Berlingske Business

Brasiliansk milliardær og rollemodel arresteret i korruptionsskandale

Esteves
Den brasilianske rigmand André Esteves er anholdt i relation til den omfattende korruptionsskandale i det statsejede olieselskab Petrobras. Han og en række medsammensvorne har angiveligt forsøgt at købe tavshed hos et centralt vidne. Foto:

Den brasilianske rigmand og rollemodel, André Esteves, blev onsdag anholdt. Han og en række medsammensvorne, der bl.a. tæller en senator fra regeringspartiet, forsøgte at købe sig til tavshed hos et centralt vidne i forbindelse med korruptionsskandalen i det statsejede olieselskab Petrobras.

Det er alligevel sjældent, at nyheden om en anholdelse ligefrem svækker et lands valutakurs.

Men når anholdelsen indeholder ingredienser som et lands 13. rigeste mand, en senator og deres spektakulære fælles indrullering i en på mange måder ubegribelig og eskalerende korruptionsskandale, så må selv verdens valutahandlere lige stille spørgsmålet igen: Tror vi overhovedet på det land?

Den brasilianske real blev svækket med 1,9 procent overfor dollaren onsdag, efter nyheden om at den selvskabte milliardær og rollemodel André Esteves sammen med senator Delcídio Amaral fra regeringspartiet blev arresteret som et led i efterforskningen af korruptionsskandalen i det statsejede olieselskab Petrobras, hvor også danske Maersk Tankers er inddraget i efterforskningen.

De to højt placerede personer beskyldes for at spænde ben for efterforskningen, og meget tyder på, at de får en særdeles vanskelig opgave med at tilbagevise anklagerne.

Brasilien

Den brasilianske anklagemyndighed offentliggjorde efter anholdelserne oplysningerne om en hemmelig lydoptagelse. På optagelsen foreslår Amaral, at den fængslede chef for Petrobras' internationale division, Nestor Cervero, skal holde sig fra at afsløre beviser af nogen art om Armaral selv og André Esteves.

Som modydelse blev Petrobras-chefen Nestor Cervero lovet, at han ville blive hjulpet til at flygte fra Brasilien til Europa. Bl.a. skulle senator Delcídio Amaral og rigmanden Esteves sammen med to andre, der også er arresteret i sagen, havde tilbudt Petrobras-chefen 50.000 brasilianske real om måneden for hans tavshed.

Oplysningerne om detaljerne kommer ikke fra tilfældige læk og von hørensagen. Højesteretsdommer Teori Zavascki står bl.a. bag de offentliggjorte detaljer om forsøget på at forhindre efterforskningen.

22BUSBRAZIL-PETROBRASPROSEC.jpg

Et led i den lumske plan havde de fire dog ikke taget højde for, og dermed rammer boomerangen dem selv: Samtalen blev i al hemmelighed optaget af Cerveros søn. Han har siden oplyst til medierne, at han og faderen var uenige i flugtplanerne.

Ifølge oplysningerne vidste André Esteves godt, at han var på vej til at blive yderligere belastet. Ifølge endnu en af de talrige spegede oplysninger i sagen var han i besiddelse af en ulovlig kopi af Petrobras-chefens vidneudsagn. Esteves beskyldes bl.a. for at undertrykke informationer om bestikkelse betalt til den tidligere præsident Fernando Collor i forbindelse med købet af en kæde af tankstationer.

Foreløbig bliver André Esteves tilbageholdt i fem dage. Men rystelserne i det brasilianske samfund er til at føle på. Som selvskabt milliardær er han blevet en af de rollemodeller, som ethvert samfund påskønner. Han er blevet inkarnationen af det initiativ, der er behov for i en ny og privatiseret økonomi.

Petrobras

Han trådte ind på den finansielle scene med et brag i 2006. Umiddelbart før finanskrisen trak verden ned i dyndet, solgte han investeringsvirksomheden Pactual til schweiziske UBS for 2,6 mia. dollar. Tre år senere købte han og en række partnere forretningen tilbage. Og den slags bedrifter vækker ikke bare beundring, men kan også styrke selvtilliden. Esteves har tidligere joket med, at forkortelsen »BTG« i firmaet Grupo BTG Pactual står for »better than Goldman« med henvisning til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

»Han er indbegrebet af idéen om en privat, succesfuld og iværksættende generation af brasilianske bankfolk - dét er, hvad han repræsenterer,« siger Felipe Moteiro, der er professor i strategi ved Insead i Frankrig til Bloomberg. Han tilføjer, at det er besynderligt, at han nu blandes ind i sag om »gammeldags politik« i Brasilien.

ccc

Esteves er født i Rio de Janeiro i middelklasse-bydelen Tijuca. Han var enebarn og det fortælles, at han havde en stor interesse for at læse og spille fodbold. I teenageårene blev han fascineret af computere, og begyndte på IT-studier på universitetet. I 1989 kom han til investeringsfirmaet Pactual, hvor han i løbet af 1990'erne steg i graderne. For han var god til dét, der tæller allermest i den branche: At tjene penge.

Det var vel nærmest en passien. I et interview har han bl.a. sagt: »Jeg kan lide at tjene penge. Jeg er god til at tjene penge. Det er spændende at skabe velstand.«

Efter at han og en række partnere i 2013 købte firmaet tilbage fra UBS, er firmaet blevet til Latin Amerikas største uafhængige investeringsbank. Det har ifølge data fra Bloomberg været den førende sælger af aktier i regionen i flere år.

Med anholdelsen onsdag blev Esteves en blandt mere 100 personer, der allerede er anholdt i den store korruptionsskandale. Men han blev den første fra den finansielle miljø.

Og bag tremmerne kunne han således også blot betragte, at pengene strømmede ud af hans personlige pengetank. I 2014 peakede hans formue med 4,9 mia. dollar. Efter onsdagens begivenheder i Rio de Janeiro - og det seneste års påvirkning fra Petrobras-skandalen i øvrigt - faldt hans formue ifølge Bloomberg til lige under 2 mia. dollar.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen