Berlingske Business

Rebien-kabalen

Novo-direktør er på vej ind i Carlsbergs bestyrelse
Overskrift
Lars Rebien Sørensen er et fyrtårn i dansk erhvervsliv, siger Carlsberg-formand Flemming Besenbacher, der har været i dialog med Rebien om en post i Carlsbergs bestyrelse gennem længere tid. ARKIVFOTO. Foto:
 

Der findes masser af målinger på, hvor meget topchefen vil påvirke aktiekursen, hvis han eller hun forlader sin post.

En svagt præsterende virksomhed vil opleve et kursløft i håb om bedre tider forude, en stærkt præsterende virksomhed risikerer at opleve et kursfald, når en succesfuld direktør forlader det øverste job. Af frygt for at der kommer grus i maskineriet, og efterfølgeren ikke kan levere varen.

Novo-direktør er på vej ind i Carlsbergs bestyrelse

Novo Nordisks topchef Lars Rebien Sørensen har en høj pris på sit hoved. Godt nok kom han fra baghjul tilbage i 2000, da den ukendte Lars Rebien blev hentet frem som ny topchef i Novo Nordisk efter navnkundige Mads Øvlisen. Men Rebien har i den grad leveret varen. Novo Nordisk-virksomheden er i dag den suverænt mest værdifulde børsvirksomhed i Norden, og brandet Lars Rebien har i dag den højeste og mest ombejlede værdi blandt topcheferne i Danmark.

Derfor er det godt set af Carlsbergfondet, der styrer bryggeriet i Valby, at hente Lars Rebien ind som medlem af bestyrelsen, sandsynligvis som næstformand. Ganske vist kommer Rebien fra en såkaldt B2B-virksomhed, mens Carlsberg i den grad er en B2C-virksomhed, altså med direkte kontakt til slutbrugerne. Men man må formode, at Rebien kan bidrage med en masse på det strategiske og taktiske område, trække på sin internationale erfaring og dermed blive en vægtig sparringspartner til især formand Besenbacher i opgaven med at få placeret Carlsberg på det bryggeriverdenskort, som pt. ser ganske udfordrende ud.

Set med Carlsberg-øjne er der altså tale om en styrkelse af Carlsberg-bestyrelsen. Noget sværere kan det blive at få kabalen i Novo Nordisk til at gå op.

Når Rebien således nu rekrutteres til endnu en bestyrelse, så bærer det selvfølgelig ved til spekulationerne om, hvornår Lars Rebien forlader topposten i Novo Nordisk. Han fyldte 60 år i efteråret 2014, Novo Nordisk-bestyrelsen har udnævnt en viceadministrerende direktør (Kåre Schultz), og den øvrige ledelse i Novo Nordisk vurderes som en stærk ledelse. Altså skulle et snarligt skifte være lige til højrebenet. Og Rebien har da også selv indikeret, at han næppe skal lede de næste femårsplaner i Novo Nordisk.

pix

Helt så enkelt er det dog ikke. Der er faktisk kommet lidt grus i maskineriet i Novo Nordisk-toppen, og det betyder, at Lars Rebien lige nu er det helt centrale og vigtige bindeled i Novo Nordisk.

Novo Nordisk-kendere ser 2015 som det egentlige udskilningsløb i Novo Nordisk-toppen. I det opløb deltager, udover Kåre Schultz, også de to direktionsmedlemmer Lars Fruergaard og Jakob Riis. Vurderingen er, at en af disse tre inden for det næste år præsenteres som afløser for Lars Rebien. Men hvornår denne beslutning tages, ved selvfølgelig kun Novo Nordisk-bestyrelsen med formanden Göran Ando i spidsen.

Med i den kabale hører også afklaringen af, hvor Lars Rebien skal fortsætte i Novo-gruppen, der omfatter de børsnoterede selskaber som eksempelvis Novo Nordisk, moderselskabet Novo A/S og den stenrige Novo Nordisk Fonden. Det vil være særdeles overraskende, hvis Rebien glider helt ud af Novo-sfæren, når han forlader topchefstillingen i Novo Nordisk. I så fald taber man masser af viden om ikke bare virksomheden Novo Nordisk, men også om ejeropbygningen bagved, og den efterhånden meget store ejerfond. Faktisk en af de største i Europa.

10BUSjesper-brandgaard.jpg

Dog vil det være overraskende, hvis Lars Rebien fortsætter i bestyrelsen i Novo Nordisk. Dermed vil han risikere at komme til at skygge for sin efterfølger, og et sådant skifte er da heller ikke i overensstemmelse med anbefalingerne om god selskabsledelse.

Så ja, en masse ting skal falde på plads, før meddelelsen om Lars Rebiens afgang som topchef i Novo Nordisk kan sendes ud. Men med sin seneste bestyrelsespost i Carlsberg må man antage, at planerne om eksekveringen af topchefskiftet er noget længere fremme end den gængse opfattelse i omverdenen. Også selv om meldingen fra Novo Nordisk-bestyrelsen vil lyde, at det er »business as usual.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen