Berlingske Business
12:14Novo Nordisk trækker dansk eliteindeks i gedigent plus

Topforsker: Antibiotikafrie svin er fremtiden for eksporten

04BUSIngmer-bred-141514.jpg
Kød fra svin, der aldrig er blevet behandlet med antibiotika, er blevet et hit, og professor i fødevaresikkerhed på Københavns Universitet Hanne Ingmer ser store perspektiver for den danske eksport: »Hvis vi skal blive ved med at have husdyrproduktion i Danmark, bliver vi nødt til at kunne levere noget, hvor vi kan tage en højere pris for kødet,« siger Hanne Ingmer. Foto: Søren Bidstrup

Professor vurderer, at over halvdelen af den konventionelle svineproduktion kan blive antibiotikafri. Det afhænger af både efterspørgsel og konkurrencen, lyder det fra direktør i Danish Crown.

Forbrugerne ønsker sunde og sikre fødevarer. Flere og flere foretrækker kød fra gårde, der ingen medicin bruger og derfor har lavere risiko for udvikling af antibiotikaresistente bakterier, som bliver overført til mennesker.

Mens slagterikoncernen Danish Crown har fået succes med eksport af ­kød fra antibiotika­frie svin til bl.a. USA, der ventes at blive et stort marked, sælger Bilka nu mere af den slags kød end økologisk svinekød herhjemme.

22BUSThomasJensen-svinebond.jpg

En dansk topforsker, professor i fødevaresikkerhed og zoonoser Hanne Ingmer, Københavns Universitet, ser derfor store perspektiver i at omstille den store konventionelle ­svineproduktion i Danmark.

»Voksende international efterspørgsel efter kød fra antibiotikafrie svin og kyllinger kan blive fremtiden for dansk kødproduktion. Hvis vi skal blive ved med at have husdyrproduktion i Danmark, bliver vi nødt til at kunne levere noget, hvor vi kan tage en højere pris for kødet. Det bliver i fremtiden sværere for danske producenter at konkurrere med producenter i lande, der har lave lønudgifter, f.eks. Østeuropa og USA. Jeg synes, det er oplagt, at Danmark bliver foregangsland med antibiotikafri produktion,« siger Hanne Ingmer.

»Jeg tror, at over halvdelen af Danmarks konventionelle svineproduktion på sigt kan blive antibiotikafri. Det er en produktion, der vil kunne supplere den økologiske svineproduktion, hvor man kun én gang i grisens liv må behandle med antibiotika,« siger hun.

Der er mange milliarder på spil

Danmark er storeksportør af svinekød og Europas største eksportør af levende svin. De fleste af de mange millioner svin, der bliver producereret hvert år på store gårde, er smittet med den frygtede multiresistente bakterie MRSA CC398, mest kendt som svine-MRSA eller husdyrs-MRSA. De første 11 måneder af 2016 lå Danmarks svinekødseksport på 26,5 milliarder kr. Det er en stigning på én milliard i forhold til samme periode året før.

Både forskere, læger og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ser med stor bekymring på, at 88 procent af de danske svinebesætninger er smittet med MRSA-bakterier, altså stafylokokker, der er modstandsdygtige og dermed resistente over for de antibiotika, som sædvanligvis anvendes til behandling af stafylokokinfektioner hos mennesker.

RB PLUS MRSA-indsats får kritik for at være sløv

I fjor blev 1.208 personer herhjemme ifølge Statens Serum Institut smittet med svine-MRSA. Syv fik blodforgiftning, og én person døde.

Professor Hanne Ingmer understreger, at risikoen for, at der er antibiotika-rester i det kød, som bliver produceret i Danmark, er meget lav. Og de, der er blevet syge af svine-­MRSA, er mest dyrlæger og landmænd, der har med dyrene at gøre, frem for mennesker, der blot har håndteret kødet.

»Danmark er et optimalt sted at satse på kød fra dyr, der ikke har fået antibiotika. Vi har jo stor erfaring med husdyrproduktion, hvor ­dyrevelfærden bare er blevet bedre og bedre, og fødevarerne er sikre og sunde. Opdræt af husdyr uden brug af antiobiotika kan blive fremtiden i Danmark. Interessen for kødet er stor i USA, der er et gigantisk marked. Også i Kina bliver man stadig mere opmærksom på, hvordan man forbedrer fødevaresikkerheden, og det kan være ved at satse på antibiotikafrit kød,« siger Hanne Ingmer.

Konventionelt kød er sikkert nok

Hun finder, at Danmarks svineproducenter og slagterindustrien bør være visionære og udnytte muligheden for at undgå den type resistente bakterier i produktionen:

»Konventionelt kød er sikkert at spise, men forbrugerne ønsker bare ikke at være medvirkende til en produktion, hvor der bliver brugt unødig medicin til dyrene. Tidligere bekymrede folk sig ikke så meget om det kød, de spiste, bare de ikke blev syge af det. I dag er folk meget mere informerede om globale trends, end de var for 10-15 år siden,« siger Hanne Ingmer.

»Danske forbrugerne kan godt se, at hvis man vil reducere det pres, der er på resistente bakterier i kødet, giver det god mening af få antibiotika ud af kødproduktionen. Folk ved jo godt, at der kan blive problemer med behandling af infektioner og sygdomme med antibiotika, når der bliver brugt antibiotika i landbruget,« siger Hanne Ingmer.

Slagteriet

Nicheproduktion af antibiotikafri grise har stor bevågenhed hos Danish Crown og koncernens leverandører. Selskabet slagter i øjeblikket 3.500 svin, der aldrig har fået antibiotika. Det hele eksporteres. Danish Crown regner i første omgang på at komme op på slagtning af 12.000 grise om ugen i takt med, at afsætningen vokser.

Selskabet ser USA som et potentielt stort marked, men der er også potentiale i Kina og Sydamerika. Hvis disse markeder for alvor begynder at efterspørge grise, der er produceret uden brug af antibiotika, er potentialet rigtigt, rigtigt stort, mener underdirektør Søren Tinggaard fra Danish Crowns salgsafdeling.

»På lang sigt kan vi måske godt komme op på, at halvdelen af vores svineleverancer er opdrættet uden brug af antibiotika. Men om vi når dertil, afhænger af forbrugernes efterspørgsel på produkterne, og hvordan markederne udvikler sig. Hvis USA og andre lande begrænser deres antibiotikaforbrug i svineproduktionen og går mere i retning af antibiotikafri produktion, vil vi få øget konkurrence, og det vil helt naturligt begrænse vækst mulighederne,« siger Søren Tinggaard.

Benhård konkurrence i vente

Danish Crown kommer ikke til at hvile på laurbærrene. Der er kridtet op til benhård konkurrence i branchen om kunderne, efter at verdens største svineproducent og slagterikoncern, amerikanske Smithfield Foods, ifølge medier i USA har etableret en produktion med grise opdrættet uden brug af antibiotika.

Bacon, pølser og fersk svinekød sælges til bl.a. supermarkeder under varemærket Pure Farm. Med mærket garanterer Smithfield Foods, der ejes af kinesiske Shuanghui International Holdings, at grisene er produceret efter de højeste standarder foreskrevet af det amerikanske landbrugsministerium, US Department of Agriculture. Grisene får hverken antibiotika, vækstfremmere, hormoner eller andre kunstige tilsætningsstoffer.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kommenteres og debateres via Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen