Berlingske Business

»Vi fyrer ikke bare et par hundrede i Arla«

25BUSjais.jpg
"Ruslands boykot reducerer årligt Arlas omsætning med én milliard kroner," siger Jais Valeur, koncerndirektør i Arla. Foto: Flemming Krogh/Scanpix

Arla har 4.000 færre ansatte end for syv-otte år siden, da beskæftigelsen toppede. Mens Arlas konkurrent, new zealandske Fonterra, nu fyrer 500, klapper Arla hesten i denne omgang.

Arla har ingen interesse i at få en historie i medierne om, at selskabet jager folk ud med nye fyringer, fordi priserne på mælk rasler ned på globalt plan. For sådan er det ikke, fastslår koncerndirektør Jais Valeur oven på meldingen om, at en af Arlas konkurrenter, Fonterra netop har indledt en større afskedigelsesrunde. Over 500 ansatte ryger ud.

»I Arla effektiviserer vi hele tiden. Men vi går ikke bare ud og fyrer nogle hundrede mennesker. Når vi hvert år har effektiviseret ved at få folk til at arbejde på en anden og bedre måde, undgår vi at gribe til panikreaktioner,« siger han.

I 2012 var det Arla, der tog en ordentlig fyringsrunde og skilte sig af med 500 ansatte i administrationen, men der er også afskediget medarbejdere i 2013, 2014 og i år, påpeger direktøren.

»Jeg foretrækker at se på, at vi fra 2012 til udgangen af i år har effektiviseret og sparet for 2,5 mia. kr. årligt. Det er bl.a. et resultat af personalereduktioner,« forklarer Jais Valeur.

Derfor er Arla ikke ligesom verdens største eksportør af mejeriprodukter, Fonterra, tvunget til at fyre. Fonterra må fyre flere end 500 af 19.000 ansatte pga. krisen i mejeribranchen.

Arla slår sig sammen med egyptisk mejerigigant

Rettidig omhu

Det har Arla-direktøren en forklaring på.

»Vi har allerede gjort meget for at tilpasse omkostningerne ved effektiviseringer. Blandt andet er en stor del af koncernens administration flyttet fra Danmark til Polen, hvor lønningerne er væsentligt lavere end her. Der foregår en masse tiltag hele tiden. Vi har f.eks. effektiviseret vores osteproduktion. For et par år siden lukkede vi Hjørring og Klovborg mejerier,« siger Jais Valeur.

Effektiviseringerne har siden 2012 kostet mindst 700 stillinger i hele Arla-koncernen. I dag har selskabet 19.000 ansatte mod 23.000 for syv-otte år siden, da beskæftigelsen toppede. I samme periode er selskabet, der sidste år omsatte for 79 milliarder kroner, blevet meget større.

ARLA

Russisk boykot rammer hårdt

De aktuelt globalt lave mælkepriser skyldes primært det forbud, Rusland for et år siden indførte på import af fødevarer fra EU, herunder en række mejeriprodukter. Boykotten, der har været et hårdt slag for Arla, er fornylig forlænget yderligere.

Det seneste år har været en kraftig rutsjetur for den globale mejeribranche. Den store forandring for Arla og andre europæiske mejeriselskaber, der tidligere eksporterede mærkevarer på livet løs til høje priser til Rusland, er, at de nu sælger færre mærkevarer og flere bulkvarer til andre dele af verden. Det presser indtjeningen for selskaberne.

»Ruslands boykot reducerer årligt Arlas omsætning med op mod én milliard kr. De mejeriprodukter, vi tidligere solgte som primært mærkevarer til gode priser i Rusland, var ost og smør under mærkerne Arla, Castello og Lurpak. Produkterne sender vi nu til Japan, Sydkorea, Mexico, Sydøstasien, Mellemøsten og Afrika som bulkprodukter til noget lavere priser. Det får hele markedet til at tippe nedad,« forklarer Jais Valeur.

Efter rekordpriser på mælk og andre mejeriprodukter i hele 2013 og første halvdel af 2014 er det globale marked også ramt af modvind på andre fronter end Rusland. Det er sket i takt med, at det globale udbud af rå mælk har oversteget efterspørgslen.

Det har givet ekstra rystelser i mejeriindustrien, da ikke kun Rusland er faldet væk som eksportmarked for mejeriprodukter fra EU, men også at Kina importerer væsentligt færre mejerivarer.

Arla

En farlig cocktail

»Vi har mistet omsætning i Rusland, haft voldsom tilbagegang i efterspørgslen i Kina og nu er der forventninger om stigende mælkeproduktion i EU. De tre faktorer får markedet til at falde sammen,« siger Jais Valeur.

Med et salg på 79 milliarder kroner nåede Arla Foods sidste år den største omsætning nogensinde i selskabets historie. Meget af stigningen skyldtes en samlet organisk vækst på næsten syv procent. I år venter direktør Jais Valeur en stagnerende eller faldende omsætning. Han skønner, at omsætningen nok lander mellem på 75 og 80 milliarder kroner.

For prisbevidste danske forbrugere er der måske snart godt nyt. Hvis tendensen fra Tyskland får afsmittende virkning her til lands, kan danske forbrugere muligvis se frem til meget lavere priser i detailbutikkerne på enkelte produkter. I Tyskland er priserne på smør og skiveskåret ost – også fra Arla Foods – raslet ned.

01BUSUKRAINE-CRISISRUSSIA-F.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen