Berlingske Business

Japan skaber frygt for ny valutakrig

japan
Premierminister Shinzo Abe varsler, at Japan vil beskytte sin valuta bedre i 2013. Foto:

Den japanske centralbank ventes i løbet af 2013 at sætte gang i en »ubegrænset pengepolitisk ekspansion,« som skal få bugt med Japans kroniske deflation og presse den japanske yen ned i kurs.

En mere voldsom og åben valutakrig mellem verdens største lande er ved at blusse op. Det er den nye japanske premierminister Shinzo Abe, som puster til ilden. Han har således netop sagt, at Japan vil gøre »meget mere for at beskytte sig selv mod alle de lande, som for tiden devaluerer og svækker deres valutakurser.«

Det er især USA og Europa, som Japan beskylder for at svække deres valutakurser for at gøre deres eksportvarer mere konkurrencedygtige.

»Centralbanker over hele verden trykker pengesedler som aldrig før for at støtte deres økonomier og eksport. USA er det bedste eksempel. Hvis det fortsætter, så vil dollaren svækkes, og den japanske yen styrkes. Det er helt vitalt for os at undgå den udvikling,« udtalte Shinzo Abe.

Det er kun få dage siden, at også den britiske centralbankchef Marvin King har advaret mod en mere åben valutakrig i 2013.

»En række lande er i gang med at svække deres valutakurs, hvilket er en bekymrende udvikling,« sagde Marvin King.

Unik situation

Aktiestrateg Henrik Drusebjerg fra Nordea i Danmark siger da også, at alt det, Europa og USA har gjort de senere år med deres pengepolitik, har været til skade for Japan.

»Men den nye japanske premierminister står i den unikke situation, at han til april får mulighed for at udskifte både direktøren og to vicedirektører i Bank of Japan. Hidtil har den japanske centralbank været meget tilbageholdende. Men nu er der optræk til, at der kommer en ny ledelse, som vil sætte mere ind på at svække den japanske yen og føre en mere lempelig pengepolitik,« siger Henrik Drusebjerg.

Shinzo Abe er allerede godt i gang med at lægge hårdt pres på Bank of Japan for at få dem til at gennemføre, hvad flere kalder for en »ubegrænset pengepolitisk ekspansion,« som skal få bugt med Japans nærmest kroniske deflation med faldende priser og presse den japanske yen ned i kurs.

Japan har i årtier været plaget af en uhyre svag økonomisk vækst og er en meget eksport-afhængig økonomi.

Kina er i flere år blevet beskyldt for at holde den kinesiske yuan kunstigt lav. Men andre lande såsom Schweiz, Sydkorea og Israel, har også sat mere ind på at undgå, at deres valutakurser blev for stærke. Australien er også under stigende pres for at bremse den voldsomme optur, som den australske dollar har taget de senere år.

Centralbankerne presser renten

Verdens største centralbanker har på få år øget deres balancer fra 2.300 til hele 12.100 milliarder dollar, viser en ny opgørelse fra Den Internationale Valutafond (IMF).

Det er et tydeligt tegn på, hvor store summer centralbankerne pumper ud i økonomien med store opkøb af obligationer i et forsøg på at presse renten ned og hindre deres valutakurser i at blive for stærke.

USAs centralbank, Federal Reserve med Ben Bernanke i spidsen, forsøger ikke bevidst at svække dollaren, men det er en konsekvens af den politik, der føres, og som presser renten ned.

USA ville få to millioner nye job og et næsten 300 milliarder dollar mindre underskud på sin handelsbalance, hvis Kina og andre lande ikke holdt deres valutakurser kunstigt lave, vurderer amerikanske økonomer.

Men Danmark deltager også i valutakrigen. Det sker ved at holde kronen bundet til den svage euro, selv om Danmark er et af de lande i verden, der har det største overskud over for udlandet set i forhold til økonomiens størrelse.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen