Berlingske Business

Danske turister til USA kan blive bedt om password til sociale medier

USA CALIFORNIA MIGRATION TRAVEL BAN
Arkivfoto. Trump-regeringens forslag om at kræve adgang til kontaktlister og passwords fra indrejsende til USA kan ramme den amerikanske turistbranche hårdt. Foto:

Trump-regeringens forslag om at kræve adgang til kontaktlister og passwords fra indrejsende til USA kan ramme den amerikanske turistbranche hårdt.

Allerede under valgkampen lovede USAs præsident, Donald Trump, at han ville indføre »extreme vetting« – det vil sige ekstra grundige baggrundstjek – for at hindre mulige terrorangreb.

Kontrolforanstaltningerne, som nu bliver overvejet, rækker fra at kræve, at turister redegør for deres politiske ideologi til at bede dem udlevere passwords til de sociale medier samt kontaktlister på telefoner, fremgår det af kilder i regeringen, som Wall Street Journal har talt med.

Bliver disse foranstaltninger til lov, kan de fremover også komme til at gælde for rejsende fra de 38 lande, som deltager i Visa Waiver-programmet, herunder Danmark.

Det betyder altså helt konkret, at statsborgere fra disse 38 lande kan blive bedt om at give adgang til email-konti, billedgallerier og privat aktivitet på de sociale medier, når de går gennem grænsekontrollen i de amerikanske lufthavne.

SAS-top forbereder sig på endnu lavere billetpriser

Omfanget af lovpakken er dog stadig ikke kendt.

»Hvis der er nogen som helst tvivl om en persons hensigt med indrejse i USA, skal den pågældende kunne bevise, at han eller hun er kommet hertil i lovligt ærinde,« siger Gene Hamilton, der er seniorrådgiver i det amerikanske sikkerhedsministerium, til Wall Street Journal.

Norwegian følger situationen

I december sidste år fik norske Norwegian tilladelse til at flyve til og fra USA. Det skete efter tre måneder med en hel del modstand.

»Vi er vældig godt tilfreds med, at de amerikanske myndigheder har givet vores EU-selskab tilladelse til at flyve til og fra USA,« sagde Norwegians koncernchef, Bjørn Kjos, da godkendelsen faldt på plads kort før jul.

Lavprisselskabet siger, at de foreløbig ikke har mærket noget til planerne om at udvide baggrundstjek og grænsekontrol.

»Det, jeg kan sige om situationen i dag, er, at efterspørgslen efter rejser til USA er stor her hos Norwegian,« siger kommunikationschef Tonje Næss til E24.

USA PROTEST MIGRATION

Et kuldsejlet forslag

Trumps tidligere indrejseforbud for borgere fra Syrien, Libyen, Iran, Yemen, Somalia og Sudan blev bremset af de føderale dommere i delstaterne Hawaii og Maryland, som mente, der var tale om religiøst betinget diskrimination og dermed et brud på den amerikanske forfatning.

Ifølge det amerikanske ministerium for indenlandsk sikkerhed var forbuddet også et signal om, at USA skulle forberede sig på strengere metoder for at ”sikre landet imod terrorisme” og andre potentielle farer mod amerikansk sikkerhed.

Men selv om forbuddet ikke blev iværksat, fortsatte planerne om »extreme vetting« ufortrødent. Spørgsmålet var igen oppe til debat, da sikkerhedsminister John Kelly mødtes med repræsentanter for Senatet i forrige uge. Myndighederne i USA er fortsat i gang med at undersøge, hvordan projektet bedst kan sættes i søen.

22BUSPix-Dimitrij-091308.jpg

Færre turister efter dekret

Planerne møder imidlertid stærk modstand.

131 frivillige organisationer, eksperter og brancheorganisationer har i en fælles appel modsat sig tanken om at afkræve turister passwords.

»Vi anerkender den vigtige rolle, som DHS (dvs.ministeriet for indenlandsk sikkerhed) spiller i spørgsmålet om beskyttelse af USA's grænser og de udfordringer, vi står over for. Men at kræve passwords eller andre kontoinformationer uden grund vil ikke øge sikkerheden for amerikanske medborgere, og det udgør et direkte angreb på deres grundlæggende rettigheder,« hedder det i appellen.

Flere rejsebureauer i USA har tidligere i år kunnet berette, at interessen for at besøge landet er aftagende. Særligt efter Trumps præsidentielle dekret, som forbød indrejse fra seks overvejende muslimske lande blev underskrevet den 27. januar. Sidste uge i januar ankom der således 6,5 procent færre rejsende med fly til USA end i samme periode året før.

»På flere fronter, diplomatiske, handelsmæssige, hvad angår grænsekontrol og retningslinjer for visum, vil de internationale markeder modtage et signal om, at USA ikke længere er en destination, der byder folk velkomne,« har lederen af Tourism Economics, Adam Sacks, udtalt til USA Today.

USA TRUMP WHITE HOUSEedit

Skepsis over for virkning

Interesseorganisationen Discover America arbejder på at øge turismen i USA. Moderorganisationen Brand USA har som hovedformål at generere international turisme i USA, og målet er 100 millioner turister inden 2021.

»Det rimer rigtigt dårligt med de nævnte tiltag,« indrømmer Widar Jenson fra den norske afdeling af Discover America over for E24.

Han påpeger samtidig, at de hidtidige indrejsebegrænsninger har vist sig vanskelige at gennemføre, idet de også har udløst stor modstand i USA selv.

»Discover America er af den opfattelse, at dette ikke i nævneværdig grad vil påvirke nordmændenes lyst til at rejse til USA,« siger Jensen.

»Min vurdering er, at den slags tiltag vil møde stor modstand internt i bureaukratiet. Det vil ganske enkelt blive svært at håndtere i det tænkte omfang.«

USA-TRUMP/IMMIGRATION

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen