Berlingske Business

Euroens danske far: Vi skal ikke frygte et sammenbrud

Thygesen
Euroens danske arkitekt, Niels Thygesen, er sikker på, at den fælles europæiske møntfod vil overleve trods græsk kollaps. Her møder han Grækenlands tidligere finansminister, Yanis Varoufakis, ved en konference i Paris tidligere på året. Foto:

Grækenland skal inden midnat fremlægge seriøse reformforslag for eurogruppen. Spekulationer om, at euroen på sigt vil bryde sammen, hvis grækerne forlader det monetære fællesskab, er helt i hegnet, mener euroens danske arkitekt.

Grækenland kan kollapse, men euoren vil bestå. Sådan lyder det skråsikkert fra den danske økonomiprofessor Niels Thygesen, der i midten af 70'erne udtænkte rammerne for det, der senere blev en fælles, europæisk valuta.

Spekulationer om et kollaps for euroen lidt længere nede af vejen, hvis Grækenland bryder sammen, har den seneste tid fået ekstra næring i takt med, at det gældsplagede land er sunket dybere og dybere ned i sumpen.

Lagarde

Tidligere på året forudså den nu forhenværende græske finansminister Yanis Varoufakis, at Grækenland ville tage euroen med i faldet, hvis landet klapper sammen.

»Euroen er skrøbelig, den er som et korthus. Hvis du fjerner Grækenland, vil det hele kollapse,« sagde Varoufakis under et interview med den italienske tv-station RAI.

Trøsten i dag er, at der er sket meget siden 2010 og 2012. Modsat dengang behøver vi ikke at være bange for, at det hele bryder sammen. Der vil selvfølgelig komme uro i markedet og renteforhøjelser rundt omkring, men systemet er langt mere robust nu.

Økonomiprofessor Niels Thygesen om euroen
DEL CITAT

Den udlægning er den danske euroarkitekt helt og aldeles uenig i.

»Trøsten i dag er, at der er sket meget siden 2010 og 2012. Modsat dengang behøver vi ikke at være bange for, at det hele bryder sammen. Der vil selvfølgelig komme uro i markedet og renteforhøjelser rundt omkring, men systemet er langt mere robust nu,« siger Niels Thygesen.

RB PLUS Grækenland får en sidste chance af eurotop GREECE-EU-P

Den nu 80-årige professor emeritus udgav i 1975 sammen med syv andre økonomer det såkaldte »Allehelgensdag-manifest«, der skitserede rammerne for en fælles valuta. Niels Thygesen blev flere år senere et meget indflydelsesrigt medlem af Delors-komitéen, der lavede spillereglerne for den fælles europæiske mønt. Og derfor betegnes han ofte både internationalt og herhjemme som euroens danske far.

Hvis Grækenland skal forblive i eurozonen, må landet opfylde kreditorernes krav om at gennemføre reformer, mener Niels Thygesen. Han udelukker ikke, at de europæiske lande med den anden hånd samtidig må hjælpe Grækenland med at få opfyldt en række basale behov.

RB PLUS Grækenland får en sidste chance af eurotop EUROZONE-GR

»Der må formentlig noget humanitær bistand til, for der vil blive store problemer med rationering i Grækenland nu, hvor landet er så hårdt ramt på likviditeten. Derudover er der behov for, at der defineres nogle investeringsprojekter. Jeg er ikke helt ajour med, hvor langt man er kommet med Juncker-planen og hvor mange projekter, der vedrører Grækenland, men det er altså ikke sådan, at man er uopmærksom på, at der er infrastrukturinvesteringer, hvor Grækenland i høj grad kunne komme i betragtning,« siger Niels Thygesen.

At Angela Merkel og eurogruppens økonomiske medicin virker, er den danske euroarkitekt ikke i tvivl om. Han peger på, at europæiske lande som Letland, Irland og Portugal er kommet på ret kurs igen med omfattende reformprogrammer.

»Letland har gennemført et genopretningsprogram, som var mindst lige så hårdt som det, der ligger for Grækenland. Det gik hurtigt og var faktisk endnu dybere på kort sigt. Landets økonomi gik 25 pct. ned i løbet et par år. Nu er der kommet et solidt opsving, der betyder, at Letland er et af de hurtigst voksende lande i Europa,« siger Niels Thygesen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen