Berlingske Business

Kina får vetoret i ny udviklingsbank

02BUSPix-AIIB.jpg
50 lande skrev mandag under på vedtægterne for den nye udviklingsbank, Den Asiatiske Infrastruktur Investeringsbank (AIIB). For Danmarks vedkommende har regeringsskiftet udskudt beslutningen for eller imod dansk deltagelse. Foto: Wang Zhao/AFP

50 lande har skrevet under på vedtægterne for den nye og omdiskuterede asiatiske infrastrukturbank, der har Kina som initiativtager. Det danske regeringsskifte har udskudt afgørelsen om dansk medlemskab.

For mindre end to år siden satte Kinas præsident Xi Jinping ideen på dagsordenen ved et regionalt topmøde på Bali. Mandag tog han imod repræsentanter fra 50 nationer til en underskrivelsesceremoni i Folkets Store Hal i Beijing. De mødte op for at skrive under på vedtægterne for den nye udviklingsbank: Den Asiatiske Infrastruktur Investeringsbank (AIIB). Dermed har et på mange måder overraskende stort antal lande forpligtet sig til at være en del af en ny, global institution, der af mange bliver set som en kinesisk udfordrer til den eksisterende finansielle verdens­orden.

Hverken den amerikanske eller den japanske ambassadør deltog i ceremonien. De to lande står fortsat uden for bankprojektet. Netop derfor havde de færreste forudset, at Kina på så kort tid kunne samle opbakning ikke kun blandt asiatiske lande, men også fra nogle af Japan og USAs nærmeste alllierede som Australien, Tyskland og England. Briterne var de første til at trodse den amerikanske skepsis, hvilket på kort tid fik et væld af andre lande til at tilmelde sig. Indtil underskriften blev sat mandag, havde landene status af potentielle medstiftere.

APEC-CHINA-PREPARATION-FLAG

Det har givet adgang til drøftelserne om bankens struktur, investerings- og udlånsplaner samt beslutningsprocesser. Et af de store spørgsmål har længe været, hvor stor indflydelse Kina ville få.

Den kinesiske ledelse har gjort meget ud af at understrege, at AIIB ikke skal tilgodese enkelte lande. En slet skjult kritik af Verdensbanken, Den Internationale Valutafond og Den Asiatiske Udviklingsbank, hvor Kina føler sig underrepræsenteret.

Nu har den kinesiske finansminister offentliggjort, at Kina bliver tildelt 26 procent af stemmerettighederne i AIIB – nok til at nedlægge veto, da det ifølge de nye vedtægter kræver 75 procent af stemmerne at gennemtrumfe større beslutninger. Det enkelte lands stemmeberettigelse bliver afgjort ud fra en kompliceret formel, der tager højde for landets økonomi og størrelsen på det indskud, landet stiller med.

Indien får næstflest stemmer efterfulgt af Rusland, Tyskland og Sydkorea. I alt bliver bankens kapital på 100 milliarder dollar. Og ifølge den kinesiske finansminister bør AIIB allerede fra begyndelsen af 2016 være klar til at udstede lån til nye infrastrukturprojekter i regionen.

»Teorien bag er klassisk kinesisk. Hvis man bygger broer og veje, skaffer el og vand, kommer den økonomiske udvikling. Det skaber en dynamik efter samme mønster, som det har gjort hjemme i Kina, og der er stadig enorm stor fattigdom både i Kina og i resten af Asien,« siger Danmarks ambassadør i Beijing, Friis Arne Petersen.

19BUSbizzz-forside.jpg

Han deltog ved seancen i Folkets Store Hal, men en dansk underskrift blev det ikke til i denne omgang. Valgkampen og regeringsskiftet i Danmark har sat en midlertidig stopper for dansk deltagelse i AIIB.

Danmark har nu seks måneder til at beslutte sig for eller imod et endeligt medlemskab.

»Vi er et af de lande i Europa, der kan få mest ud af at være med. Omkring halvdelen af den danske eksport til Kina er serviceydelser, hvilket først og fremmest skyldes søtransport. For et land som Danmark med så store virksomheder inden for transport og logistik vil der være stor interesse for at gå med,« siger Friis Arne Petersen.

Den tidligere danske regering meldte sig som det første af de nordiske lande blandt bankens støtter. Det danske bud på et bidrag til bankens kapital lød oprindeligt på 369,5 millioner dollar indbetalt over flere omgange frem mod 2019.

Et beløb, der før valget endnu ikke havde fået Folketingets godkendelse. Den nye Venstre-regering har endnu ikke taget stilling til, om Danmark skal tilslutte sig banken, og i givet fald hvor stort det danske indskud skal være.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen