Berlingske Business

Goddag mand, øksekskaft, Sampo

Billede
Jens Chr Hansen, erhvervskommentator. Foto:

ANALYSE

Han er svær at greje, ham finnen Björn Wahlroos. Hvad vil den finske finanskoncern Sampo, som ejer Nordens største forsikringsselskab, If, i grunden med Topdanmark? Givetvis meget mere, end finnerne umiddelbart giver udtryk for. Spørgsmålet er ikke, om Sampo helt overtager Topdanmark, men alene hvornår det sker.

Sampo har for nylig købt så tilpas en portion, at Sampo ifølge børsreglerne skal give et købstilbud til samme kurs. I dette tilfælde kurs 183. Købstilbuddet lyder netop på kurs 183, men der er næppe aktionærer, der vil sælge, når den aktuelle kurs er 186,70. Så hvad er da signalet fra Wahlroos?

Det er naivt at forestille sig, at alt dette postyr med købstilbud med videre ikke er nøje gennemtænkt i Sampo-hovedkvarteret. Signalet kan læses som Sampos krystalklare bekræftelse på, at en totalovertagelse af Topdanmark er endemålet. Spørgsmålet er alene, hvordan Sampo får de resterende aktier billigst muligt.

Billede

Hvis Sampo skulle ud med et egentligt overtagelsesbud, så skulle der en præmie på i størrelsesorden 30-40 pct., hvis det skulle tages seriøst. Den præmie har Wahlroos ikke lyst til at punge ud med foreløbig, så han kan stille og roligt vente på – måske købe yderligere op – at den fulde overtagelse af Topdanmark bliver modnet til den rigtige pris.

Sampo styrer i dag Topdanmark med ejerandelen på 33 pct., men en total integration med If vil give synergigevinster med slagkraftige enheder i Finland, Sverige og Danmark på skadesområdet. Topdanmark er ikke eksisterende uden for Danmark, mens If har en meget beskeden markedsandel i Danmark.

Wahlroos er kendt for, fra sin formandspost i Nordea, at have øjnene stift rettet mod omkostningerne og dermed bundlinjen. Der er ikke så meget andet, der interesserer ham, og derfor må man formode, at han også ser yderligere besparelser ved en fremtidig fusion af If og Topdanmark. Bl.a. med samkøring af hovedkontorsfunktioner.

Topdanmark er en veldrevet forretning med en høj aktiekurs, og et selskab, som med tidligere direktør og bestyrelsesformand ved roret i Ballerup, Michael Pram Rasmussen, tidligt lagde en fast kurs med en meget klar profil om ikke at gå på eventyr i udlandet. Men derimod findyrke det danske marked til perfektion. Det er lykkedes og passer godt ind i Wahlroos-filosofien.

Spørgsmålet er, om Sampos overtagelse af Topdanmark kan sparke gang i en fusionsbølge. Både Codan og Alm. Brand har flere gange været en tur rundt om rygtebørsen som selskaber, der kunne indgå i større koncerner, og norske Gjensidige er meget sulten på at blive større. Sker der en konsolidering, vil det passe den nordiske finanskonge Björn Wahlroos fortræffeligt. I så fald kan de nordiske forsikringskunder se frem til mindre konkurrence og dermed højere forsikringspræmier.

Jens Chr. Hansen er erhvervs­kommentator på Business.


topdanmark

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen