Berlingske Business

Enken efter Steve Jobs: »Penge er ikke, hvem jeg er«

10BUSLaurene-Powell-Jobs.jpg
Laurene Powell Jobs, enke efter Apple-stifter Steve Jobs, regnes som en af verdens mest indflydelsesrige kvinder i kraft af hendes netværk. Foto:Stephen Lam/Getty Images/AFP

Laurene Powell Jobs, enke efter Apple-stifteren Steve Jobs, arvede en formue fra ægtemanden. Men hun har skabt sit eget navn som social iværksætter og en af USAs mest indflydelsesrige kvinder.

»Jeg kiggede til højre for mig, og der sad en smuk pige. Så vi begyndte at sludre lidt.«

Året var 1989. Steve Jobs var da ude af Apple efter at være blevet fyret fra sin egen virksomhed nogle år forinden og var inviteret på Stanford School of Business for at holde tale for MBA-studerende.

En af dem var Laurene Powell, der kom sent og ikke kunne finde andre steder at sidde – end ved siden af Apple-grundlæggeren. Jobs droppede et forretningsmøde og inviterede hende på middag samme aften. To år senere var de gift.

DOUNIAMAG-US-IT-TELECOM-INTERNET-APPLE-IPHONE

Det lyder som en Hollywood-fortælling, men historien er ægte nok.

Da Steve Jobs døde i 2011, arvede Laurene hans formue og hans aktier i både Apple og Disney til en værdi af omkring 20 mia. dollar – ifølge Forbes, der vurderer hende til at være verdens 45. rigeste person.

Det er nok de færreste – specielt i Danmark – der nikker genkendende til Laurene Powell Jobs’ navn. Det skyldes blandt andet, at hun i endnu højere grad end sin nu afdøde mand har foretrukket at leve som et meget privat menneske – ud over at det i sagens natur har været let at blive overskygget af den visionære – og ofte besværlige – Steve Jobs.

Det betyder dog ikke, at hun har siddet hjemme i rødstensvillaen i Palo Alto, Californien og blot nydt det søde liv.

US-ECONOMY-IT-APPLE

Den veltalende, veluddannede og principfaste veganer har længe haft sine mærkesager. Hun har tidligere haft egen øko-virksomhed og bespist gæster i hjemmet med simpel veganerkost dyrket i baghaven.

Men i de senere år er hendes offentlige profil højnet markant, blandt andet i kraft af organisationerne College Track og Emerson Collective, som hun er medstifter af, og som fokuserer på at bruge iværksættermetoder til at forbedre dårligt stilledes adgang til uddannelse og tackle andre sociale problemer, specielt for illegale indvandrere og deres børn.

I de politiske korridorer i Washington omtales hun som en »katalysator« – en, der får tingene til at ske. Det vakte opsigt, da USAs præsidentfrue, Michele Obama, for et par år siden havde Laurene Powell Jobs med som en af sine særligt indbudte gæster til præsidentens årlige »State of the Union«-tale.

pix-appletimcook

Politisk pengedonor

Hun er desuden kendt som politisk penge­donor – ikke mindst til den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton, en privat bekendt. Via bestyrelsesarbejde i en række organisationer har Laurene Powell Jobs også forbindelse til en anden præsidentkandidat, republikaneren Jeb Bush.

Forbindelser til toppen af Silicon Valley har samtidig bidraget til at skabe et tungt netværk, som ifølge Forbes gør Laurene Powell Jobs til en af verdens mest indflydelsesrige kvinder. Her har hun selskab af Bill Gates kone, Melinda Gates, der styrer den mægtige Gates-velgørenhedsfond.

Kritik har der dog også været – mest over, at hverken Laurene eller ægtemanden har givet mere af formuen væk, i modsætning til for eksempel Gates. Mens Steve Jobs var i live, vakte han en vis forargelse ved offentligt at afvise at gå med i »The Giving Pledge«-initiativet, der med Gates og Warren Buffett som spydspidser forpligter til at give halvdelen af formuen til velgørenhed. Den kurs har Laurene Powell Jobs holdt.

»Om man skriver under på noget eller ej, er ikke det, der er vigtigt. Det er, hvad man gør, og hvordan man gør det, der betyder noget,« udtalte hun sidste år til New York Times.

Hvad der gives væk, gives uden offentlig opmærksomhed, er en del af pointen. Personligt foretrækker hun at bruge tid og energi på de sager, hun tror på.

Dropbucket_skraldespande

Det gælder særligt College Track, der hjælper udsatte unge med at få en uddannelse via mentorordninger, økonomisk hjælp og akademisk støtte. Laurene Powell Jobs deltager selv som mentor og besøger elever i hårdt belastede kvarterer. De aner sjældent, hvem hun er.

Selv kalder hun sig »social iværksætter« og holder ofte foredrag for at overtale iværksætterspirer til at gå ind i non-profit-sektoren frem for at stile efter at score kassen. Hun droppede tidligt i karrieren et job i banken Goldman Sachs.

Ifølge Walter Isaacsons biografi af Steve Jobs udspringer Laurenes livssyn af en far, der døde tidligt, og en mor, der i andet ægteskab blev fanget i et mareridt, som hun af økonomisk nød ikke turde bryde ud af.

»Jeg lærte den klare lektie, at jeg altid skulle være i stand til at klare mig selv. Det har jeg sat en ære i. Mit forhold til penge er, at det er et redskab til at være uafhængig, men det er ikke en del af, hvem jeg er.«

AUSTRALIA-SKOREA-SAMSUNG-PHONE-S6

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen