Berlingske Business

Pensions-direktør om ny fond: Sådan bliver 700 mio. kr. til seks milliarder

mm
Adm. direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, mener, at der ingen tvivl er om, at landbrugsfonden vil få stor betydning for danske virksomheder inden for landbrugs- og fødevaresektoren. Danske virksomheders medvirken er en forudsætning for penge fra fonden, og projekterne realiseres. Foto:

PensionDanmarks topchef, Torben Möger Pedersen, er begejstret. For den nye landbrugsinvesteringsfond, som PensionDanmark, PKA, staten og andre investorer vil skyde 700 mio. kr. i, kan føre til en samlet investering på 6 mia. kr. i landbrugs- og fødevareproduktion i u-lande og give et godt afkast.

Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark er en ualmindelig glad og begejstret mand.

Senere på måneden vil han nemlig i Davos i Schweiz fortælle topledere fra det internationale erhvervsliv og politik om den særlige danske model med en ny landbrugsinvesteringsfond til at hjælpe mange ulande med milliardinvesteringer i bæredygtig landbrugs- og fødevareproduktion.

»Vi har lavet en unik model, hvor man i en fond kombinerer offentlige og private midler. Jeg oplever meget stor international interesse for Klimainvesteringsfonden, som blev stiftet i 2014 og som den nye landbrugsfond er en model af, « siger administrerende direktør Torben Möger Pedersen.

ZIMBABWE FOOD

Der er nu over syv milliarder mennesker på kloden, og mere end én milliard går sultne i seng.

Rejser du til Beijing i Kina, Manila på Filippinerne eller Lusaka i Zambia, ja så undrer du dig sikkert over alle de mennesker, der er på gaderne.

I løbet af de næste godt to årtier kommer der yderligere 2,5 milliarder til, så der bliver 9,5 milliarder munde at mætte. Det kræver, at den globale fødevareproduktion bliver øget med 70 procent.

Den statslige landbrugsfond, Danish Agribusiness Fund, skal sikre flere og bedre fødevarer i u-landene.

torsdag - Anders Holch Povlsen

PensionDanmarks topchef er glad for modellen med nye landbrugsinvesteringsfond, som PensionDanmark, PKA, staten og andre investorer vil skyde 700 mio. kr. i, kan føre til en samlet investering på seks mia. kr. i landbrugs- og fødevareproduktion i ulande.

Foreløbig er der 700 mio. kr. klar, når der bliver behov for dem i landbrugs- og fødevareprojekter. siger Torben Möger Pedersen. Investeringerne består af hver 200 mio. kr. fra de to pensionskasser, 210 mio. kr. fra IFU og små 90 mio. kr. fra Danmarks udviklingsbistand.

kristian jensen

PensionDanmark skød for to år siden skød 200 mio. kr. i Klimainvesteringsfonden. Den blev ligeledes oprettet af regeringen med indskud fra private danske investorer og den danske udviklingsbistand.

Torben Möger Pedersen ser den danske stat som vinder i forbindelse med fondene, fordi staten med et beskedent indskud af udviklingsbistand genererer langt større indskud fra private investorer.

Klimainvesteringsfonden har en startkapital på 1,3 milliarder kr. og skal hjælpe ulandene med investeringer i grøn energi.

WORLD-BANK/KIM

Et af projekterne er Lake Turkana Wind Power Projekt i Kenya, hvor Klimainvesteringsfonden har skudt 87 mio. kr. ind til opførelse af Afrikas største vindmøllepark med 365 Vestas-vindmøller.

Hvorfor går I ind i landbrugsinvesteringsfonden?

»PensionDanmarks opgave er at sikre 770.000 medlemmers opsparing, og at de får et godt afkast. Det gør vi ved at investere i en bred vifte af aktiver. Det er lige fra børsnoterede aktier, ejendomme, infrastrukturprojekter og landbrugsinvesteringsfonden, der er en mindre investering på 200 mio. kr.,« siger pensionskassedirektør Torben Möger Pedersen.

GERMANY-FINANCE-STOCK-EXCHANGE

IFU stiller investorerne i denne fond et afkast på 10 procent af den investerede kapital i udsigt. Det ventede afkast fra Klimainvesteringsfonden er en tand højere,12 procent.

Landbrugsinvesteringsfonden skal med 700 mio. kr. kickstarte danske fødevare- og landbrugsprojekter i udviklingslande verden over. Danish Agribusiness Fund vil som mindretalsaktionær investere aktiekapital i projekter i Asien, Afrika, Latinamerika og dele af Europa.

Ved at der kommer yderligere kommercielle investeringer fra bl.a. danske virksomheder, udviklingsbanker, andre banker og investorer i udviklingslandene kan det som nævnt bane vejen for en samlet investering på 6 mia. kr. i landbrugs- og fødevareprojekter i ulande.

Torben Möger Pedersen mener, at der ingen tvivl er om, at landbrugsfonden vil få stor betydning for danske virksomheder inden for landbrugs- og fødevaresektoren. Danske virksomheders medvirken er en forudsætning for penge fra fonden, og projekterne realiseres.

Topsøe

Landbrugsfonden skal investere i hele værdikæden fra jord til bord. Han tror meget på, at man i fremtiden vil se meget mere af den her type privat finansiering, som der er i Klimainvesteringsfonden og nu bliver i landbrugsinvesteringsfonden.

»Når jeg taler med folk i mange udviklingslande, er holdningen den, at den bedste bistand til udvikling er business. De erkender, at det er væsentligt bedre for udviklingslandenes økonomiske udvikling med projekter finansieret af privat kapital end alene at satse på kapital fra vestlige donorer,« siger Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark.

Der bliver igangsat projekter, der bidrager til de enkelte landes økonomi, vækst og beskæftigelse, fastslår han.

Også når fonden på et tidspunkt trækker sig ud og sælger sin andel i et projekt til andre investorer,« tilføjer pensionskassedirektøren.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen