Berlingske Business

Dansk model skal give virksomheder mindre EU-bøvl

Frans
EU-Kommissionens næstformand, Frans Timmermans, præsenterede i dag et udspil, som skal gøre det lettere at være virksomhed i Europa. Foto: Patrick Seeger Foto:

Et nyt EU-udspil skal sikre simplere regler og færre administrative byrder for Europas virksomheder. Et af initiativerne er en europæisk version af det danske Virksomhedsforum.

EU-Kommissionen vil tynde ud i de mange regler og administrative krav, som Europas virksomheder hver dag skal navigere i.

Det var budskabet, da Kommissionens vicepræsindent, Frans Timmermans, i dag præsenterede lovpakken Better Regulation under stor mediebevågenhed i Strasbourg.

Pakken indeholder en række initiativer, som skal sikre, at virksomheder, NGO'er og europæiske indbyggere får lettere ved at gøre EU's instanser opmærksomme på unødvendige og besværlige lovkrav. På den måde håber EU, at de kan gøre det billigere og mere attraktivt at drive virksomhed i Europa.

Blandt de initiativer, der skal sikre færre regler fremover, er en europæisk version af det danske Virksomhedsforum. Efter dansk forbillede vil EU-Kommissionen etablere en såkaldt Stakeholder Platform, hvor udvalgte europæiske virksomheder får mulighed for at indberette bøvlede regler til EUs instanser. Herhjemme nedsatte regeringen i foråret 2012 et Virksomhedsforum, som havde til formål at tynde ud i de danske regler.

BELGIUM-EU-COMMISSION

Dansk Industri er begejstrede for det danske Vækstforum og mener, at »det har været med til at rydde mærkbart op i den danske regeljungle.«

Direktør Thomas Bustrup håber, at det nye initiativ kan få samme effekt på EU-lovgivningen.

»DI har siden efteråret 2013 arbejdet på at indføre et europæisk virksomhedsforum, og derfor er vi naturligvis særligt glade for, at EU-Kommissionen nu lader sig inspirere af den danske model for regelforenkling,« siger direktør Thomas Bustrup.

12BUSSteno-Vaekst2.jpg

Et andet nyt initiativ er, at EU-Kommissionen fremover vil have politikere og embedsmænd til at tage højde for konsekvenserne for erhvervslivet hele vejen gennem beslutningsproceduren i EU. I dag laver tager EU næsten udelukkende kun højde for de såkaldte konsekvensanalyser, når et lovforslag fremsættes af EU-Kommissionen. Derfor foreslår EU-Kommissionen også at Ministerrådet og Europa-Parlamentet skal tage større hensyn til, hvilke konsekvenser et lovforslag vil have for virksomhederne, inden de endeligt godkender forslaget.

»Det er en helt anden måde at tænke på. Hvis det gennemføres, er det meget positivt set med erhvervslivets øjne,« siger Thomas Bustrup.

»Vi ser alt for ofte, at byrdefulde krav og regler rettet mod erhvervslivet lukkes ind ad bagdøren undervejs i lovprocessen i EU. Der er brug for, at alle forhandlinger i Ministerrådet og Europa-Parlamentet baseres på et fuldt oplyst grundlag, så nye ændringsforslag, der påfører erhvervslivet uhensigtsmæssige byrder, fjernes i tide,« siger Thomas Bustrup.

Ifølge Dansk Industri bruger danske virksomheder bruger årligt ressourcer, der svarer til 29,3 mia. kr. på at håndtere administrative byrder – det vil sige efterleve de offentlige lovkrav. 51 pct. af de administrative byrder stammer fra EU-lovgivning, mener brancheorganisationen.

Inden EU-Kommissionens udspil kan gennemføres, skal det godkendes i Ministerrådet og Europa-Parlamentet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen