Berlingske Business

Pensionsklemme giver tømmermænd

OPSPARING

Over en halv million danskere straffes, hvis de sparer ekstra op til pension. Problemet skal løses, hvis vi fortsat skal være verdensmestre i pension, lyder det fra branchen.

Selv om vi er verdensmestre i pension, er over en halv million danskere med til pensions­festen med alvorlige tømmermænd. Rigtigt mange danskere primært i LO-familien er nemlig låst i en pensionsklemme, hvor det ikke kan betale sig at spare mere op til pension. De bliver reelt set straffet for det.

For de hårdest ramte betyder det, at hvis de sparer en krone ekstra op til pension, så ryger der næsten en krone i tilskud fra det offentlige. Det skyldes, at størrelsen af en række offentlige ydelser som pensionisttillæg, ældrecheck og boligydelse er gjort afhængig af, hvor meget man har ellers har sparet op til pension. Jo mere pension, man har sparet op, desto mindre tilskud fra det offentlige. Derved kan nogle personer få marginalskat på næsten 100 pct., og de bliver betegnet som samspilsramte.

20BUSPensionister.jpg

Hvis vi skal bevare placeringen som verdens­mester i privat pensions­opsparing, er det derfor uhyre vigtigt, at den nye borgerlige regering finder en løsning på det problem. Det skal ske, selv om den nye skatte­minister, Karsten Lauritzen (V), for nylig nedlagde Pensionskommissionen, påpeger pensionsbranchen.

Kommissionen blev nedsat af den tidligere regering og skulle se på de to hoved­problemer i det danske pensionssystem. Dels at der er en restgruppe af danskere, der slet ikke sparer op til pension, og dels,at rigtigt mange bliver straffet, hvis de får lyst til at spare ekstra op.

Adm. direktør i PensionDanmark Torben Møger Pedersen fremhæver, at de, som kommer mest i klemme, er danskere med en årlig privat pensionsudbetaling på mellem 20.000 kr. og 100.000 kr.

»De er tale om helt almindelige løn­modtagere, som begyndte at spare op til pension i starten af 90erne. Det er dem, som bliver hårdest ramt. Der er en række regler, som spiller dårligt sammen. På den måde ender beskatningen af de små og mellemstore pensionsopsparinger med at blive alt for høj. Det problem skal der gøres noget ved, hvis vi skal fastholde danskernes incitament til at spare op til pension,« siger Torben Møger Pedersen.

Problemet vil vokse

I oplægget til Pensionskommissionen hed det, at den skulle fremlægge en rapport i slutningen af næste år. Det bliver ikke til noget, og regeringen vil i stedet i løbet af foråret 2016 gennemføre en pensionsreform, der skal få restgruppen af danskere til at spare op til pension. Regeringen giver ikke noget bud på, hvordan det skal ske.

Herudover skriver regeringen, at det også er dens mål, at det bedre skal kunne betale sig at spare op til pension.

Fra Forsikring og Pension samt flere eksper­ter har der lydt hård kritik mod regeringen, fordi den ikke længere vil have Pensions­kommissionen. Den kunne komme med nogle gode bud på, hvordan problemerne kunne løses, bliver det fremhævet.

Cheføkonom i Danica Pension Jens Christian Nielsen understreger, at antallet af danskere, som bliver samspilsramte, sandsynligvis vil vokse fremover. Men i lighed med Torben Møger Pedersen tror han på, at den nye regering fortsat vil have fokus på både restgruppen, som ikke sparer op, og dem, som slår hovedet mod en marginalskat op mod 100 pct.

»Det er vigtigt, at vi også fremadrettet har et system, der tilskynder til privat opsparing. Derfor er det også positivt, at der i regeringsgrundlaget står, at målsætningen er større økonomisk tryghed i alderdommen, blandt andet ved at det bedre skal kunne betale sig at spare op, og at flere skal spare op til pension,« siger Jens Christian Nielsen.

For de højt lønnede danskere med en solid pensionsopsparing betyder samspilsproblemet ikke noget. De ender med at få så meget i pension, at de ikke kan få hverken ældrecheck eller pensionisttillæg. Derved får de fuldt udbytte af at spare endnu mere op til pension, hvis de får lyst til det.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen