Berlingske Business

Lykken lå i konditoriet

03BUSLa-Glace-top.jpg
Marianne Stagetorn fandt lykken i konditoriet La Glace

Marianne Stagetorn Kolos købte konditoriet La Glace af sin mor som 22-årig. Hun fandt ud af, at lykken lå i kagernes univers.

De mange kager i La Glace kan få den søde tand til at løbe i vand hos de fleste. De franske makroner, forskellige lagkager og småkager ser appetitlige ud, når man står bag disken. Indretningen i det over 140 år gamle konditori er holdt i den gamle stil.

Den ikoniske sportskage så dagens lys for første gang i La Glace i 1891. Dengang var det grundlæggeren Nicolaus Henningsens enke, Anina, der drev forretningen sammen med sin nye mand Thorvald Schrøder. Gennem tre generationer gik konditoriet i arv. Nu er det Marianne Stagetorn Kolos, der driver konditoriet. Hun købte forretningen som 22-årig af den tidligere ejer – hendes mor, Merethe Stagetorn.

Advokatfamilien tager over

I 1972 var Nicolaus Henningsens barnebarn, Rigmor Henningsen, blevet 65 år. Hun havde ingen børn, der kunne overtage forretningen efter hende, derfor solgte hun konditoriet til Aage Larsen.

Aage Larsen var selv konditor, men han nåede kun at have La Glace i seks år. I 1978 var forretningen igen til salg. Advokaten Ove Stagetorn har altid gjort det i mursten, så han var meget interesseret i bygningen i Skoubogade. Aage Larsen ville dog ikke sælge bygningen, hvis ikke han ville købe konditoriet også. Det gjorde han, og han overlod konditoriet til sin kone Merethe Stagetorn, der ligesom ham selv var advokatuddannet. Hun havde dog været hjemmegående i en årrække for at tage sig af børnene.

Selv om Merethe Stagetorn aldrig havde drevet et konditori før, gik hun til opgaven med et smil. Hun etablerede samtidig et advokatkontor ovenpå butikken. På den måde drev hun La Glace, samtidig med at hun arbejdede som advokat.

Efter 11 år som indehaver solgte Merethe Stagetorn La Glace til sin datter Marianne Stagetorn, som nu driver Danmarks ældste konditori i hjertet af København.

Gnidningsfrit skifte

Marianne Stagetorn Kolos blev klar over, at hun gerne ville drive forretningen, efter hun havde udforsket forskellige andre områder, der ikke var noget for hende. Hun havde blandt andet været forbi jurastudiet, men forældrenes karrierevej tiltalte hende ikke. Lykken lå for hende i kagerne.

»Jeg var lige fyldt 22 år og havde været på en mental rejse både på jurastudiet og i den internationale handelsverden. Da gik det op for mig, at lykken lå her i Skoubogade. Jeg havde på det tidspunkt arbejdet i forretningen i 11 år som serveringspige, opvasker og ekspedient, så jeg kendte forretningen rigtig godt,« siger Marianne Stagetorn Kolos.

Hun spurgte sin mor, om hun måtte købe forretningen af hende. Det fik hun lov til. Hun havde regnet med, at de skulle lave en femårsplan, men hun overtog nærmest med det samme.

»Det gik meget gnidningsfrit. Min mor havde efterhånden godt gang i sin advokatforretning, så jeg tror, det passede hende meget fint at give forretningen videre til mig. Jeg havde i forvejen nøglen til butikken, så jeg tror, jeg fik nøglen til pengeskabet med ordene: »Ring, hvis du vil mig noget,« – selv om jeg stadig boede hjemme på det tidspunkt,« siger Marianne Stagetorn Kolos.

Uddannet konditor

Marianne Stagetorn Kolos kunne med det samme mærke, at hun var havnet det rigtige sted. Hun følte dog, hun manglede uddannelsen som konditor. Derfor begyndte hun på konditoruddannelsen. Men det var ikke, fordi hun selv ville stå i køkkenet og dekorere smukke kager.

»Jeg toppede nok som konditor til min svendeprøve. Det er ikke, fordi jeg er en dårlig konditor, men dem vi har her er meget dygtigere end mig. Det har aldrig været meningen, at jeg skulle lave kagerne, men det irriterede mig, at jeg ikke vidste, hvordan jeg byggede huset,« siger Marianne Stagetorn Kolos.

I det daglige bruger hun sin uddannelse til at forstå de ansattes faglighed. Hun bruger det til at vurdere, om det kan lade sig gøre at tage imod en bestilling på en sportskage til 20 personer til dagen efter, eller hvad der ellers kan lade sig gøre.

Vil ikke være en kæde

Marianne Stagetorn Kolos får ofte henvendelser fra folk, der mener, det er oplagt at åbne en ny La Glace, og der går heller ikke lang tid imellem henvendelser fra udlandet, der gerne vil have en La Glace. Men det er ikke Marianne Stagetorn Kolos’ ambition. Det vigtigste for hende er, at butikken i Skoubogade kører på skinner.

»Jeg holder mig til den ene butik. Også selv om jeg tror, der er et marked for det. Jeg har dog heller aldrig sagt, at det bliver over mit lig, for der er måske en generation, der tager over efter mig. Hvis de synes, det kunne være sjovt at have noget i Japan, så skal de bare gøre det,« siger Marianne Stagetorn Kolos.

Da Marianne Stagetorn Kolos lige havde købt forretningen, åbnede hun en butik ved Kgs. Nytorv. Hun lukkede den dog igen efter to år, fordi økonomien var for dårlig.

»Jeg ville hellere lukke den, før der kom nogle og sagde, den skulle lukkes. Det var nogle dyre lærepenge, så jeg holder mig til Skoubogade,« siger Marianne Stagetorn Kolos.

Næste generation

Selv om Marianne Stagetorn Kolos kun er 46 år, tænker hun stadig over, hvad der skal ske med butikken, når hun engang vil trække sig tilbage. Hun har tre børn på 15, 17 og 18 år, men de skal ikke føle sig forpligtede til noget.

»Det er et spørgsmål, som mine børn får hele tiden. Jeg håber, de vil uddanne sig til alt muligt andet for senere at finde ud af, at lykken ligger lige her. Fordi de ikke kan undvære lugten i bageriet. Jeg tror, de alle er interesserede, men jeg ønsker ikke et svar fra dem endnu,« siger Marianne Stagetorn Kolos.

Det er dog vigtigt for hende, at La Glace havner i de rette hænder efter hende. Hun vil hellere sælge forretningen videre til en tredjepart end at overlade den til sine børn, hvis hun ikke synes, de har evnerne til at føre forretningen videre.

»Det kræver både interesse fra deres side, men det kræver også talent. Hvis de ikke er dygtige nok, kan de glemme det. Jeg har set familieforretninger, hvor man måske skulle have solgt fra i stedet, og sådan skal det ikke gå her,« siger Marianne Stagetorn Kolos.

Alle børnene arbejder dog i La Glace. Men selv om de er chefens børn, skal har det ikke været en selvfølge, at de skulle arbejde i butikken.

»Jeg sagde fra start, at de godt kunne blive fyret. De kalder mig også som regel chef, når vi er på arbejde. De er heller ikke forpligtede til at arbejde her. Hvis de hellere vil arbejde i 7-Eleven, så skal de bare gøre det. Jeg har dog indtryk af, at de godt kan lide at være her,« siger Marianne Stagetorn Kolos.

histscan 20071113 stc

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen