Berlingske Business

Barske krav var rette vej frem

GREECE-ELECTION/
Grækenland vil få stor glæde af de reformer, der er gennemført de senere år. Foto:

Grækenland vil få stor glæde af de reformer, der er gennemført de senere år.

»Nej,« Grækenland har ikke fået en for barsk behandling af den særlige Trojka, der består af repræsentanter fra EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF), lyder det fra Mikkel Høegh, der er cheføkonom i tænketanken Europa.

De har ført en hård linje og presset stort på for at få gennemført reformer, som har hævet aldersgrænsen for at modtage folkepension, sænket mange pensioner, privatiseret statslige selskaber, øget en del skatter og gennemført store offentlige besparelser.

áef

»Men det har ikke været for meget,« lyder det fra Mikkel Høegh. Han peger på, at den økonomiske udvikling i Grækenland ganske rigtigt er blevet markant værre end frygtet.

»Men det skyldes især, at resten af Europa også har været ramt af recession. Havde der været mere vækst, ville det hele have set meget bedre ud – også i Grækenland.«

Det har været en økonomisk gevinst af de helt store for Grækenland at komme med i EU og euroen, vurderer Mikkel Høegh.

Det har givet Grækenland en superlav rente nede på tysk niveau og store pengegaver fra EUs regionalfonde og landbrugsordninger.

Det har også givet Grækenland politisk indflydelse og adgang til EUs indre marked.

GREECE-VOTE

»På længere sigt er de reformer, som Grækenland er blevet presset til at gennemføre, også en kæmpe fordel. De var sandsynligvis aldrig blevet til noget, hvis der ikke havde været et stort pres på Grækenland.«

Mikkel Høegh anser det for at være »en yderst dårlig vej frem«, hvis Grækenland standser sine betalinger på statsgæld og ender i en form for statsbankerot.

»Det vil føre til dyb recession og forhindre Grækenland i at hente kapital på finansmarkedet i en længere periode,« siger han.

Der er også fare for, at andre sydeuropæiske lande med høj gæld også vil have deres gæld barberet ned, hvis Grækenland får held med at gå den vej.

»Samtidig vil man skabe det indtryk, at politikerne bare kan lade gælden løbe løbsk og så få den nedskrevet.

Det er ikke nogen god vej frem. Det vil være et klart signal til politikerne om, at de ikke behøver opføre sig ansvarligt, fordi gælden bliver eftergivet, bare den er stor nok. Det vil også værre svært at acceptere for Tyskland og andre lande, der har styr på økonomien.«

I stedet bør der forhandles en ny aftale med Grækenland, som giver dem længere tid til at betale gælden tilbage til en lavere rente, vurderer Mikkel Høegh. Han peger også på, at det meget hurtigt vil komme til at se bedre ud, hvis der igen kom økonomisk vækst i Grækenland, blandt andet som følge af de lave renter.

»Kommer væksten, vil budgetterne i Grækenland begynde at gå i plus igen. Det kan skabe plads til at lempe finanspolitikken og sætte mere skub i den svage efterspørgsel i den græske økonomi,« siger Mikkel Høegh

Grækenland har de senere år modtaget landbrugsstøtte og penge fra EUs strukturfonde for 2,9 procent af landets BNP. Det gør Grækenland til et af de 27 EU-lande, der modtager flest penge fra EUs fælles pengekasser.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen