Berlingske Business

En rigtig finansiel møgstart på det nye år

JAPAN-STOCKS/MIDDAY
Foto:

De internationale aktiemarkeder er begyndt det nye år med nedtur, kraftigt ført an af Kina, der to gange i denne uge, har måttet suspendere aktiehandelen. Og olieprisen nåede torsdag det laveste niveau i 12 år til skade for mange store virksomheder og de olieproducerende lande.

Storspekulanten George Soros, der i disse dage deltager i et økonomisk forum i Sri Lankas hovedstad Colombo, erklærede torsdag morgen, at de globale finansielle markeder står over for en krise på niveau med den, der blev udløst i 2008, og som satte økonomien i stå over hele verden, og han råder ifølge Bloomberg investorer til at være meget forsigtige.

Intro USA

Torsdag morgen dansk tid måtte handlen med kinesiske aktier standses for anden gang i denne uge, fordi det toneangivende kinesiske aktieindeks var faldet med mere end syv pct.

torsdag 1

Mandag var det var især dårlige nyheder i Kinas fremstillingssektor og et uventet fald i den såkaldte PMI-indikator, der fik bægeret til at flyde over på markederne og de kinesiske aktier til at styrtdykke.

I dag begrunder økonomer og analytikerne blandt andet nedturen med, at Kina igen har devalueret sin valuta over for den amerikanske dollar. Det skal hjælpe de kinesiske eksportvirksomheder. Men bagsiden af medaljen er, at  et også bliver dyrere at importere råvarer, hvilke sætter en bremse på den økonomiske aktivitet.

Godt timet så kom Verdensbanken torsdag med en ny prognose for verdensøkonomien, hvor Verdensbanken sænker sine forventninger til den globale vækst i år til 2,9 pct. fra 3,3 pct. i juni-prognose. Forudsigelsen for den kinesiske vækst i år er sænket til 6,7 pct. fra 7,0 pct. for seks måneder siden.

US-DOW-SOARS-OVER-250-POINTS-AHEAD-OF-FED-INTEREST-RATE-ANNOUNCE

»Kina er i en vækstopbremsning, og det har været kendt af markedet gennem efterhånden mange kvartaler. Men den opbremsning ser nu ud til at være kraftigere, end man havde regnet med. Rentesænkninger og sænkning af reservekravene til bankerne vil helt sikkert komme på tale igen,« siger aktiestrateg Otto Friedrichsen fra Formuepleje torsdag til Ritzau Finans.

Mens de amerikanske og danske aktiemarkeder indtil videre er faldet med godt tre pct. i år, er det kinesiske aktiemarked faldet med 12 pct. Og investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet peger på, at nedturen på de kinesiske aktiemarkeder ikke alene skyldes opbremsningen i den kinesiske økonomi, men også at det kinesiske aktiemarkedet er blevet holdt kunstigt oppe.

2016 concept with hand pressing a button

Han hæfter sig ved, at de kinesiske myndigheder selv startede en stor kinesisk aktieoptur i sommeren 2014 i forbindelse med at kapitalliberaliseringer, der gav udlændinge øget adgang til det kinesiske aktiemarked.

»De følgende 6 måneder steg de kinesiske lokale aktieindeks med tæt på 150 pct.. Stigningen var ikke relateret til en forbedring i den kinesiske økonomi, men i høj grad influeret af en myndigheds ønske om at også de kinesiske aktier skulle med på det globalt stigende aktielandkort,« skriver Per Hansen i en kommentar.

Intro USA

Efterfølgende begyndte aktierne at falde, og i kølvandet på kursfaldene fulgte en række initiativer fra Kina, såsom forbud mod short salg, forbud mod at større investorer solgte ud af deres aktie osv, som skulle imødegå yderligere kursfald.

»Det at begrænse nedture igennem kunstig indgreb en metode, som ofte efterlader flere spørgsmål end svar. I Kinas tilfælde viser kursudviklingen tydeligt at investorerne har mistillid til myndighederne. Opture er tilladte, nedture ikke,« skriver Per Hansen.

Den økonomiske opbremsning i verdens mest råstofforbrugende land har banket olieprisen helt i bund, så en tønde nordsøolie torsdag blev handlet helt ned under 33 dollar pr. tønde, hvilket ikke er set siden 2003.

olie

Med til at holde olieprisen nede er den aktuelle konflikt mellem Saudi Arabien og Iran, der blev udløst, da Saudi Arabien på lige efter nytår henrettede 47 terrorister, herunder den shiamuslimske leder Nimr al-Nimr.

Prisen på olie har været faldende det sidste halvandet år, hvor de store olieeksporterende lande i OPEC ikke har kunnet blive enige om at reducere produktionen for at holde hånden under olieprisen. Og snart får Iran igen lov til at eksportere olie, hvilket vil øge udbuddet yderligere

I en rapport fra konsulentjhuset Wood Mackenzie, der beskæftiger sig med råvaremarkederne, hedder det:

»Den aktuelle optrapning af spændingerne mellem Saudi Arabíen og Iran bekræfter kun vores synspunkt om, at Saudi Arabien næppe vil skære i sin olieproduktion for at hjælpe Iran med at genvinde markedsandele«.

MIDEAST-OIL/

Den lave oliepris er meget rar på kort sigt for bilejere og husholdninger. Men dykker den meget mere, kan det få alvorlige konsekvenser ikke bare store firmaer men også en række lande, som Venezuela, Algeriet og Nigeria, der er totalt afhængige af deres olieproduktion.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen