Berlingske Business

Frihandel sikrer eksportvækst til Sydkorea

24BUSasien-i-dag-114907.jpg
Siden EU indgik en frihandelsaftale med Sydkorea, er samhandlen mellem Danmark og Sydkorea vokset markant – blandt andet inden for skibsbygningsindustrien. Arkivfoto: Ed Jones/AFP

15 virksomhedsledere har købt billet til erhvervs­delegationen, der sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen gæster Seoul i denne uge.

Sydkorea står ganske vist kun for 1,3 pct. af den samlede danske udenrigs­handel, men der er grund til at holde øje med udviklingen i det østasiatiske land. I en tid, hvor fremtidsudsigten for flere store frihandelsaftaler er mere end usikre, viser erfaringerne fra Sydkorea, hvad Danmark og resten af EU kan få ud af at sænke handelsbarriererne.

Tilbage i 2011 indgik EU og Sydkorea en frihandelsaftale, der ifølge EU-kommissionen var den første af en ny generation af aftaler, der er kendetegnet ved at være mere vidtgående end tidligere. Handel med stort set alle slags produkter mellem de to parter er siden blevet fritaget for importtold- og afgifter. Resultatet har med europæiske og danske briller været yderst tilfredsstillende.

FILE CHINA ECONOMY MOLLER-MAERSK

I forbindelse med statsministerens besøg har Udenrigsministeriet lavet en analyse af effekten af den nu fem år gamle aftale. Den viser, at frihandels­aftalen med Sydkorea isoleret set har løftet dansk vareeksport til landet med omkring to mia. kr. svarende til 50 pct. En stigning i den størrelsesorden vurderer ministeriet har været med til at skabe omkring 1.000-1.500 fuldtidsjob i Danmark.

Det er hovedsageligt maskiner og udstyr til industrien, farmaceutiske produkter, dele til vindmøller og kød, som sydkoreanerne køber i Danmark. I 2015 var Danmarks samlede eksport til Sydkorea på 11,9 mia. kr. fordelt på 6,7 mia. kr. i vareeksport og 5,2 mia. kr. i tjenesteeksport, der primært består af søfart.

De seneste års udvikling i den sydkoreanske samhandel mener statsministeren er sigende for, hvorfor frihandelsaftaler er en fordel for Danmark.

»Frihandel er helt afgørende for et land som Danmark. Det er Sydkorea et godt eksempel på. Frihandelsaftalen med Sydkorea er den hidtil mest ambitiøse, EU har indgået. Den mindsker både handelshindringerne på told og forbedrer samhandelsmulighederne, når det gælder standarder, regulering og services. Det betyder rigtig meget for danske virksomheder,« skriver han i et mailsvar til Berlingske.

Besøget er det første officielle af en dansk statsminister i 25 år. Omkring 15 kommercielle og statslige aftaler forventes at blive underskrevet undervejs. Besøget har til formål at styrke det strategiske partnerskab, der i forvejen findes mellem Danmark og Sydkorea. Det skal bl.a. ske ved at sikre en bedre udnyttelse af frihandelsaftalen. Det er der god brug for. For selv om samhandlen med Sydkorea de seneste år er steget markant, er udviklingen i år gået den gale vej.

Samtidig er Danmark ikke blandt de lande, der har været bedst til at udnytte aftalen.

NKOREA-SKOREA-POLITICS-KAESONG-FILES

Beregninger viser, at danske landbrugs- og fødevarevirksom­heder har været dygtige til at udnytte aftalens muligheder, mens de danske industrivirksomheder halter bagefter. Manglende kendskab til frihandelsaftalen blandt små og mellemstore virksomheder er sandsynligvis også en del af forklaringen.

Samlet havde Danmark en såkaldt udnyttelsesgrad på 60 pct. sidste år, hvilket er et stykke under gennemsnittet for alle EU-lande, som ligger på 68,5 pct.

Og der er ikke meget, der tyder på, at de danske virksomheder indhenter deres europæiske konkurrenter i år. Eksporttallene fra årets første halve år er dyster læsning.

I 2016 er vareeksporten til Sydkorea i de første seks måneder styrtdykket med over 37,5 pct. i forhold til samme periode sidste år. Det skyldes bl.a. meget store enkeltordrer inden for eksporten af maskiner til industrien i 2015 samt krisen i den sydkoreanske skibsbygningsindustri, hvor danske maritime virksomheder er store underleverandører.

Alligevel spår Udenrigsministeriet, at vareeksporten samlet vil stige frem mod 2020, men ikke i samme høje tempo som de seneste fem år.

sydkorea

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen