Berlingske Business

Åbne referater på vej fra ECB

EU-BANKINGUNION/
Den Europæiske Centralbank Foto:

Den Europæiske Centralbank vil formentlig snart begynde at udsende referater fra sine rentemøder, sådan som centralbankerne fra USA, Japan og Storbritannien allerede gør. Det kan blive en stor hjælp for de finansielle markeder.

Tyske Jörg Asmussen og franske Benoit Coeure, to af de mest magtfulde medlemmer af direktionen for Den Europæiske Centralbank (ECB), efterlyser nu begge åbne referater fra ECBs rentemøder.

Kommer de, bliver det, ligesom i USA, Japan og Storbritannien, muligt at se, hvem fra den 23 mand store direktion for ECB, der stemmer for eller mod, at renten skal ændres.

»Gennemsigtighed er vigtig, hvis pengepolitikken skal blive så effektiv som mulig,« udtaler både Jörg Asmussen og Benoit Coeure i et koordineret interview med Süddeutsche Zeitung i Tyskland og Le Figaro i Frankrig mandag.

Det er flere gange før blevet diskuteret at offentliggøre referater fra ECBs rentemøder, men debatten er blusset voldsomt op på det seneste. Det er sket efter, at ECBs chef­økonom, Peter Praet, 8. juli i år udtalte, at »der vil komme offentlige referater før eller siden.«

Italienske Mario Draghi, der er topchef for ECB, er også blevet mere åben på det seneste og sagde eksempelvis 4. juli, at »renten vil blive holdt lav i en meget lang periode.«

Renterne er ellers steget lidt, siden Ben Bernanke, som er topchef for Federal Reserve i USA, 19. juni udtalte, at foden nok snart lettes lidt fra den meget ekspansive pengepolitik, som Federal Reserve for tiden fører for at puste mere liv i amerikansk økonomi.

Markeder overreagerer

Ofte overreagerer de finansielle markeder med store udsving, når der kommer meldinger fra ECB. Det skyldes, at markederne ikke for alvor forstår, hvad ECB forsøger at signalere, og hvad deres næste træk måske bliver.

Kommer der åbne referater fra ECBs møder, kan det være med til at uddanne de finansielle markeder, så de bliver bedre til at opsnappe de ofte meget kryptiske signaler fra ECB.

ECB satte sidst renten ned til 0,5 procent i maj, og eftersom inflationen i de 17 eurolande fortsat er under to procent, er der stadig råderum til nye rentesænkninger eller andre pengepolitiske stimulanser.

Bruttonationalproduktet i eurolandene er faldet seks kvartaler i træk, og ECB venter en samlet nedgang i velstanden i år på 0,6 procent, mens ledigheden er historisk høj.

ECB holder sit næste rentemøde på torsdag, men det er næppe her, at beslutningen om at udsende referater fra bankens møder træffes. Det ligger formentlig et stykke ude i fremtiden og måske først til næste år.

Ifølge de nuværende regler, som blev sat i søen af Wim Duisenberg, der var ECBs første præsident, må referaterne fra bankens rentemøder først offentliggøres 30 år efter, at møderne er afholdt. Centralbankerne i både USA, Japan og Storbritannien udsender derimod referater fra deres rentemøder enten få minutter eller få dage efter, at møderne er afviklet.

»Det er indviklet at ændre vores regler, men vi overvejer hvordan det kan ske,« udtalte Mario Draghi sidste efterår, da han blev spurgt, om 30-års reglen vil blive ændret.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen