Berlingske Business

Derfor vil bolignedturen fortsætte i Oslo

NORWAY-POLITICS/
Foto:

I forhold til topniveauet er boligpriserne i den norske hovedstad faldet med 10 procent. Men der er fortsat ”luft” i priserne, som vil falde med yderligere 5 procent, før bunden er nået, lyder det i en ny analyse.

Det kølige boligmarked i Oslo fortsætter endnu en stund, hvis man skal tro økonomerne i Nordea Markets.

De fremlægger her mandag nye analyser over det nordiske boligmarked.

For Norges vedkommende er konklusionen »korrektion, ikke krak.« I fem af de seneste seks måneder er boligpriserne på landsplan faldet, korrigeret for de normale sæsonvariationer.

I Oslo er prisfaldet på cirka 10 procent siden april, og det står i skarp kontrast til de markante prisstigninger på markedet sidste år.

Men boligpriserne i hovedstadsområdet skal altså lidt længere ned, før justeringen er fuldbragt – nærmere bestemt 5 procent mere, hvis Nordea har ret i sine prognoser.

Makroanalytiker Joachim Bernhardsen fra Nordea baserer sine vurderinger på en model, hvor boligpriserne de seneste 17 år forklares ud fra de underliggende forhold såsom indtægtsvæksten i landet og effekten af rentefaldet på boligpriserne.

Med andre ord: Hvor mange penge har den almindelige familie at bruge på bolig, og hvor meget er udgifterne til at servicere et lån faldet.

laks

Mere »luftigt« marked

Da gennemsnitsindkomsten efter skat for en familie er gået op med 90 procent, og renten på boliglån er gået ned med 2,5 procent siden 2000, er det heller ikke unaturligt at se en kraftig stigning i boligpriserne, mener Bernhardsen.

»For landet som helhed virker boligpriserne godt forankret i de underliggende forhold. Boligpriserne for landet kan nok falde noget mere, men vi forventer ikke et markant fald, som vi har set det i Oslo,« skriver analytikeren.

I hovedstaden er boligpriserne nemlig løbet fra den generelle prisvækst, viser analysen.

»Oslo-markedet blev luftigt sidste år, og derfor vil bolignedturen fortsætte i Oslo,« skriver Bernhardsen.

11BUEFOTO-094105.jpg

En naturlig justering

Ifølge centralbankchef Øystein Olsen er der tre årsager til omslaget i boligmarkedet. Både de høje boligpriser i sig selv, det tiltagende boligbyggeri og stramningen af reglerne for boliglån har til sammen givet et omslag, som måtte komme, sagde han på en boligkonference i sidste uge.

Bernhardsen viser i sit notat, at boliginvesteringerne er øget med 19 procent siden 2013.

Men appetitten på nye boliger er faldet betragteligt, og det har medført et kraftigt fald i salget af nye boliger – ganske vist fra et højt niveau. I Oslo var nedgangen på 71 procent i de to seneste måneder i forhold til samme periode året før, fremgår det af rapporten Econ Nye Boliger fra oktober.

»At udbyderne døjer med at få solgt deres nye projekter tyder på, at priserne ikke er fulgt tilstrækkeligt meget med ned på det svagere boligmarked,« mener Bernhardsen.

»Vi regner med, at der findes en række projekter, som er lønsomme ved lavere priser, og at udbyderne efterhånden vil justere deres priser,« skriver analytikeren.

579225469.jpg

I Swedbank mener cheføkonom Øystein Børsum ligefrem, at der er en nedtur på vej på boligmarkedet.

Han forventer et fald i priserne og i salget hele vejen gennem 2018, og som en konsekvens af dette et betydeligt mindre omfattende nybyggeri og mindre investeringer i boligmarkedet.

»Efter den store opgang i byggeaktiviteterne de seneste to år – særligt i Oslo og Akershus – tror vi, at byggeriet nu vil blive væsentligt reduceret. Det vil have en effekt for væksten i den norske økonomi, for opgangen i boliginvesteringerne har været en af de væsentligste drivkrafter for væksten de senere år,« siger Børsum.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen