Berlingske Business

Athens borgmester forsvarer sin pengekasse med næb og klør

Grækenland
Athens borgmester, Giorgos Kaminis, vil som en række andre byer forsvare kommunens pengekasse mod den græske regeringens sultne blik. For 14 dage siden udsendte den græske regering et dekret, der gik ud på, at 1500 myndigheder inden for to uger skulle investere opsparede midler i den græske centralbanks fælles fond. Indtil videre har kun en håndfuld kommuner efterlevet regeringens krav.   Foto:

Den græske regering har ikke haft meget held med sin tiggergang hos landets kommuner og lokale myndigheder. Kun enkelte kommuner med tilknytning til den Syriza-ledede venstrefløjsregering har spyttet penge i den store indsamlingsbøsse.

Den græske regering lod for præcis 14 dage siden forstå, at pengemanglen var så uoverstigelig stor, at landets kommuner og lokale myndigheder blev pålagt at overføre sine kontanter til den græske centralbank. Regeringen gjorde klart, at den havde akut brug for pengene på grund af »ekstremt presserende og uforudsete behov«. I virkeligheden var den konkrete årsag nok den, at grækerne nu blot om otte dage skal tilbagebetale et lån til IMF på 750 mio. euro, hvilket svarer til omkring 5,6 milliarder kr. Og IMF havde på forhånd sendt en klar besked til Grækenland om, at landet under ingen omstændigheder kunne få udsat låneafdraget.

Lagarde

Den store landsdækkende pengeindsamling hos de græske kommuner har indtil videre ikke haft den ønskede effekt. Financial Times skrev sent søndag aften, at borgmestrene i landets 330 kommuner gerne vil hjælpe regeringen, men at de ikke er klar til betingelsesløst at overdrage overskydende penge i kommunekasserne til den Syriza-ledede venstrefløjsregering. Indtil videre har blot en håndfuld Syriza-tro kommuner rettet sig efter regeringens dekret.

Dekretet handlede helt konkret om, at 1500 lokale myndigheder inden for to uger skulle investere opsparede midler i den græske centralbanks fælles fond. Ud over kommuner blev også hospitaler, børnehaver og selv den nationale opera bedt om at spytte i kassen.

I Athen er borgmester Giorgos Kaminis ikke umiddelbart indstillet på at sende byens pengeholdning ned i regeringens slunkne pengekasse. For Kaminis kom den græske regerings pengekrav som et lyn fra en klar himmel. Da nyheden landede, opholdt han sig i Wien til et møde med en række andre borgmestre fra hovedstæder i EU. Kaminis fortæller til Financial Times, at hans borgmester-kollegaer - på linje med ham selv - var chokerede over de nye højder i den græske regerings desperate pengejagt.

Frem mod weekenden intensiverede Grækenland og partnerne i Eurozonen forhandlingerne for at finde en løsning på den græske pengemangel og bryde det dødvande, som forhandlingerne i et stykke tid har været præget af. Den græske premierminister Alexis Tsipras forudså, at man ville lande en aftale inden mandag, men den spådom har endnu engang vist sig at være for optimistisk. Målet er fortsat, at finansministrene i eurozonen på deres næste planlagte møde den 11. maj skal være i stand til at underskrive en endelig aftale. Forhandlingerne mellem Grækenland og EU ventes at fortsætte mandag.

billede yanis

Også i april var der usikkerhed om tilbagebetalingen af et græsk lån på 3,36 milliarder kr. til IMF, men det lykkedes i sidste øjeblik for grækerne at skrabe pengene sammen. Denne gang virker det dog til, at grækerne er havnet i endnu større problemer, når det gælder om at finde penge til IMF.

På trods af flere års spareprogrammer og hjælp fra de europæiske institutioner døjer Grækenland med en gæld på 175 pct. af BNP.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen