Berlingske Business

Apple nægter fortsat at hjælpe myndighederne i terrorsagen

07BUSiPhone-142031.jpg
Demonstrerende iPhone-brugere foran en Apple-butik i Los Angeles. De opfordrer Apple til at stå fast og ikke bryde koden til deres telefon trods FBIs massiv­e pres. Foto: Mark Ralston/AFP

Det er en fastlåst situation, der er mellem Apple og myndighederne efter terrorsagen i San Bernardino. Men Apple har solgt sine betænkeligheder ved at komme myndighederne i møde meget dårligt.

Den amerikanske virksomhed Apple står i offentligheden med en dårlig sag, når man skal forklare amerikanerne, hvorfor man nægter at hjælpe myndighederne med at få åbnet adgangen til en af de mobiltelefoner, der tilhørte en af terroristerne fra den californiske by San Bernardino.

14 mennesker blev dræbt af to personer den 2. december sidste år under en julekomsammen.

Siden har politiet i forbindelse med efterforskningen forsøgt at få adgang til oplysningerne i en af terroristernes iPhones. Det er især beskederne, forbundspolitiet FBI er interesserede i at få adgang til, og selvfølgelig også en række andre informationer, der kunne ligge på telefonen.

pix-Apple-FBI

Egentlig skulle man tro, at amerikanerne – med den kritiske tilgang, de har til myndighedernes overvågning af borgerne – ville stille sig på Apples side. For det handler i høj grad om privatlivets fred, som amerikanerne om nogen vogter over. Men der er valgkamp, og alle kandidater især på den republikanske fløj spiller på folks frygt for terror, og at politiet skal have al den hjælp, de overhovedet kan få i den slags sager.

Apple forsøger på sin side at forklare, at det hele ikke er så let. Hvis man åbner en telefon, så har man i princippet ødelagt sikkerheden i samtlige iPhones rundt om i verden, og så kan tilliden til virksomheden ryge sig en tur med ukendte konsekvenser for Apples mange produkter. Det er ikke godt hverken for den langsigtede strategi for Apple eller for den generelle tillid til, at man med et køb af en iPhone også køber en sikkerhed mod, at alle ens oplysninger kan falde i forkerte hænder.

Apple

En ting er der dog kommet ud af Apples strid med myndighederne, Det er slået fast med syvtommersøm, at ikke engang FBI kan knække Apples koder. Og det er godt, omend ufatteligt for amerikanerne, at det kan være så vanskeligt at få adgang til den ene af terroristernes oplysninger.

Det skulle i princippet kun være spørgsmålet om at knække den firecifrede kode, som låser enhver telefon. Men så enkelt er det ikke, for hvis man prøver det, vil oplysningerne blive totalt låst, hvis ikke man rammer plet i få forsøg. Så derfor har myndighederne lagt sag an mod Apple for at frigive et program, der kan låse telefonen op uden at destruere oplysningerne.

pix-Apple-sag

Hvis FBI taber sagen, så er de tvunget til selv at forsøge ikke alene at knække koderne, men også at trænge rent fysisk ind i en chip, som gemmer alle telefonens dybere hemmeligheder. Men alt det er risikabelt, og man risikerer at miste alle oplysninger for tid og evighed.

Så det hele er meget teknisk, og Apple burde kunne vinde informationskrigen og få befolkningen over på deres side. For hvem er interesseret i, at myndighederne får lettere ved at kigge en over skuldrene overalt.

Men terrorspøgelset ligger så dybt hos amerikanerne, at de i det her tilfælde stiller sig på myndighedernes side. Også fordi San Bernardino-sagen har rystet alle, fordi det var ganske almindelige amerikanere, der begik terrorhandlingen. Og når det kan ske et sted som San Bernardino, så kan det ske overalt. Og så skal FBI have mulighed for at knække koderne.

pix-Kryptering

Anklagemyndigheden er begyndt at blive desperat, for der er tvivl om, hvordan domstolene ser på sagen. Derfor har man indledt en ny offensiv. Ud over kontaktoplysninger, mails og andet, så kan der ifølge anklagemyndigheden også ligge et »sovende program« på iPhonen, der kan lamme infrastrukturen i hele San Bernardino.

Telefonen var nemlig en, der var udleveret af terroristens arbejdsplads, som var kommunen, og var derfor koblet op til områdets officielle elektroniske infrastruktur, lyder argumentet.

pix-Bill Gates

Lidt søgt, mener Apples advokat, der fastholder, at netop den sidste oplysning kun har til hensigt at gøre sagen til et nationalt sikkerhedsanliggende ved at antyde, at man ved at knække den også kan forhindre et elektronisk sammenbrud.

Men der foregår også en kamp for at få offentlighedens støtte fra Apples side. Der kan være milliarder på spil, hvis virksomheden bliver tvunget til at åbne telefonen. Men til gengæld kan Apple i øjeblikket også være tilfreds med, at selveste FBI og alle andre sikkerhedstjenester tilsyneladende kommer til kort, når det drejer sig om at knække koderne i virksomhedens produkter. Det må da kunne bruges til noget, hvis alt andet glipper.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen