Berlingske Business

Derfor lukker Walmart butikker

18BUSBagside-Mou-162039.jpg
Walmart lukker nu 154 forretninger i USA som konsekvens af den øgede internethandel i USA. Foto: Jonathan Alcorn/Reuters

Internethandlen truer nu de store kæder, for amerikanerne går mere og mere på nettet, ikke alene for at handle, men også for at sammenligne priser.

Man skulle tro, at amerikanerne var fremme i skoene, når det drejer sig om at udnytte internettets muligheder for at handle og sammenligne priser. For det er trods alt USA, der har stået for langt den største del af udviklingen af nettet. Men det er ikke tilfældet. Amerikanske forbrugere har været mere sløve end f.eks. danskerne med at bruge nettet til handel af alle typer af varer.

26BUSPix-Walmart.jpg

Men også på denne side af Atlanten er der sket et voldsomt skred i forbrugervanerne, og det har fået internethandlen til at eksplodere i et omfang, så Walmart nu føler sig tvunget til at lukke 154 forretninger i USA og en lang række andre butikker i andre lande og satse på en ny strategi. Selvfølgelig ikke alene på grund af væksten i handlen på nettet, for der er også mange andre faktorer i spil her. Men det bliver nævnt som en af flere årsager. Og det er værd at holde øje med.

Walmart er selv gået ind i det boomende internetmarked, men ikke hurtigt nok til at få del i den stigning på ni procent, som handlen på nettet er steget med i 2015. Så en af USAs mest kendte handelskæder lukker butikker og fyrer på verdensplan 16.000 medarbejdere for at få frigjort kapital til at satse på andre områder. Et amerikansk klenodie inden for handel mærker krisen for den type virksomheder, der har satset alt for meget på at have store butikker overalt.

US-BUSINESS-LEADERS-CONVERGE-IN-SUN-VALLEY, -IDAHO-FOR-ALLEN-AND

Walmart har også de seneste par år haft en lang række andre udfordringer blandt andet med en meget målrettet kritik af deres lave lønninger. Flere steder er åbningen af nye gigantsupermarkeder blevet mødt med omfattende kritik især fra fagforeningerne i en sådan grad, at Walmart er blevet tvunget til at sætte minimumslønnen op og har satset stort på TV-reklamer, som forsøger at fortælle, at Walmart også er en arbejdsplads, der tilbyder deres ansatte uanede muligheder for avancement og for spændende job internt i koncernen.

Men det har ikke virket. Kunderne svigter Walmart. 70 procent af amerikanerne går nu på nettet og undersøger grundigt prisforskellene på større indkøb. Og hvad der er værre: De er også begyndt at bestille de samme varer på nettet, fordi det er blevet betydeligt mere lukrativt end for få år siden, da mange af internetforretningerne tilbyder meget lave priser også for at få leveret varen til døren.

Betalingskort

Walmart har alt for længe ignoreret en internetstrategi, som de faktisk har haft liggende siden 1999, da Amazon.com for alvor begyndte at sætte sig på markedet for nethandel. Amazon var en lille virksomhed dengang, men dog med en så overbevisende spirende vækst, at mange kunne se, at der var ved at ske noget nyt. Men Walmart gik i den modsatte retning og ekspanderede på et marked, der var ved at dø. Det har altså nu ført til lukningen af masser af butikker.

Det er ikke kun i USA, at der vil blive lukket en del butikker. Også i Sydamerika, især i Brasilien, vil gigantkæden lukke flere forretninger, og selv om ledelsen i Walmart understreger, at det her tilsammen kun udgør én procent af virksomhedens årlige salg, som sidste år lå på 486 mia. dollar, så er signalværdien stor. Investorerne vil tillige komme til at mærke det ved, at en stor del af overskuddet skal gå til omstrukturering, hvilket har fået virksomhedens aktier til at falde i fredags.

USA-DETROIT/FOOD

Selv om internet-handel lige nu kun udgør godt syv procent af den samlede handel i USA og ifølge Bizzreport ventes at stige til over ti procent i 2019, så er det marginalerne, der betyder noget her. Det er især de store varegrupper som møbler og køleskabe, TV og diverse elektroniske produkter, der bliver købt – netop en del af dem, som Walmart også satser på i deres store shoppingcentre.

Derfor vil der også blive satset på at udvikle det, der er nødvendigt, for at forbedre handlen på nettet, selv om det stadig er usikkert, hvor stor en gevinst Walmart vil få ud af en sådan investering. For Walmarts primære kunder har ikke været dem, der har været mest på nettet, selv om det er ved at ændre sig langsomt. Væksten er der, men selvfølgelig vil der altid være tvivl om, hvornår kunderne i stor stil går over til næsten udelukkende at handle på nettet.

Nethandel. Til BM Business

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen