Berlingske Business

Ka-ching! Den norske oliefond sætter igen rekord

BRITAIN ECONOMY BP
Foto:

Oliefonden er øget med hele 300 milliarder norske kroner i værdi siden nytår, og den har nu passeret de 7.800 milliarder kroner.

Den norske oliefond har aldrig været større end nu. Fondens værdi målt i kroner har i denne uge været oppe og runde 7.850 milliarder kroner (6.367 mia. danske kroner, red.) - en stigning på mere end 300 milliarder kroner siden udgangen af 2016.

Dagens værdi svarer til cirka 1,5 millioner kroner pr. nordmand baseret på Statistisk Sentralbyrås befolkningstal på 5,26 millioner.

Bare i løbet af marts måned har fondet lagt mere end 200 milliarder kroner til. I begyndelsen af måneden skrev E24, at fonden for første gang havde passeret 7.600 kroner.

Størrelsen på fonden målt i kroner er særlig vigtig, fordi det er denne værdi, regeringen baserer sit pengeforbrug på. I år forventer regeringen at bruge godt 3 procent af fondens værdi, altså 226 milliarder kroner.

Skat

Men fonden har selv understreget, at værdien i norske kroner ”lyver” lidt om den reelle størrelse på langt sigt, fordi kronen er svækket i forhold til andre valutaer i løbet af de seneste par år.

Hvis regeringen vil fastholde forbruget på de 3 procent, som den selv har foreslået, kan en eventuel reduktion af fondens størrelse slå igennem på pengeforbruget i de kommende år.

171 milliarder siden 1996

Fonden er blevet meget større, end nogen havde forestillet sig tilbage i 1996, da regeringen overførte de første penge, men det øger samtidig muligheden af store udsving i fondens værdi.

Særligt i de seneste fem år er fonden øget betydeligt i værdi. Årsagen er en kombination af solidt afkast og en gunstig kronekurs. Sidste år vendte dette imidlertid, idet fonden blot steg med 35 milliarder kroner. Årsagen var, at kronen langsomt var blevet styrket og således havde ”spist” meget af fondens afkast på 447 milliarder kroner.

Billede

Dertil kom, at regeringen for første gang hentede penge i fonden efter at have indbetalt i gennemsnit 171 milliarder kroner om året siden 1996.

Skulle fonden være rigtig uheldig, kan den også opleve år med et beskedent eller ligefrem negativt afkast, som igen bringer værdien ned.

Kronen kan også blive styrket i forhold til andre valutaer, og det vil igen medføre et fald målt i norske kroner.

Og hvis olieprisen holder sig på det nuværende lave niveau, så statens indtægter fra olieafgifter og ejerskab i olie- og gasfelter ikke retter sig, kan regeringen også i fremtiden blive nødt til at hente penge ud af fonden snarere end at sætte penge ind.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen