Berlingske Business

Alle kan ikke være Silicon Valley

14BUSBagside-detroit-140729.jpg
Den engang så driftige bilby Detroit var i 2013 fanget i en dødsspiral og måtte indgive konkursbegæring, da kassen var tom. Foto: Jeff Kowalsky/EPA

Når industrien forsvinder, er alt håb ude, og skammen over ikke at kunne finde på noget andet nager.

Hele det amerikanske stålbælte har været ramt af en økonomisk nedtur uden sidestykke. Ohio og Pennsylvania er værst ramt, og når man rejser i området, er man ikke i tvivl om, at fattigdommen har bidt sig fast, og at der er få steder, hvor man har kunnet finde en erstatning for det tab, det har været at miste store industrier som f.eks. stålværkerne og tekstilfabrikkerne. Og de er fortid for evigt.

Men spørgsmålet, der optager forskerne, er, om man netop i disse betændte områder kan skimte en ubehagelig fremtid, når den næste afviklingsbølge med jobtab rammer. Forskerne taler om, at den sidste finanskrise har afviklet tusinder af job, der aldrig er kommet tilbage. Mens avancerede robotter forlængst har overtaget arbejderklassens gamle sikre job, så er turen nu kommet til middelklassen, som er ved at blive rationaliseret væk efter krisen i 2008, der foreløbig har varet i otte år og langt fra er overstået. Jo, der skabes job igen, men der er et nettotab, der er ret tydeligt, og som betyder, at det faktisk er svært at få et nyt job, hvis man først er ude af arbejdsmarkedet.

USA

Jeg besøgte i denne uge en af Midtvestens spøgelsesbyer, Youngstown i Ohio, der har mistet over 100.000 indbyggere siden 1970erne. Området slås med en gigantisk nedtur og arbejdsløshed. En af de forskere, jeg talte med – professor John Russo, som tidligere har været på Youngstown University, men som nu underviser i Washington D.C. – siger, at disse gamle stålbyer varsler en ubehagelig fremtid for os andre også, og at Youngstowns problemer let kan blive alles problem, efterhånden som mere og mere bliver automatiseret, og tidligere tiders arbejde for alvor forsvinder.

Det er en gammel diskussion, og en katastrofestemning kan let fejes til side med argumenter som, at det bare drejer sig om at være innovativ og se mulighederne og så få skabt nye arbejdspladser i andre brancher. Men så let går det ikke længere, hvilket man kan se i mange af Midtvestens store bysamfund, der alle har været hårdt ramt af adskillige kriser – først afindustraliseringen i slutningen af 1970erne og frem og så en finanskrise, der nu æder sig ind på den amerikanske middelklasse og knuser den amerikanske drøm.

23BUSUSA-STOCKS-172528.jpg

For erfaringen fra Midtvesten viser nemlig ifølge Russo, at det ikke bare er sådan at slippe ud af et dødvande, hvis man først er ramt af voldsom flugt af arbejdspladser. Alle kan jo ikke udvikle sig til et Silikon Valley, og som professoren siger, så kan man måske godt tro, at det er et spørgsmål om at finde nye muligheder – at genopfinde sig selv. Men når arbejdsmarkedet ikke findes, og håbløsheden i øvrigt breder sig, så er det svært at få nogle investeringer tilbage til de byer. Og så går de nedad.

For Youngstowns vedkommende er det slående, hvor længe nedturen har holdt sig, efter at stålindustrien begyndte at lukke ned i 1977. Nedturen har bare varet ved. Selvmordsraten er højere end i andre byer i Ohio. Husene er usælgelige, og skolerne ligger absolut i bund, fordi fattigdommen er så udbredt, at der ikke er penge til lærerkræfter. Nedturen har varet så længe, at ingen tør investere i de her bysamfund.

Men det store spørgsmål er selvfølgelig, om man bare skal acceptere, at sådan er det, og at byerne enten på længere sigt overlever, eller også bliver bulldozede med tiden. For Russo er spørgsmålet langt mere kompliceret, fordi han mener, at den nedtur, der nu for tredje gang er startet, vil brede sig til det øvrige samfund, ganske enkelt fordi der hele tiden forsvinder job, der ikke bliver erstattet af noget andet. Jo, New York, San Francisco, Los Angeles og lignende byer skal nok klare sig et godt stykke tid endnu. Men den amerikanske regering er nødt til at udtænke nogle strategier. For det faktum, at middelklassen er på vej ud af arbejdsmarkedet, er dårligt nyt.

15BUSNYTFRAUSA-PIX-160323.jpg

Ifølge Russo avler det nemlig yderligtgående politiske synspunkter. Ifølge ham er der en understrøm af fascistiske og racistiske træk i hele Midtvesten på grund af den vedvarende krise, og han sammenligner i ramme alvor situationen med den, Weimar-republikken var i i begyndelsen af forrige århundrede. I hvert fald i Midtvesten.

Når man rejser igennem disse områder, må man konstatere, at det er svært at finde håb for fremtiden i mange af de gamle byer, selv om der glimtvis er nye kreative kræfter, der arbejder hårdt for at få områderne op at stå igen. Men der er millioner og atter millioner af mennesker, der sidder fast i fortiden og aldrig har fået styr på fremtiden og heller ikke får det.

04BUSSiliconValley-123300.jpg

Men det er først af national betydning, hvis den amerikanske drøm for alvor brister. Og det er den stadig ved ifølge Russo. Og det sætter yderligere en dimension på det, der sker i USA i øjeblikket med en Donald Trump, der netop har særdeles godt fat i den vrede og utilfredse del af middelklassen – især den hvide. Trump er naturligvis ingen Hitler. Langtfra. Men det er ifølge Russo ikke nogen tilfældighed, at Trump kan hente støtte fra tusinder af vrede, hvide mænd, som ikke længere bare er ramt af en midlertidig nedgang i job, men som for første gang føler, at deres eksistens er truet på langt sigt. Stålbæltet er ikke under forandring. Det står stille, og manges frygt er, at eksemplet kan brede sig også til andre dele af USA.

Man kan affeje diskussionen. Men den er der. Og den bunder i, at finanskrisen stadig ikke har sluppet sit tag i USA. Frygten for endnu et sammenbrud lurer altid om hjørnet, og hvis det sker, så er der for alvor grund til bekymring.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen