Berlingske Business

Kinas centralbank sænker renten for tredje gang på et halvt år

Kinas centralbank reducerede søndag renten for tredje gang i løbet af seks måneder for at støtte den svækkede økonomi og vende nedturen på ejendomsmarkedet.

Peoples Bank of China reducerede den etårige udlånsrente 0,25 pct.point til 5,1 pct., og samtidig blev der skåret 0,25 pct.point af den etårige indlånsrentem, der derefter lyder på 2,25 pct.

Rentereduktionen har virkning fra mandag.

Samtidig bliver loftet over indskudsrenten udvidet til 150 pct. af den toneangivende rente mod hidtil 130 pct.

Pix-Kina

Skridtet kommer efter i de seneste dages økonomiske data har vist en fortsat yderst afdæmpet inflation og skuffende tal for såvel eksport som import gled i april. Begge dele understreger de problemer der tårnet sig op hvis premierminister Li Keqiangs 2015-vækstmål på omkring 7 pct. skal nås.

Med kapitaludstrømning til udlandet og de lokale kinesiske regioners forsøg på at rydde op i den komplekse gældssituation, vil billigere låneomkostninger hjælpe med til at styrke udlånene.

- Den økonomiske vækst er svagere end ventet, og inflationen er lav. Faktisk er reduktionen med blot et kvart pct.point ret lille, og Peoples Bank of China kan blive nødt til at sænke renten igen meget snart, vurderer cheføkonom Xu Gao fra Everbright Securities Co. i Beijing over for Bloomnerg News.

Så sent som på et møde i det kommunistiske partis politbureau 30. april lovede præsident Xi Jinping og hans kolleger at optrappe målrettede foranstaltninger for at modvirke det nedadgående pres på økonomien.

MARKETS-CHINA-STOCKS/CLOSE

De mange lempelser har giver skyhøje stigninger på Kinas aktiemarked, hvor Shanghai Composite Index har fortsat mod skyerne siden begyndelsen af marts.

De kinesiske politikere har behov for at opretholde væksten mens planerne om at øge de strukturelle reformer af økonomien gennem at reducere investeringernes rolle mod at øge aktiviteten i de for private virksomheder, servicesektoren og øge privatforbruget.

Hidtil har Kina været tilbageholdende med at lade yuan svække i samme takt som valutaerne i en lang række andre markeder i det forløbne år på baggrund af den amerikanske centralbanks, Federal Reserves planlagte normalisering af pengepolitikken og dermed forhøje renterne.

For mens en lavere valutakurs kan hjælpe konkurrenceevnen og eksporten, frygtes det at det kunne anspore yderligere kapitalflugt.

Kina kæmper en ejendoms-lavkonjunktur, overskydende industriel kapacitet, lokal-regeringernes gæld og kapitaludstrømning, mens økonomien ekspansion er faldet til det langsomste tempo siden 2009.

app

Forbrugerpriserne i april steg kun halvt så meget som regeringens mål for 2015 viste data lørdag.opgørelsen over inflationen lørdag. Forbrugerpriserne i verdens næststørste økonomi steg med blot 1,5 pct. på årsbasis i april, hvilket er milevidt fra det kinesiske styres ambition om en inflationsrate på 3,5 pct.

Aprils prisstigningsrate var dog en lille fremgang sammenlignet med marts' 1,4 pct., men under analytikernes estimerede 1,6 pct. fremgang.

Og for produktionspriserne var det endnu værre. Produktionspriserne faldt for 38. måned i træk og som i marts var det med 4,6 pct., hvilket var en kende mere end ventet blandt analytikerne, der havde satset på et fald på 4,5 pct.

27BUSkopenhagen-fur.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen