsliv. Affæren er ikke akkurat noget, der gør det lettere at drive forretning i Kina, bemærker flere. Børskurserne i Hongkong og Shanghai er foreløbig ikke påvirket, men en børshandler, Gerry Alfonso, fra Shenwan Hongyuan Group i Shanghai venter, at de kan blive det.

»Nyheden påvirker helt klart markedet, da investorer bliver bekymrede for, om der kan ske noget lignende i andre virksomheder. Investorerne vil sandsynligvis kigge nærmere på en virksomheds ledelse, før de træffer beslutninger,« siger han til Bloomberg.

MARKETS-CHINA-STOCKS/CLOSE

Anti-korruptionskampagne

De nye arrestationer – hvis det da er det – viser under alle omstændigheder, at det kinesiske styre mener det alvorligt med sin kampagne mod korruption og ulovligheder. Siden Xi Jinping kom til magten for tre år siden, er en lang række embedsmænd og magtfulde regionalpolitikere over stort set hele Kina faldet som ofre for en anti-korruptionskampagne, og Xi har ildevarslende truet med at ville »slå både tigre og fluer«, altså både højtrangerende personer og småfisk.

Og nogle af dem har været erhvervsfolk. I 2013 arresterede politiet Liu Han, dengang en af Kinas absolut rigeste mænd, nummer 288 på Forbes’ liste over verdens rigeste og leder af et mine- og industrikonglomerat.

CHINA-STOCKS/CLOSE

Liu havde gjort forretninger med den ældste søn af en korruptionsdømt toppolitiker, Zhou Yongkang, som var en stor fisk eller »tiger«, medlem af Politbureauets stående udvalg og tidligere sikkerhedsminister. Nu blev milliardæren trukket med i toppolitikerens fald og stillet for retten, tiltalt for mord og organiseret kriminalitet.

Liu Han er ikke længere på Forbes’ liste over verdens rigeste mænd. Han blev henrettet 9. februar i år.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen