Berlingske Business

Amerikanske prøvelser er langt fra forbi

pix-geithner
Den amerikanske finansminister Tim Geithner har rigeligt at se til for tiden. Politisk fnidder i Kongressen gør hans arbejde svært. Foto:

Den netop vedtagne budgetaftale giver de amerikanske politikere lidt tid at løbe på - men endnu tre "afgrunde" banker på døren.

De seneste år har der ikke været meget finanspolitisk disciplin i USA. Det er den netop vedtagne budgetaftale - der først blev til virkelighed efter deadline - et eksempel på.

De amerikanske politikere kan dog godt glemme alt om at svinge benene op i sofaen, efter budgetaftalen natten til onsdag kom i hus - for allerede nu står det klart, at de kommende måneder byder på endnu tre udfordringer. Og de er lige så alvorlige som den netop afværgede økonomiske afgrund - the fiscal cliff, som den er blevet kaldt.

Det noterer Sydbank-cheføkonomen Jacob Graven sig da også i en kommentar til budgetaftalen og konsekvenserne deraf. Arbejdet med at indgå en holdbar økonomisk aftale er langt fra slut.

pix-dollar

"Nytårsfesten på de finansielle markeder kan derfor hurtigt ebbe ud og i værste fald blive forvandlet til tunge tømmermænd. Politikerne i USA må på den igen," siger Jacob Graven.

De tre store udfordringer, der venter forude, handler ligeledes om statens budgetter. Det amerikanske nyhedssite CNN har ridset dem op, og et af dem er en direkte afledt effekt af nytårsaftalen.

En del af den aktuelle ballade handlede om de automatiske budgetnedskæringer, som ville have været trådt i kraft, hvis ikke politikerne var blevet enige. Det er en række nedskæringer i den offentlig sektor - blandt andet i forsvaret - der blev indført i forbindelse med 2011-slagsmålet om det offentlige gældsloft i USA.

Ideen med aftalen var dengang, at man ville fastlægge en række nedskæringer, der var så voldsomme, at ingen af fløjene i amerikansk politik ville kunne acceptere dem - og dermed tvinge dem til at adressere problemstillingen.

pix-capitol

Med gårsdagens politiske håndslag har parlamentarikerne valgt at forlænge de nuværende aftaler på området med to måneder. Indtil videre har tidsfrister dog ikke haft den store effekt på politikernes vilje til at indgå kompromisser - spørgsmålet er så, om de med knap to måneder til at forhandle i har tænkt sig at agere anderledes denne gang. De har under alle omstændigheder ikke lang tid til at vise det.

En anden afgrund, der venter lige om hjørnet, er forhandlingerne om at øge gældsloftet endnu en gang, og som ovenstående viser, så kommer der ikke altid nogen afklaring ud af den slags forhandlinger. Den amerikanske finansminister Tim Geithner måtte allerede mandag meddele, at gældsloftet er overskredet. Han kan dog strække budgetterne en anelse med et par regnskabsmæssige træk, men det vil kun hjælpe nogle uger.

Problemet er, at oppositionen i form af Republikanerne kan bruge forhandlingerne om gældsloftet til at presse regeringen og præsident Barack Obama til at foretage de udgiftsmæssige ændringer, som netop republikanerne foretrækker. Og det er de normalt ikke blege for at forsøge på.

Kongressen_Business

Kombinationen af et nyt gældsloft og de udskudte forhandlinger om offentlige besparelser med en deadline, der hedder 28. februar, kan i Jacob Gravens optik blive giftig.

"Bliver præsident Obama og Kongressen ikke inden den dato enige om at hæve gældsloftet, vil USA teknisk set være statsbankerot, da man så ikke kan betale renter og afdrag på den eksisterende statsgæld. Det vil i givet fald være en katastrofe for både USA og resten af verden," siger Sydbank-cheføkonomen og tilføjer:

"Den store usikkerhed omkring den økonomiske politik i USA forsvinder derfor desværre ikke med aftalen om at afværge 'fiscal cliff'. I de kommende uger vil fokus i stigende grad rette sig imod gældsloftet og udsigten til kraftige offentlige besparelser ved udgangen af februar."

For at gøre ondt værre er der endnu en udfordring for politikerne, de skal afklare i den nærmeste fremtid. Og den er affødt af sammes sløsede finansdisciplin.

Det amerikanske finansielle år begynder 1. oktober, men den sidste række år har politikerne ikke formået at få en finanslovsaftale på plads inden. Det betyder ifølge CNN, at det er blevet kutyme at indgå aftaler, der forlænger tidligere dispositioner i finansloven - nogle gange med justeringer, der er konsekvens af politiske forhandlinger.

De aftaler er dog midlertidige og skal jævnligt forlænges, hvis der ikke er kommet en ny finanslov på plads i mellemtiden.

Og det er langt fra sikkert, at det bliver tilfældet. Den nuværende forlængelse af finanslovsaftalen udløber 27. marts. Inden den dag skal parlamentarikerne altså have givet håndslag på en aftale - eller endnu en forlængelse.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen