Berlingske Business

Verden spiser økologi for over 570 mia. kroner

15BUSRB-Plus-Danskerne-vil-.jpg
Danskerne lægger flere og flere økologiske varer i indkøbskurven, og den globale tendens er den samme. Foto: Linda Kastrup.

Danske eksportører på det hidtil største danske fremstød på verdens største økologiske fødevaremesse, BioFach i Tyskland. Thise Mejeri laver oste i topklasse og modtager en international pris.

Danmark fylder ikke meget på verdenskortet. Men det gør til gengæld produktionen og eksporten af økologiske fødevarer. Det kan man se på verdens største økologiske fødevaremesse, BioFach, der åbner onsdag i Nürnberg i Sydtyskland. Under stor bevågenhed fra bl.a. opkøbere fra det vigtige tyske marked deltager 54 danske eksportvirksomheder i det største eksportfremstød nogensinde.

Thise

Danske oste bliver bedre og bedre i disse år. På landets næststørste økomejeri, Thise ­Mejeri, udvikler de oste i topklasse. Torsdag får ­mejeriet på BioFach en fornem pris. Det er førstepræmien i den internationale økologiske ostekonkurrence, Biocaseus, for selskabets bløde økologiske specialost, Bernstein Grubé. Den er en videreudvikling af Thises ravost. Administrerende direktør Poul Pedersen og salgsdirektør Peder G. Jessen modtager prisen på fødevaremessen. I år var 174 oste fra ni lande til bedømmelse.

»Vi håber, at osten, der er lagret i Hjerm Kalk­grube, med tiden bliver en lige så stor succes som vesterhavsosten, der er vores mest sælgende specialost. Successen er så stor, at vi har kronisk mangel på vesterhavsoste,« siger Mogens Poulsen, der er Thise Mejeris kulturminister og repræsenterer mejeriet på BioFach.

Økologi

Grubelagret Rav ost sælges i Kvickly, SuperBrugsen og udvalgte Dagli’Brugs-butikker, mens Irma og ostehandlere har osten med det internationale navn Bernstein Grubé. Og nu satser Thise især på det tyske marked. Naturli’ Foods fra Aarhus er en af de andre deltagere i BioFach. Firmaet lancerer her et 100 procent plantebaseret økologisk smørbart produkt, lavet på raps-, kokos- og sheaolie og mandelsmør. Marketingdirektør i Naturli’ Foods, Mikael Pilgaard, håber, at »Økologisk Smørbar«, som produktet hedder, gennem præsentation på fødevaremessen kan komme ind på markederne i bl.a. Tyskland, England og Skandinavien.

Mens forbrugerne verden over køber mere økologi end nogensinde, er det fortsat danskerne, der kan bryste sig af at spise mest økologi, når det bliver målt på indkøb af fødevarer i dagligvarebutikkerne. Det viser en ny international rapport fra det schweiziske forskningscenter FiBL og den internationale økologiske organisation, IFOAM. Opgørelsen dækker 2015.

Young man serving food

Danmark er med en økologisk andel af det samlede fødevaresalg i dagligvarehandelen på 8,4 procent verdens førende økologination. På anden- og tredjepladsen ligger Schweiz og Luxembourg med en økologisk markedsandel på henholdsvis 7,7 og 7,5 procent, viser rapporten.

»Danmark har en global førsteplads, vi kan være utroligt stolte af. Først og fremmest er det et vidnesbyrd om, at danskerne i høj grad ønsker at tage ansvar med deres føde­vareindkøb og gøre en forskel for naturen og miljøet samt sikre et godt liv for dyrene. Samtidig er vores økologiske førsteplads et klart signal til eksportmarkeder i hele verden om, at danske økovirksomheder producerer spændende kvalitetsfødevarer, der er populære hos forbrugerne,« siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

helenebirk

Salget fordoblet på ti år

Det er ikke alene i Danmark, at efterspørgslen på økovarer stiger. På verdensplan blev der solgt økologiske varer til en værdi af 81,6 milliarder dollar i 2015 eller ca. 570 milliarder kroner. Det er en fordobling på ti år. Den stærkt ­stigende interesse for økologi giver også et stort potentiale for danske økologiske eksport­virksomheder.

Den danske økologieksport satte i 2015 ­rekord på tiende år. Der blev i eksporteret danske økovarer for næsten to milliarder kroner i 2015, en stigning på 15 procent i forhold til året før. 38 procent af økoeksporten gik til Tyskland, som er det største eksportmarked. Foreningen venter, at eksporten vil nå cirka 3,5 mia. kroner i 2020. Flere end 1.100 landmænd har søgt om statsligt økologisk arealtilskud til et areal på ca. 40.000 hektar, der svarer til fire gange Amagers areal.

30BUSPix-Benjamin-oko-16041.jpg

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) lovpriser væksten i det økologiske landbrug og eksporten.

»En økologieksport på næsten to mia. kroner skaber job over hele Danmark. Når der er stigende efterspørgsel efter økologiske varer, skal vi fra regeringens side gøre, hvad vi kan for at støtte danske landmænd og økologiske producenter i at kunne levere deres varer til eksportmarkederne. Mange landmænd vil gerne være økologer. Derfor støtter vi den største omlægning til økologi i 20 år, vi arbejder for at fremme den økologiske eksport, og jeg deltager i BioFach,« siger Esben Lunde Larsen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen