Berlingske Business

Kina: Yderligere skridt til at understøtte væksten undervejs

GLOBAL-MARKETS
Den kinesiske regerings målsætning bliver typisk fastsat på arbejdskonferencen, men ikke offentliggjort. Men præsident Xi Jinping har tidligere indikeret, at Kina skal opfylde en minimum årlig gennemsnitsvækst på 6,5 pct. frem til og med 2020. Foto:

De kinesiske myndigheder signalerer, at der bliver taget yderligere skridt til at understøtte væksten. Blandt andet en gradvis udvidelse af det finanspolitiske underskud og stimulerende foranstaltninger for boligmarkedet skal modvirke yderligere økonomisk afmatning.

Pengepolitikken skal være mere "fleksibel" og finanspolitikken mere "insisterende", lyder det fra Beijing, der vil skabe "passende monetære betingelser for strukturreformer" ifølge et notat offentliggjort i forbindelse med afslutningen af den kinesiske regerings årlige centrale økonomiske arbejdskonference. Det skriver det officielle nyhedsbureau Xinhua News Agency sent mandag.

Kinesisk flag

Mens de politiske topfolk nikkede bifaldende til strukturreformer og en opstramning af Kinas stigende afhængighed af kredit, afspejler den makroøkonomiske erklæring en vis bekymring over at lade den økonomiske ekspansion aftage for meget.

- Selv om den overordnede cykliske pengepolitik er indstillet til at være stabil, er bemærkningerne om de skattemæssige, monetære og andre forhold holdt i en beskeden blød tone. Den mere positive tone om den cykliske politik fra konferencen gør os lidt mere komfortable med vores prognose om en moderat vækstopbremsning i 2016, lyder det fra cheføkonom Song Yu fra Goldman Sachs ifølge Bloomberg News.

Den kinesiske regerings målsætning bliver typisk fastsat på arbejdskonferencen, men ikke offentliggjort. Men præsident Xi Jinping har tidligere indikeret, at Kina skal opfylde en minimum årlig gennemsnitsvækst på 6,5 pct. frem til og med 2020.

- Myndighederne har en udfordring med at genoprette troværdigheden, og derfor vil vi se en samordnet lempelsesindsats for at forsøge at vende økonomien rundt, i det mindste på kort sigt, vurderer Asien-økonom Mark Williams fra Capital Economy i London.

- Det står klart, at politikken i en bred forstand stadig lempes, og det er rimeligt at forvente løsere finans- og pengepolitik næste år, lyder det.

16BUSHCA2-152019.jpg

De finanspolitiske tiltag kan være hjælp til tilflyttere til at købe boliger i byområder og opmuntring til billiggørelse af boliger, som kan reducere det nuværende overskud af usolgte ejendomme. Det skal ifølge Xinhua ske gennem "konsolidering af ejendomsudviklere" og "opmuntring til at ændre markedsføringsstrategier" samt fjernelse af "forældede restriktioner på ejendomsejerskab".

Hvad angår de monetære foranstaltninger har centralbanken kortlagt tiltag som muligheden for - og de mulige konsekvenser af - at fjerne bankens benchmark for indskuds- og udlånssatser.

Samtidig har topfolk i det kommunistiske parti bekræftet, at de vil optrappe reformer på udbudssiden som håndtering af overkapacitet. Det blev allerede diskuterede blandt de politiske topfolk under udarbejdelsen af den nye økonomiske femårsplan i oktober.

En reduktion af virksomhedernes omkostninger vil være "en hovedopgave" næste år, og regeringen bør strømline administrative procedurer, nedsætte skatter og afgifter, og reducere de sociale sikringsbidrag for at reducere omkostningerne, ifølge Xinhua.

Samtidig peges der på, at de finansielle tilsynsmyndigheder bør reducere finansieringsomkostningerne for virksomhederne og hjælpe til at "normalisere renten" til gavn for økonomien. Samtidig bør der overvejes en lavere værditilvækstsafgift på fremstilling.

15BUSCHINA-ECONOMYPROPERTY1.jpg

Argumentationen for yderligere stimulus er blevet styrket gennem en tiltagende kapitaludstrømning efter den kinesiske devaluering i august, de noget svagere end ventede økonomiske data og eftervirkningerne af aktieuroen, der startede i juni.

De seneste inflationstal for november viste, at der er plads til en løsere pengepolitik, med en stigning i forbrugerpriserne på blot halvdelen af regeringens mål, mens producentpriserne faldt for 45'ende måned i træk.

Den seneste runde af økonomiske data har dog vist tegn på, at økonomien er ved at stabilisere sig efter flere runder af penge- og finanspolitiske stimuli.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen