Berlingske Business

Kan du stole på Kinas vækst-tal?

SHANGHAI-FREETRADE/ZONE
Foto:

Mandagens væksttal fra Kina er helt på linje med kommunistpartiets forventninger. Mistænkeligt meget på linje, mener nogle. For godt til at være sandt, spørger dansk økonom.

Da Kina mandag morgen rapporterede om en vækst på 6,9 pct. i tredje kvartal stemte det noget så nydeligt overens med kommunistpartiet og premierminister Li Keqiangs officielle målsætning om fremgang på »omkring 7 pct.«

Det skulle da nok være i stand til at mane de seneste måneders frygt for en hård landing - ja måske ligefrem et brutalt kollaps - i landets økonomi i jorden. Men der gik ikke lang tid før følgende pippede frem på Twitter fra Danske Banks chefstrateg Frank Øland: »For godt til at være sandt?«

Også i Nordea var seniorstrateg Tine Choi hurtig ved tasterne med skepsis over for de pæne tal: »De officielle BNP skal betragtes som et politisk styringsmål mere end ses som retningsgivende for den kinesiske økonomi«, konstaterede hun i en mail-kommentar.

Mistroen til de kinesiske væksttal er ikke ny, det er en tilbagevendende affære, og nu er den her altså igen, mistanken om, at man i Riget i Midten manipulerer med tallene.

Hvad har skeptikerne egentlig at have mistanke i? Er det bare konspiratorisk misundelse over den fremadstormende kinesiske økonomi og den magt og indflydelse, der følger med på globalt plan, eller kan der fremlægges konkrete beviser for det påståede skumle fifleri?

Udregningen af væksttal for bruttonationalproduktet er en kompliceret affære, både når det gælder indsamling af de milliarder af datastykker, der indgår i regnestykket, og den præcise metode bag regnestykket, så det er langt fra enkelt at efterprøve det kinesiske facit. Alligevel har en række store finanshuse forsøgt sig tidligere på året. Man nægtede simpelthen at tro på tallene, der på mirakuløs vis ramte målsætningerne rent, selvom en række faktuelle forhold i landet pegede i en helt anden retning. Amerikanske Citibank udgav en analyse om »overvurderet kinesisk vækst«, hvor man på baggrund af en række tilgængelige data regnede efter, og nåede til den konklusion, at væksten i Kina meget vel kan befinde sig under 6 pct. Andre analysehuse når helt ned til 3,8 pct.

Ud over de regnetekniske detaljer, så er der en række faktorer, der længe har gjort økonomerne mistænksomme. For det første har kinesisk vækst en unik evne til at udvikle sig stabilt, uden de store udsving som man ser i stort set alle andre lande i verden. Særligt under den store asiatiske krise i slut-90’erne undrede det økonomerne såre, at landets vækst var så godt som upåvirket, mens verdensdelens øvrige lande var hårdt medtagede. Og det er ikke kun i krisetider, at Kina har været under mistanke. Det samme var tilfældet midt i 00’erne, hvor man rapporterede om vækst på 9 pct., men der meget vel kan have været tale om en fremgang på over 10 pct.

For det andet har staten en uforlignelig evne til at forudse væksten i deres prognoser. Når Beijing siger, at væksten bliver omkring 7 pct., så bliver den omkring 7 pct. Nationalbanken, vismændene og Finansministeriets folk burde flokkes på studierejser for at lære hemmeligheden bag de kinesiske spådomme.

»De rammer for godt«, som Frank Øland fra Danske Bank udtrykte det på Twitter.

Skeptikerne omkring Kinas BNP-tal deler sig i to lejre. Dem, der mener, at der er tale om fusk og filferi, og dem, der mener, at det simpelthen er tekniske problemer med at måle og veje den vildt voksende og meget store økonomi, som de skæve tal er udtryk for.

I Citibank har man taget konsekvensen og fører dobbeltregnskab med kinesisk vækst. Et sæt data forsøger at forudsige de officielle væksttal, mens et alternativt indeks skal give et billede af den reelle udvikling i bruttonationalproduktet.

Til formålet har man det såkaldte Li Keqiang-indeks, der ikke uden grund er opkaldt efter premierministeren.  Li Keqiang har nemlig tidligere fortalt, at han ikke har den store tillid til de officielle tal, der er »menneskeskabte« og ikke meget bevendte. Udtalelserne faldt på et topfortroligt måde på den amerikanske ambassade i Beijing i 2007, da Li Keqiang var guvernør for den nordøstlige Liaoning-provins, men fortroligheden fordampede, da Wikileaks i 2010 offentliggjorde et hemmeligt notat fra mødet.

Li Keqiang fortalte ifølge notatet på mødet, at han støttede sig til tal for jernbanetransport, elforbrug og bankernes udlån.

»Li sagde, at han med disse tre tal relativt præcist kan vurdere hastigheden i den økonomiske vækst. Alle øvrige tal, særligt BNP-statistik, er ’blot vejledende’, sagde han med et smil«, som det er formuleret i notatet.

Ud fra dette indeks sætter Citibank den reelle vækst i Kina til »under 4 pct.« i 2015.

TV: Laveste vækst i Kina i seks år

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen