Berlingske Business

Deloitte vejleder i afrikansk skatteunddragelse

Deloitte_biz
Foto:

Som kunde hos det verdensomspændende revisions- og rådgivningsfirma Deloitte kan virksomheder blandt andet få vejledning i, hvordan man undgår at betale skat i afrikanske lande, også selvom Deloitte officielt tager »skarp afstand« fra skatteunddragelse.

AFRIKA: Blandt de ting som revisionsvirksomheden Deloitte rådgiver deres kunder om findes regnskab, moms, afgifter og skat og herunder angiveligt også, hvordan man undgår at betale skat af de værdier, man tjener i fattige ulande som Mozambique.

Det viser nye offentliggørelser, som den internationale nødhjælpsorganisation ActionAid International står bag.

»Det er udtryk for dårlig virksomhedsetik og svigtende samfundsansvar, når et ellers anerkendt revisionsfirma som Deloitte går ud og direkte tilbyder deres kunder hjælp til at slippe for skat i nogle af verdens fattigste lande,« siger Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, der er en del af ActionAid.

SEC-CHINA/
 

Helt konkret viser ActionAids undersøgelse, at Deloitte, der har aktiviteter i 50 afrikanske lande, tilbyder multinationale virksomheder hjælp til at minimere deres skat i Mozambique ved at oprette et skuffeselskab i skattelyet Mauritius, hvilket ikke er en ulovlig handling. Alligevel mener Mellemfolkeligt Samvirke, at rådgivningsformen er »helt uacceptabel«, mens Deloitte selv forklarer overfor ActionAid, at skattesamarbejdet kan være gavnligt for investeringerne i ulandene.

»Dobbeltbeskatningsoverenskomster eksisterer for at gøre det muligt for de pågældende lande at finde en balance mellem behovet for at fremme investeringer, øge skatteindtægterne og til at arbejde sammen med andre lande, som også ønsker at øge indtægterne. Hvis disse ikke eksisterede kunne det medføre en reduktion af investeringerne og dermed mindre profit for de pågældende lande,« siger en talsmand fra Deloitte. Deloittes danske direktør, Anders Dons, understreger dog, at det ikke er en del af firmaets gængse praksis at vejlede i skatteunddragelse.

»I relation til skatteplanlægningen er vores holdning klar. Vi tager skarp afstand fra skatteunddragelse. Det vil Deloitte ikke bidrage til, og vores etiske regler opremser skarpe konsekvenser for ansatte, som overskrider reglerne. Skatteregler skal overholdes,« siger Dons, der nu vil tage kontakt til Deloitte i Mauritius for at undersøge sagen.

Tidligere på året afslørede ActionAid i en undersøgelse at næsten halvdelen, 46 procent, af de udenlandske investeringer i udviklingslandene kommer fra et selskab, der opererer fra et skattely, oplyser Berlingske.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen