Berlingske Business
17:42

Ferieparadiset Kaliningrad

gfhfh

Kaliningrad satser stærkt på turisme, både fra Rusland og fra udlandet. Men visumkrav og almindeligt forfald er i vejen for planerne.

KALININGRAD: Kaliningrad er måske ikke lige det første sted, man har i tankerne, når man vil invitere kæresten på en romantisk weekend.

Men myndighederne i den russiske enklave ved Østersøen drømmer om at mangedoble tilstrømningen af turister til enklaven, der indtil Sovjetunionens sammenbrud for 20 år siden var lukket land for vesterlændinge, og hvor dele af regionen stadig er afspærret for besøgende, fordi det er klassificeret som grænseområde eller militærbase.

Men regionens regering forudsiger, at man i 2020 vil have syv millioner turister om året og i 2031 så meget som ti millioner. Det er i runde tal det samme, som byen Rom har i dag, så det er et ambitiøst mål. Der er også et stykke vej igen, eftersom enklaven sidste år kun havde 550.000 turister alt i alt.

Forestillingen er, ifølge det lokale internet-nyhedsmedie Novyj Kaliningrad, at man i 2020 kan have erobret ti procent af det samlede russiske marked for indenlandske turis-ter, og at man samtidig kan få en fair andel af den udenlandske turisme til Baltikum – måske halvanden til to millioner rejsende pr. år. Læserkommentarerne til artiklen er nådesløse i deres hån.

Kirker og ridderborge

Faktisk har regionen meget at byde på – for eksempel flere hundrede kilometer sandstrand ud til Østersøen; noget som indlandsrussere gerne rejser langt efter. Har man set hvor tæt, strandkurvene står på den tyske østersøkyst, har man en idé om, hvad potentialet kunne være, og et besøg i et par af de små badebyer nord for Kaliningrad afslører steder, hvor tiden synes at have stået stille i et par menneskealdre.

Et eksempel er den gamle tyske bade- og kurby Rauschen, i dag Svetlogorsk, hvor hoteller og restauranter kanter strandpromenaden, og gamle trævillaer ligger gemt mellem fyrretræerne oppe i bakkerne. Man skal se sig for, for trappen ned til stranden mangler trin, og gelænderet ser ikke ud til at tåle berøring. Men forfaldet kan ikke skjule det lille preussiske badesteds jahrhundertwende-charme. Byens mest berømte sommergæst er Vladimir Putin, som har ladet et gigantisk palæ opføre ned til vandet uden for byen.

Ridderborge fra 1300-tallet

Og så har regionen flere hundrede kirker og et par håndfulde ridderborge, alle opført i 1300-tallet af Den Tyske Orden, en ridder- og munkeorden som her havde oprettet en selvstændig stat. Ridderstaten blev senere til kongedømmet Preussen og dermed en del af både europæisk og dansk historie, men alt dette er i dag kun historie. Og både kirker og borge er i voldsomt forfald og består i dag, på nær nogle få undtagelser, kun af ruiner. Russerne synes ligeglade, og de lokale myndigheder er mere optagede af en bizar plan om at opføre en russisk tema- eller forlystelsespark inde i Kaliningrad med navnet »Føderationens Ø« med et miniature-Kreml og andre russisk-inspirerede bygningsværker.

»Det skal vise besøgende, hvad Rusland er,« forklarer Andrej Tolmatjev, leder af afdelingen for investering i Kaliningrads økonomiministerium, OM »Føderationens Ø«.

Alle kirkerne og borgene blev i 2002 overdraget til den russisk-ortodokse kirke, og internetavisen Novyj Kaliningrad undersøgte for nylig, hvad der var sket med dem siden da.

»Resultatet var, at de stadig forfalder, og ingen gør noget. Det var faktisk en undersøgelse, som tiltrak sig en del læserinteresse,« fortæller Novyj Kaliningrads chefredaktør, Aleksej Milovanov.

Hos det hemmelige politi

Et andet problem er naturligvis, at russernes glæde ved politikontroller og grænsebureaukrati passer dårligt til moderne turisme. For det første skal man stadig bruge visum for at rejse ind i dette stykke Europa, og sådan ét koster adskillige hundrede kroner og en del blanketudfyldning; parlamentet i Moskva arbejder dog på en lov, som vil afskaffe visumkravet for turistrejser på under tre døgn.

Med visummet i hånden kan der dog melde sig nye besværligheder, for Rusland genindførte for fem år siden et stykke lovgivning fra Sovjet-tiden, som forbyder udlændinge at opholde sig mindre end 7,5 kilometer fra en statsgrænse – og Kaliningrad er en lille region, som er omringet af statsgrænser. Rasende protester fra de lokale myndigheder har tvunget det hemmelige politi, KGB-efterfølgeren FSB, til at lempe reglerne lidt, så udlændinge dog må færdes ved strandene, som ellers også var defineret som grænsezone. Men vil man for eksempel besøge den gamle grænseby Tilsit – i dag Sovjetsk – eller resterne af ridderborgen Ragnit ved grænsen til Litauen, så skal man bruge en ganske særlig tilladelse fra det hemmelige politi.

Men denne tilladelse er ikke sådan at skaffe; Berlingskes medarbejder forsøgte at henvende sig på FSBs kontor i det gamle tyske Polizeipräsidium, i den tro at det nok ville foregå som et besøg hos Nordsjællands Politi. Det skulle vise sig at være en fejlopfattelse.

Forhallen var mennesketom og uden ekspeditionsluge, alle døre var lukkede og påført advarsler om strengeste adgangsforbud. På væggen sad et samtaleanlæg. Jeg trykkede på knappen.

»Sæt Dem og vent!,« bjæffede en stemme.

Jamen, forsøgte jeg mig. Jeg skulle bare bruge – et ansøgningsskema. Til grænse-zonen, De ved nok.

»Jeg sagde: Vent!,« var politiets svar.

Efter en lille halv times ventetid, hvor man for sit indre blik så rækker af systemkritikere på vej mod Urals fængsler, viste en uniformeret officer sig i den ellers tomme forhal.

»Hvad skal De med den tilladelse? Hvem er De? Skal De måske besøge Baltijsk (hvor Ruslands Østersø-flåde ligger for anker, red.)?«

Jeg bedyrede, at det skulle jeg skam ikke, og at jeg kom i fredelige og civile hensigter. Jeg fik så lov til at gå, men med uforrettet sag. Grænsezonetilladelse kan man kun søge om gennem et rejsebureau, og der går 60 dage, før man får svar.

FIFA-mesterskaberne

For at nå sine mål skal regionen have opført 45.000 nye hotelværelser og 1.600 restauranter, foruden at man skal have repareret og »moderniseret« de eksisterende turistmål ved kysten.

»De satser meget på turisme, men det bliver mest russiske turister, de vil kunne tiltrække,« vurderer Danmarks honorære konsul i byen, Arne Grove.

»For nok har de mange strande, men det har Polen også, og det har Litauen og Letland – og dér skal man ikke bruge visum.«

Kaliningrad er dog udpeget som værtsby for en del af kampene ved verdensmesterskaberne i fodbold i 2018, som skal spilles i Rusland, og regionsregeringen vil gerne benytte lejligheden til at komme i gang med turismeplanerne.

»Vi håber at få midler fra staten til at udvikle faciliteter til FIFA-mesterskaberne i 2018. Vi håber at få en god infrastruktur for sport og turisme ud af det, med faciliteter som kan anvendes efter mesterskaberne,« forklarer Andrej Tolmatjev fra regionens økonomiministerium. Finansieringen af et miniature-Kreml burde være sikker.

0 Kommentarer

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen