Berlingske Business

Vismænd foreslår nyt system for kvælstofregulering

Ammonium Nitrat, Gødning, Trai
Vismændene foreslår en alternativ metode til at begrænse udledningen af kvælstof i havene. Det skal ske ved at pålægge afgifter på landmænds brug af gødning. Scanpix/Jeppe Michael Jensen

Vismændene giver i miljørapport et anderledes bud på, hvordan kvælstofudledningen fra landbruget kan mindskes.

Med landbrugspakken fra december 2015 blev det besluttet, at reguleringen af landmænds udledning af kvælstof skulle skrues anderledes sammen end tidligere.

Målet er at efterleve kravet om at reducere udledningen af kvælstof frem mod 2027.

Præcis hvordan er endnu ikke fastlagt, og derfor kommer Det Miljøøkonomiske Råds formandskab - i daglige tale vismændene - i sin nyeste rapport med et bud på, hvordan det kan gøres.

22BUSThomasJensen-svinebond.jpg

Vismændene foreslår, at man fremover lægger en afgift på brugen af gødning.

Afgiften skal dog ikke kun beregnes i forhold til den mængde kvælstof, der tilføres jorden.

Derimod skal man skrue afgiften sådan sammen, at den tager højde for den skadevirkning, som det udvaskede kvælstof kan have på havmiljøet.

Det vil i praksis sige, at det bliver langt dyrere at gøde jorden i områder, hvor kystvandet er særligt sårbart over for forurening, eller hvis jordbunden eller afgrøden betyder, at der udledes mere kvælstof i havet.

USA-FARMING/EQUIPMENT-SALES

Men det vil omvendt også betyde, at der er landmænd, som helt slipper for at betale afgift.

»Samfundsøkonomisk er det den billigste måde at nå reduktionsmålene på.«

»Set fra landmandens synspunkt er det et enkelt system, vi lægger op til. Det lægger ikke begrænsninger på, hvordan den enkelte landmand driver sin gård, herunder hvor meget gødning han bruger,« siger miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen.

Svin - 20161115124125456_org.j

Vismændene kommer ikke med bud på, hvad man skal bruge provenuet fra dyrkningsafgifterne til.

En mulighed er at tilbageføre afgifterne til landmændene. Så skal det i givet fald ske på en måde, som ikke griber ind i den incitamentsstruktur, der er opstillet.

Som reglerne er i dag, er der ingen afgift på brugen af kvælstof.

Hver landmand får derimod tildelt en mængde gødning, som er beregnet ud fra den mest økonomiske dyrkningsmetode på en given mark med en given afgrøde.

Fra denne optimale mængde har der været fratrukket en procentdel svarende til den mængde kvælstof, så den samlede reduktion i hele landet svarer til de mål, man har sat op.

Mandag - biodynamisk landmand

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen