Berlingske Business

Amerikanske jobtal overrasker positivt

Yellen USA
Janet Yellen, økonom og chef i den amerikanske nationalbank. Foto:

Den amerikanske jobrapport for februar melder om en vækst i beskæftigelsen på 242.000 nye jobs, og det er et noget bedre resultat, end analytikerne havde turdet håbe på.

Investorerne har fredag ventet i spænding på den amerikanske jobrapport, der i folkemunde kendes som »kongen af nøgletal«. Efter en stigning på 151.000 nye jobs i januar, har forhåbningen fra markedet været en stigning i februar på omkring 195.000 amerikanske arbejdspladser.

Derfor vil den netop offentliggjorte beskæftigelsestilvækst på 242.000 for februar givetvis vække stor glæde på aktiemarkedet og fjerne en smule af den nervøsitet, der har været for, at den amerikanske økonomi er yderligere på vej ned i gear.

Ifølge Ritzau Finans steg beskæftigelsen i den private sektor med 230.000 ansatte i februar mod en ventet stigning på 190.000. Arbejdsløsheden holdt sig desuden på 4,9 pct. - ligesom økonomerne havde forventet.

Positive takter
Hos analytikerne er der netop også stor glæde at spore i forbindelse med offentliggørelsen af den amerikanske jobrapport. Her lyder meldingen fra Danske Banks chefstrateg, Frank Øland, at markedet generelt har været alt for pessimistisk mht. de amerikanske vækstprognoser.

»Der har den seneste tid været bekymring for væksten i USA og investorerne har været grebet af decideret recessionsfrygt. Dagens jobrapport sætter en tyk streg under, at investorerne har været for alt negative på vækstudsigterne,« siger Frank Øland.

Han mener, at de positive jobtal er lige præcis det, investorerne har gået og ventet på. Og det gav sig med det samme til udtryk på aktiemarkedet, der tog et ordentligt nøk opad umiddelbart efter offentliggørelsen af jobrapporten.

»Aktiemarkedet har brug for nyt brændstof for at kunne fortsætte opad. Det har vi i den grad fået med dagens jobrapport. 242.000 nye jobs i februar er langt bedre end konsensusforventningerne på 195.000.  Det sendte straks aktierne og renterne opad,« forklarer Frank Øland.

Ifølge Frank Øland skal de positive takter i jobtallene ses som udtryk for en generel bedring i den amerikanske økonomi. En udvikling, der dog ikke nødvendigvis spejler sig i resten af verdensøkonomien.

»Dagens jobrapport peger på en klar bedring af vækstudsigterne i USA. Det globale vækstbillede er lidt mere mudret og dollarstyrkelse kan ramme eksportvirksomhederne, så vi anbefaler at investere i cykliske aktier med fokus på indenlandsk efterspørgsel,« lyder anbefalingen fra Frank Øland.

Henrik Franck, investeringsstrateg i Formuepleje, er enig i, at jobrapporten varsler lysere tyder for amerikansk økonomi. Han fastholder dog også en tro på, at de nye tal vil sætte et positivt præg på de globale markeder.

»De amerikanske jobtal er rigtigt gode nyheder for den globale økonomi. Tidligere på ugen kom der skuffende indikatorer for den kinesiske industriproduktion, og derfor kan den amerikanske udvikling dæmpe nervøsiteten,« forklarer han.

Dansk Erhverv: Gode nyheder for Danmark

De amerikanske jobtal for februar varsler en bedring i den amerikanske økonomi, og det vil givetvis også kunne mærkes på den hjemlige eksport. Sådan lyder meldingen fra både Dansk Erhverv og DI. Begge brancheorganisationer er svært begejstrede for arbejdsmarkedsudviklingen hos vores naboer mod vest.

»At USA er i god form er naturligvis også godt nyt for dansk økonomi, da USA er vores 3. største eksportmarked. Samtidig er det stærke arbejdsmarked nok med til at sikre, at dollaren bliver ved med at være forholdsvis stærk i 2016 – det betyder rigtigt meget for danske eksportører,« siger Steen Bocian, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv.

Og den pointe bliver bakket op af Allan Sørensen fra Dansk Industri.

»I en tid hvor eksporten har udviklet sig skuffende, og hvor væksten i verdensøkonomien er lav, så var det lige sådan en god nyhed som de danske eksportvirksomheder håbede på« siger DI's seniorchefkonsulent Allan Sørensen og fortsætter.

»Hver tiende danske eksportkrone tjener vi direkte på det amerikanske marked, hvilket gør USA til et af vores allerstørste eksportmarkeder, kun overgået at Tyskland og Sverige. Og samtidig er USA lokomotivet, der sætter tempoet i verdensøkonomien. Vi er glæder os derfor over, at den amerikanske vækstmotor fortsat holder et rimeligt tempo, det styrker mulighederne for øget eksport,« lyder det fra Allan Sørensen.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen