Berlingske Business

Danske virksomheder upåvirkede af gidseldrama i Algeriet

ALGERIA-KIDNAP/
Der er ingen danskere blandt de tilfangetagne i gidselaktionen i In Amenas i Algeriet. Foto:

Flere af de store danske virksomheder i Algeriet ligger langt fra det område, hvor gidselaktionen mod en stor gruppe gasarbejdere er fundet sted.

Flere store danske virksomheder har i det seneste 10-15 år etableret sig i Algeriet, efter landet fik 1990ernes blodige borgerkrig rystet af sig.

Gidseltagningen af en gruppe medarbejdere på naturgasanlægget i byen In Amenas i det østlige Algeriet sår dog tvivl om sikkerheden i dele af landet. Der er dog ingen danskere blandt de tilfangetagne og flere af de danske virksomheder forholder derfor også afventende over for udviklingen i landet.

Mærsk har aktivitet i Algeriet gennem et joint venture med oliekæmpen Anadarko. Kommunikationsmedarbejder hos Maersk Oil Charlotte Holst Hansen henviser til samarbejdspartneren, da det er dem, der operatør på olieprojektet. Mærsk Oil kan derfor heller ikke oplyse, om der er danskere ved de to selskabers fælles olieprojekt.

"Det, jeg kan sige, er, at vores aktiviteter er placeret cirka 500 kilometer nordvest for der, hvor gidseltagningen er fundet sted," siger hun.

Novo Nordisk driver en insulinfabrik nær hovedstaden Algier og har også sit landekontor andetsteds i byen. Da den ligger godt 1.300 kilometer væk, så tager man ikke umiddelbart særlige forholdsregler.

"Vi har overvejende kun lokale medarbejdere dernede, og vurderingen er generelt, at sikkerhedssituationen i Algier er relativt rolig," siger kommunikationsdirektør i Novo Nordisk Mike Rulis.

FLSmidth har over flere omgange, senest i 2008, haft bygge- og anlægsprojekter i den nordafrikanske land, men kommunikationschef Pernille Friis Andersen oplyser, at selskabet for tiden ikke har aktiviteter af betydning i landet.

Forsker og Algeriet-ekspert Rasmus Boserup fra Dansk Institut for Internationale Studier fortæller, at klimaet for at drive virksomhed i landet generelt har været i bedring i de seneste ti år.

"I de fleste områder af landet har vestlige virksomheder sagtens kunne drive deres forretning. Dog under skarpe sikkerhedsbevogtning. Især i den del af landet hvor gidseltagningen også er fundet sted," siger Rasmus Boserup.

Det er angiveligt 41 medarbejdere fra BP, japanske JGC Group og Statoil, der er blevet kidnappet af den militante gruppe med tilknytning til Al Qaeda i Nordafrika. Der er ingen danskere blandt dem.

Rasmus Boserup forklarer, at den militante gruppe efter i årevis at have lavet mindre kidnapninger og menneskesmugling nu for alvor har taget hul på den ideologiske kamp, som man hele tiden har lagt op til.

"Det er klart, at det her udspringer af konflikten i Mali, da man hidtil har koncentreret sig om at skaffe penge til at købe flere våben og overleve generelt. Ved at ramme vestlige virksomheder sender man nu et signal om, at man er villig til at løbe en langt større risiko, og det er et afgørende skridt for dem i deres kamp mod vestlig imperialisme," siger han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen