Berlingske Business

Federal Reserve banker renten op efter langt tilløb

Torsdag - Janet Yellen,
Federal Reserve har for anden gang på 10 år hævet renten. Konkret hæves styringsrenten fra 0,5 pct. til 0,75 pct., oplyser centralbanken efter det to dage lange møde i rentekomiteen. Foto:

Den længe ventede renteforhøjelse i USA er nu en realitet, efter centralbankens netop afsluttede rentemøde i Washington.

For anden gang på 10 år har den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hævet renten. Konkret hæves styringsrenten fra 0,5 pct. til 0,75 pct., oplyser centralbanken efter det to dage lange møde i rentekomiteen, der netop er overstået. Centralbanken lægger vægt på, at inflationsforventningerne er steget »betydeligt« på det seneste, samt at USA nærmer sig fuld beskæftigelse. »Inflationen vil stige til 2 pct. i løbet af de næste par år,« siger Janet Yellen, der er direktør for centralbanken.

»At den amerikanske centralbank nu synes, at det var på tide med den anden renteforhøjelse skyldes en kombination af højere amerikansk vækst i andet halvår, et strammere arbejdsmarked, stigende lønvækst, lidt højere kerneinflation, bedre økonomiske nøgletal også i resten af verden og rolige finansielle markeder. Dermed har den amerikanske centralbank kunnet sætte kryds ved alle sine relevante checkbokse,« vurderer Mikael Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank.

»Vores beslutning om at hæve renten er en afspejling af for vores tillid til økonomien,« siger Janet Yellen.

08BUSRohde-side-3-151343.jpg

Samtidig med dagens renteforhøjelse forventer de fleste medlemmer af rentekomiteen yderligere tre renteforhøjelser i 2017 - det er én mere, end forventningen lød før mødet.

»For os er det overraskende, at den amerikanske centralbank nu signalerer tre rentestigninger til næste år mod to tidligere – det er første gang i langt tid, at de her ’dots’ er blevet opjusteret,« siger Mikael Milhøj.

Markedet havde forventet renteforhøjelsen, og det understreges af en meget afdæmpet reaktion på aktiemarkedet. Det amerikanske S&P 500-indeks ligger stort set uændret efter rentemeddelelsen med et kursfald på 8 basispoint. For de amerikanske banker er renteforhøjelsen godt nyt. JPMorgan-aktien er oppe med 1,3 procent, mens Bank of America stiger med 2,4 procent.

14BUSYellen-1-141805.jpg

Anden rentestigning på ti år

Det er første gang siden december 2015, at centralbanken hæver renten og blot anden gang på ti år. Blandt analytikerne har der på det seneste været rørende enighed om, at grundlaget for en rentestigning er på plads i den amerikanske økonomi. Det amerikanske arbejdsmarked nærmer sig nemlig fuld beskæftigelse, lønvæksten ser ud til at fortsætte, og kerneinflationen er ligeledes begyndt at stige. Samtidig har der været ro på de finansielle markeder på det seneste.

Også forventningen om at USA's kommende præsident Donald Trump vil føre en mere ekspansiv finanspolitik har styrket forventningerne om, at centralbanken vil svare ved at stramme pengepolitikken. Ved pressemødet efter rentemeddelelsen siger Janet Yellen, at det er alt for tidligt at spå om.

split

Den amerikanske centralbank bestemmer pengepolitikken ud fra et mål om fuld beskæftigelse og en stabil inflationsudvikling på 2 pct.

Federal Reserve har tidligere forventet fire rentestigninger i år, men i løbet af året er der kommet flere ting i vejen. I vinter blev der sået tvivl om styrken i den kinesiske økonomi, siden stemte briterne sig ud af EU, mens en række økonomiske nøgletal i USA skuffede. Rentemødet i november faldt få dage op til det amerikanske valg, hvilket traditionelt set betyder, at centralbanken forholder sig passivt og afventende.

»Da det stod klart, at Donald Trump vandt præsidentvalget, så spekulerede nogle i, om det endnu en gang kunne få den amerikanske centralbank til at tøve med at sætte renten op. Da de økonomiske nøgletal har været gode og de finansielle markeder har været rolig – ja, rent faktisk været i fremgang – så har det ikke været aktuelt,« siger Mikael Milhøj.

GERMANY-ECB-EU-EUROZONE-BANKING

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen