Berlingske Business

Royal Greenland vil være verdens største

royal greenland
ARKIVFOTO.

For 6 år siden var Royal Greenland helt på spanden. Gælden er nu barberet ned. Som led i en ambitiøs strategi om at blive verdens største på vilde rejer og fisk fra Nordatlanten, køber den grønlandske gigant en større canadisk fiskeindustri.

På Færøerne og i Norge har den boomende industri inden for opdræt af laks gyldne tider. Og nu rykker grønlandske Royal Greenland for alvor i front for at øge indtjeningen på profitable seafood-produkter fra Nordatlanten.

Koncernens mål er at blive nummer ét i verden på især vilde koldtvandsrejer og hellefisk.

Med overtagelsen af en af de større fiskeindustrier i Newfoundland i Canada, der har en betydelig produktion af koldtvandsrejer, er den 100 procent selvstyreejede grønlandske seafood gigant kommet et skridt nærmere sit mål.

»Opkøbet er et rigtigt vigtigt skridt for os, da vi nu udvider de grønlandske aktiviteter i udlandet. Vi har en stor salgsmaskine, som vi gerne vil sende flere produkter gennem,« siger koncernchef Mikael Thinghuus.

Royal Greenland har en ambitiøs strategi om at blive verdens førende leverandør af vildtfanget nordatlantisk seafood, specielt med fokus på koldtvandsrejer og hellefisk.

Til BM Erhverv

Siden Royal Greenland i 2009 var på randen af en konkurs og måtte have en kapitalindsprøjtning fra Grønlands Selvstyre på en halv milliard kr., har koncernen polstret sig. Det er sket ved at sælge ikke-kerneaktiviteter fra, barbere gælden ned og øge egenkapitalen.

Royal Greenland har længe ønsket især at blive større ved at vokse inden for kerneproduktet koldtvandsrejer, hvor Royal Greenland sidder på 20 pct. af verdenshandlen.

Fiskeindustrien er fortsat meget fragmenteret og har behov for en konsolidering for at øge indtjeningen.

»Vores køb af Quin Sea er en af de første større opkøb på tværs af grænserne i Nordatlanten i de senere år,« siger Mikael Thinghuus, topchefen i Royal Greenland.

Regeringen i provinsen Newfoundland og Labrador har efter lang tids sagsbehandling godkendt, at Royal Greenland får en række regeringslicenser til at drive de fem Quin-Sea fabrikker. Her er 700 ansatte.

Royal Greenland har i forvejen en rejefabrik i provinsen Quebec.

Quin Sea producerer årligt mere end 11.000 tons og har over 300 mio. i omsætning. Der er en betydelig produktion og salg af rejer og krabber, men selskabet producerer også torsk, hellefisk, snegle og muslinger.

Selskabets hidtidige ejere og leder Fred Hopkins og Derrick Philpott fortsætter i virksomheden.

Med købet af Quin-Sea Fisheries får Royal Greenland ikke bare en veldrevet, men også en profitabel virksomhed, der styrker den grønlandske seafood gigants afsætning.

Royal Greenland ser frem til, at Quin-Sea kan give Royal Greenland stærkere fodfæste på det nordamerikanske marked. Samtitidig kan det grønlandske selskab åbne dørene for canadiske produkter på markederne i Europa og Asien.

Trods en grum vinter med isproblemer i Grønland rapporterede Royal Greenland i januar om et rekordoverskud før skat i regnskabsåret 2014/15.

Fremgangen var drevet af høje priser på især rejer, men også hellefisk skæpper godt i kassen.

Royal Greenland

Overskuddet steg med tre procent til 204 mio. kr., mens omsætningen faldt fra 4,9 milliarder i 2013/14 til 4,7 milliarder i 2014/15. Der var rekordprofit trods en lang og hård vinter i Nordgrønland, som især ramte produktionen og salget af hellefisk.

Sidste års overskud efter skat blev på 113 mio. kr. Royal Greenland har en egenkapital på 1,3 milliard kr. og en soliditet på 33 procent.

Der er 2.200 ansatte på hovedkontoret i Nuuk, de knapt 40 fabrikker og handelssteder i Grønland samt produktions- og salgsafdelinger i Danmark, øvrige Europa, Canada og Kina.

I Grønland øgede Royal Greenland beskæftigelsen fra 980 til 1.200. Royal Greenland’s flåde består af 14 fabriksskibe og trawlere til fiskeri af rejer, hellefisk og torsk.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen