Berlingske Business

Vi er fortsat verdensmestre i økologi - men nu har Kina meget kraftig vækst på den front

Økologi RB Plus Ny bølge af økologer skal dække varemangel
Arkivfoto:Vi er fortsat verdensmestre i økologi - men nu har Kina meget kraftig vækst på den front Foto:

Danskerne spiser fortsat mere økologisk. Vi er verdensmestre i økologi, hvis man måler på salget i supermarkeder. Verdens mest befolkningsrige land, Kina, er blevet 4. største økologiske marked på globalt plan. Det viser frisk rapport.

Økologisk mælk, æg og frugt er de store store sællerter i danske supermarkeder, mens f.eks. vin og rengøringsmidler i økologiske varianter er sværest at få danske forbrugere til at købe.

På omkring ti år er det økologiske salg mere end fordoblet i Danmarks dagligvarehandel. Økologien tegnede sig i 2016 for hele 9,7 procent af det samlede antal solgte varer.

Vi har hørt det før, men dermed er Danmark det land i verden, hvor økologien har den største markedsandel i forhold til det samlede salg i landets detailhandel. På andenpladsen kommer Luxembourg på andenpladsen og på tredjepladsen  Schweiz med en n økoandel på henholdsvis 8,6 og 8,4 procent.

Kina er nu det fjerde største marked for økologi på verdensplan, når mal måler alt salg fra detailhandel til foodservice til f.eks. hoteller og kantiner. I 2016 blev der handlede kineserne økologi for hele 44 mia. kr.

01BUS-ko-102906.jpg

Det er en stigning på 25 procent i forhold til året før, viser nye tal fra den internationale rapport »The World of Organic Agriculture«, som fokuserer på økoforbrug og økologisk fødevareproduktion i 178 lande.

Ifølge rapporten, der er udgivet af Research Institute of Organic Agriculture, FiBL, og Organics International, IFOAM, er USA langt det største økologiske marked i verden med en omsætning på 290 mia. kr. i 2016.

På globalt plan købte forbrugerne økologiske fødevarer for godt 540 mia. kr. Tallene er onsdag offentliggjort på den store økologiske fødevaremesse BioFach i Nürnberg i Tyskland.

gris

»Tallene viser med al tydelighed, at det fortsat er nødvendigt med fokus på den danske økologieksport til Kina, da det er et marked i voldsomt vækst. Flere af vores store virksomheder har allerede godt gang i eksporten til Kina, der i 2016 var på 300 mio. kr. Vi skal dog ikke glemme nærmarkederne Tyskland og Frankrig, som er det næststørste og tredjestørste økologimarked i verden,« siger Kirsten Lund Jensen, økologichef brancheorgisationen Landbrug & Fødevarer.

Der blev eksporteret danske økovarer for 2,4 mia. kr. i 2016, og det svarer til en stigning på 23 procent i forhold til året før.

Med en befolkning på næsten 1,4 milliard mennesker eller omkring en femtedel af jordens befolkning er Kina verdens mest folkerige land. Mens det økologiske marked steg med hele 25 procent til 44 mia. kroner i 2016 Kina, steg det med 22 procent til 50 mia. kr. i Frankrig.

xx

»Danmark fortsat er det land i verden, der har den største økologiske markedsandel i detailhandelen,« siger Kirsten Lund Jensen fra Landbrug & Fødevarer.

Hun skønner, at økologiens markedsandel steg til omkring 10,4 procent. i 2017, fordi der har været en vækst i salget i detailhandlen på 13-15 pct.

»Vi er pavestolte over, at Danmark er verdens førende økoland. Det viser, at danskerne ønsker at gøre en forskel, når de lægger varer i indkøbskurven. Danskerne tager medansvar for at skåne vores fælles natur og drikkevand for sprøjtegifte og sikre dyrene et godt liv,« siger Helle Borup Friberg, administrerende direktør i Økologisk Landsforening.

I 2016 var Schweitz det land i verden,  der havde det største forbrug af økologi pr. indbygger, nemlig 2.190 kr. Det skyldes, at økologiske fødevarer i Schweiz, der står uden for EU, er væsentlig dyrere end i Danmark.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen