Berlingske Business

Forsikringsselskaber fryser byggesagkyndige ud

pix - ejerskifte - biz
Forsikringsselskaberne nægter at tilbyde en ejerskifteforsikring på en bolig, hvis tilstandsrapporten er udarbejdet af bestemte byggesagkyndige, der er blevet sortlistet af selskaberne. Arkivfoto. Foto:

Flere store forsikringsselskaber nægter at tilbyde ejerskifteforsikring til kunderne, hvis tilstandsrapporten er udarbejdet af bestemte byggesagkyndige. Udfrysningen møder stor kritik fra klagenævn.

Forsikringsselskaberne Tryg og Dansk Boligforsikring vælger selv, hvem de vil lege med.

Således nægter selskaberne at tilbyde en ejerskifteforsikring på en bolig, hvis tilstandsrapporten er udarbejdet af bestemte byggesagkyndige, der er blevet sortlistet af selskaberne.

Årsagen til udfrysningen er, at de pågældende sagkyndige tidligere har lavet fejl i tilstandsrapporter, og det huer ikke selskaberne, der via ejerskifteforsikringen netop skal dække en række fejl og mangler, der ikke er beskrevet i tilstandsrapporten.

pix - hübbe - biz

»Vi har en håndfuld byggesagkyndige, hvor vi siger, at når vi får en tilstandsrapport fra dem, så kan vi desværre ikke tilbyde en ejerskifteforsikring,« siger Charlotte Raeburn, skadechef i Dansk Boligforsikring.

Tryg mere nuanceret

Samme billede er gældende i landets største forsikringsselskab, Tryg, der dog har ændret sin tilgang en smule. Tidligere skulle en byggesagkyndig blot havde modtaget en enkelt advarsel af Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede byggesagkyndige, men i dag kræver det flere fejl fra den byggesagkyndiges side.

»Tidligere ville vi ikke lave en ejerskifteforsikring, hvis den byggesagkyndige havde fået en advarsel, men vi ser mere nuanceret på det i dag. Nogle har fået advarsler for bagateller, og hos andre er det ikke noget generelt billede, der tegner sig. Men hvis det er gentagende sjusk, så gør vi ikke forretning med dem,« siger Troels Rasmussen, kommunikationsdirektør i Tryg.

Forsikringsselskabernes udfrysning af bestemte byggesagkyndige kritiseres af disciplinær- og klagenævnet, der netop er nedsat for at sikre kvalitet hos de byggesagkyndige og udelukke dem, der ikke gør deres arbejde godt nok.

»Vi har et offentligt disciplinær- og klagesystem. Vi giver sanktionerne, og hvis det er så grælt, at vi synes, at de ikke skal have lov til at fortsætte som byggesagkyndig, så kan de miste deres beskikkelse. Hvis forsikringsselskaberne sortlister byggesagkyndige, så betyder det de facto, at vi har et sideordnet system fra forsikringsselskabernes side, der reelt set gør det umuligt for en beskikket byggesagkyndig at drive sit erhverv. Det er en uskik, og det er ikke rimeligt,« siger advokat Henrik Høpner, der sidder med som særlig sagkyndig i disciplinær- og klagenævnet.

Han opfordrer forsikringsselskaberne til at stoppe med at agere politibetjent på egen hånd:

»Hvis vores sanktion er en advarsel, har vi vurderet, at den byggesagkyndige skal have en advarsel og ikke smides ud. Hvis vores vurdering var, at han skulle smides ud af ordningen, så havde vi jo gjort det. Nu bliver han de facto smidt ud af ordningen, for hvem i alverden vil ringe til en byggesagkyndig, der ikke kan få et ejerskifteforsikringstilbud. Hans dage er jo talte.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen